ŠKOLSTVO NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor novagra   
13. svibnja 2018.

Dan otvorenih vrata novogradiških srednjih škola

Već nekoliko godina profesori, učenici i djelatnici novogradiške Gimnazije, Elektrotehničke i ekonomske i Industrijsko-obrtničke srednje škole organiziraju Dan otvorenih vrata kako bi  što više pomogli osmašima i njihovim roditeljima u odluci koju srednju školu upisati. Tako je bilo i ovoga 10. svibnja, kada su učenici osmih razreda svih osnovnih škola šireg novogradiškog područja posjetili u pratnji učitelja i pedagoga spomenute srednje novogradiške škole i upoznali se s mogućnostima koje im nude u daljnjem stjecanju znanja i vještina.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj u školskim radionicama upoznali su se s  praktičnom nastavom, specifičnim programima uz demonstraciju vježbi, također su posjetili kvalitetno opremljene praktikume strukovnih predmeta.

etš (1)
etš (2)
etš (3)
etš (4)
etš (5)
etš (6)
etš (7)
GIMNAZIJA
GIMNAZIJA (1)
GIMNAZIJA (2)
GIMNAZIJA (3)
GIMNAZIJA (4)
GIMNAZIJA (5)
IOÅ 
IOÅ  (1)
IOÅ  (2)
IOÅ  (3)
IOÅ  (5)
IOÅ  (6)
PRVA
01/20 
start stop bwd fwd

U školskoj godini 2018/2019. Elektrotehnička i ekonomska škola upisat će učenike za  zanimanja: dva razreda TEHNIČARA ZA RAČUNALSTVO (novi kurikulum), jedan razred TEHNIČARA ZA MEHATRONIKU i jedan razred KOMERCIJALISTA.

Pedagoginja, Mira Linjaković, istaknula je kako ovakve aktivnosti imaju velik utjecaj na odluke za daljnje srednjoškolsko obrazovanje, a nadaju se, kako je rekla, da će i ove godine biti dosta zainteresiranih upisati se u ovu strukovnu školu.

Elektrotehnička i ekonomska škola učenicima omogućuje stjecanje teorijskog znanja, laboratorijske i radioničke vježbe i stručnu praksu i to u 15 specijaliziranih učionica za teorijsku nastavu, 6 laboratorija- za računalstvo, osnove elektrotehnike, mjerenja u elektrotehnici; laboratorij za računalne mreže, za senzoriku, elektropneumatiku, digitalnu elektroniku;jednu elektroradionicu, radionicu za mehaničku tehnologiju, a tu je i knjižnica i sportska dvorana.

Učenici imaju mogućnosti stjecati znanja i vještine i u izvannastavnim aktivnostima: Arduino radionica, kreativna radionica, školska natjecanja(nogomet, košarka, odbojka i rukomet), natjecanja u stručnim i općim predmetima; priprema maturanata za upis na fakultete; volonteri; Auto cad; radionica glazbene audiotehnike; Crveni križ; web i facebook stranica. Tu su i "Školski radio" (partnerstvo s Građanskom inicijativom NG-Buntovnici); školski bend "Interferencija, projekt solarnog automobila, micro-bit; terenska nastava, stručna praksa, putovanja (projekti Erasmus); najnoviji projekti su "pametna klupa" i "pametno drvo".

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška strukovna je škola koja razvija kvalitetu u odgoju i obrazovanju te stvara povoljno ozračje za uspješno učenje. Svakako treba istaknuti i kvalitetan razvoj i poticanje poduzetništva kroz vježbeničke tvrtke gdje učenici komercijalnog zanimanja u suradnji s partnerima škole, stječu potrebna i primjenjiva znanja i vještine za tržište rada.

Gimnazija Nova Gradiška-"Škola za život"

O razlozima zašto upisati baš ovu srednju školu i baš u Novoj Gradiški, predmetima, profesorima i svim zanimljivim i korisnim projektima i izvannastavnim aktivnostima koje provode, osmašima su govorili i svoja iskustva prenosili sadašnji gimnazijalci i proveli ih protorom škole, praktikuma, laboratorija,... Ujedno su im podijelili i edukativne brošure s 10 važnih razloga zašto se upisati u Gimnaziju Nova Gradiška.

To su: 1. kurikularna reforma- ŠKOLA ZA ŽIVOT-Gimnazija Nova Gradiška jedna je od 72 škole, odnosno jedna od 26 srednjih škola i jedna od 5 Gimnazija, koje su izabrane u ovu eksperimentalnu kurikulranu reformu "Škola za život". U tome nas prati Ministarstvo,a za tu reformu osigurana su vrlo značajna sredstva iz EU fondova za strukturne reforme. - Škola za život znači da će se poučavati učenike prvih razreda na potpuno drugačiji način od dosadašnjega. Učit će ih se kritički promišljati, povezivati pojedine predmete i znanstvene discipline,.. To znači i vrlo značajan financijski fond za pojedinu školu. Mi govori,o  nabavci opreme u vrijednosti negdje oko 170.000 kn, a to  će značiti i značajno financijsko rasterećenje za roditelje. Naime, učit će se na digitalnim udžbenicima, svaki će učenik dobiti tablet, kojega roditelji neće morati kupovati, a sve što će učenicima trebati moći će dobiti preko tableta, a pristup internetu će biti potpuno besplatan. Teleoperateri su osigurali besplatni Internet za te učenike prvih razreda koji  se upišu u "Škole za život"-istaknula nam je u razgovoru ravnateljica Gimnazije, prof. Ljiljana Ptačnik te nadalje pojasnila:

2.suvremena opremljenost specijaliziranih učionica-u zadnje dvije godine zahvaljujući osnivaču Brodsko-posavskoj županiji, ali i Gradu Nova Gradiška i lokalnoj zajednici, škola je uspješno opremljena suvremenim tehničkim pomagalima od pametnih ploča preko znanstveno opremljenih laboratorija kako biokemijskog tako i učionica kemije, biologije i praktikuma fizike.

3.mogućnost izbora velikog broja predmeta za izbornu nastavu-uz opće programe tu su i humanistički (psihologija, geografija, likovna i glazbena umjetnost), matematičko-prirodoslovni (matematika, biologija, kemija, fizika) i dodatni jezični programi  (klasični grčki, francuski)

4.raznovrsne izvannastavne aktivnosti i projekti-ekolozi (prošle godine su bili državni prvaci, ove su godine drugi u državi;respektabilan zbor, koji zahvaljujući suradnji s Gradom su nastupali u Osijeku gdje su dobili izuzetne pohvale; tu su tamburaši, novinari, izvrstan Debatni klub koji po prvi puta ide na državno natjecanje u debati, a djeluje samo godinu dana)

5.zanimljive stručne ekskurzije, putovanja, izleti, odlasci u kazalište (Erasmus razmjene,  upravo su se učenici Gimnazije vratili iz Grčke)

6.organizirane i besplatne pripreme za maturante za Državnu maturu;

7.organizirano polaganje ispita probne državne mature za maturante;

8.sustavna i stručna profesionalna orijentacija učenika ( za 3. i 4. razrede u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje; vode računa i o darovitim učenicima (Eureka projekt)

9.visokomotivirani i stručni nastavnici;

10.briga o svakom učeniku – škola kao prijatelj učenika.

Gimnazija NG također ima dugogodišnju praksu provedbe mnogobrojnih projekata i programa kojima učenici mogu steći dodatna znanja i vještine potrebne za daljnje visoko obrazovanje.

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Niz je zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i učenici koji ih završe u ovoj školi imaju priliku brže se i zaposliti.

Profesori i stručno osoblje škole predstavili su zanimanja koja će moći upisati u novoj školskoj godini, a to su: automehatroničari, instalateri kućnih instalacija, CNC operateri, monteri i obrađivači rezanjem i deformacijom, pomoćni bravari, krojači, stolari, kuhari, konobari, pomoćni kuhari i slastičari i prodavači.

Prikazan je kratki film, kojim je prezentiran rad u  obrtničkim radionicama, nakon toga organiziran je obilazak prostorija škola, posebno praktikuma i školskih radionica gdje su mogli vidjeti što se konkretno radi.

Industrijsko-obrtnička škola provodi i mnoge projekte kojima učenici stječu dodatna znanja i usavršavaju vještine: Erasmus + 2016; Erasmus + 2017.; IPA projekte, Projekte mobilnosti, mnogobrojne projhekte u školi, a partneri su im IOŠ Velika Gorica, Zagreb, Slavonski Brod, strukovna škola Max Taut Schule, Herzogenaurach, Ina Schaeffler Gruppe, Wolsfberg (Austrija); Falleriskola Valparota (Mađarska).

Provođenje ovakvih aktivnosti, kao što je "Dan otvorenih vrata" ima veliku korist za promociju škole, istaknula je  pedagoginja, Mirela Brlić Trnka, a o prednostima, ali i problemima u poduzetništvu govorio je učenicima i Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Nova Gradiška ističući kako se trebamo vratiti kulturi rada i biti ponosni onime što proizvedemo vlastitim znanjem i rukama. Inače Industrijsko-obrtnička škola NG ima uspješnu suradnju s novogradiškim poduzetnicima, koju razvija i dalje, kako bi učenici, koji se odluče poći poduzetničkim stazama, upoznali što više konkretnih situacija u kojima se mogu i sami naći.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba