OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
16. lipnja 2018.

Obilježen Dan općine i 25. godina od osnutka


Na blagdan sv. Vida 15. je lipnja obilježen Dan općine Rešetari i ujedno proslavljena 25. obljetnica od ustroja ove Općine, koja je "povukla" najviše sredstava iz EU projekata u BPŽ.

U sklopu sadržaja domaćini su gostima pokazali kako teku završni radovi izgradnje Vodospreme u Rešetarima, a potom su zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, polaganjem vijenaca, minutom šutnje i molitvom koju je vodio domaći župnik vlč. Josip Bogović.

Uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je počela intoniranjem  državne himne i minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje, a potom ju je otvorila predsjednica Milka Perković. Tom je prilikom, uz čestitku uz Dan općine, i 25. obljetnicu, među ostalim, rekla: "Kao i većina općina, tako i Općina Rešetari ove godine obilježava 25. godina od osnutka i slavimo ga s ponosom, jer smatramo da smo ispunili očekivanja ponajprije njezinih mještana, a onda i onih koji su nam je ostavili u nasljedstvo trudeći se iz godine u godinu svojim radom stvarati sredinu poželjnu za život svakon njezinom stanovniku. Ne mogu danas, a da se ne sjetim onih koji su najzaslužniji zato što imamo domovinu, a to su hrvatski branitelji, posebice oni koji su dali najviše što su imali, svoje živote. Hvala im na nesebičnosti i žrtvi jer da nije bilo njih ne bismo zasigurno niti mi danas bili ovdje. Općina Rešetari je i proteklih godina bila veliko gradilište, danas je također i strojevi su vidljivi u svakom njezinom naselju.Dosta je toga učinjeno, ali uvijek se može bolje i više . Imamo planove i u gospodarskom i u demografskom pogledu. Pozivam sve one kojima je u interesu razvoj i napredak naše općine neka nam se pridruže u radu i neka ovaj Dan općine bude prigoda za razumijevanje i rad na zajedničkom dobru, a nesuglasice neka nam budu mogućnost nadmetanja".

Predsjednica Općinskog vijeća također je dodala kako je u ovih godinu dana održano 6 sjednica i kako je odaziv vijećnika bio gotovo 100%. -Raspravljali smo i donijeli niz zaključaka i odluka u skladu sa zakonom potrebnih za pravilan i ozbiljan rad ove općine, njezin razvoj i napredak. Neke od odluka su možda i nepopularne, ali  su nužne, a vrijeme će pokazati koliko su bile važne za pravilno obavljanje poslova, punjenje proračuna, svakodnevni život građana.Bez obzira na stranačke razlike, Odluke su donošene gotovo jednoglasno, a to govori da nam je svima na prvom mjestu bio čovjek, odnosno stanovnik naše općine, njegov život i ostanak na ovim prostorima-dodala je Perković i zahvalila na radu svim vijećnicima, načelniku Zlatku Agi i njegovom zamjeniku Željku Kolakoviću na plodnoj suradnji, a dobitnicima nagrada uputila čestitke.

IZVJEŠĆE O AKTIVNOSTIMA i PROJEKTIMA

Izvješće o brojnim aktivnostima i projektima provedenim i onima koji su u planu prezentirao je načelnik Zlatko Aga i, među ostalim naglasio:"Nedavno je i u medijima objavljeno kako smo treća općina u RH koja je iskoristila najviše sredstava iz EU. To nam je i ponos, ali i obveza da ustrajemo na tom putu i dalje. Prošle godine smo ponovno dobili povjerenje na loklanim izborima, što također obvezuje i nosi odgovornosti. Ove je godine Općina Rešetari planirala povijesno najveći proračun u iznosu od 26,8 milijuna kuna, što je Općinsko vijeće i usvojilo. A na dobrom smo putu da ga i ostvarimo. Najveći su projekti na području cijele općine vezani za infrastrukturu i to vodoopskrbu i odvodnju. Počeli smo ga prije dvije godine, a time unijeli i 130 milijuna kuna uz minimalno sufinanciranje nešto više od 1%. Zahvalni smo našim mještanima u svim naseljima ( dobili su besplatne priključke na korištenje spomenute infrastrukture) što istu koriste, a time će među prvima dosegnuti i visoki standard življenja u Slavoniji. Siguran sam da smo jedina JLS koja je napravila ovakav projekt uz ovako povoljne uvjete i da je to zapravo povijesno ulaganje u ovih 25. godina postojanja.U proteklih godinu dana  uređeno je i asfaltirano više od 8 km nerazvrstanih cesta, počeli smo rekonstrukciju 3 km pješačkih staza i ona je u tijeku, uređeni su prilazi i mjesna groblja, plato ispred mrtvačnice u naseljima Rešetari, Brđani, Adžamovci i Gunjavci.

Financiranjem iz sredstava EU i putem Natječaja Agencije za ruralni razvoj te ministarstva poljoprivrede ovih je dana potpisan ugovor za izvođenje radova uređenja ulice sv. Valentina u Adžamovcima u vrijednosti 2,2,milijuna kn, a bit će završena do kraja ovoga ljeta. Jedan od najzahtjevnijih poslova završili smo ovih dana , a rtiječ je o cesti Drežnik- Bukovica  u brdskom dijelu u dužini od 3,5 km, koja će imati veliko značenje za ukupni razvoj općine, ali i turističko-poljoprivredne planove u vremenu koje je pred nama. Vrijednost radova u dvije etape je veća od 1,8 milijuna kuna.Za sanaciju zatvorene deponije u Rešetarima prikupili smo svu dokumentaciju koju smo bili obvezni napraviti prema standardima financiranja EU i počeli smo provođenje monitoringa koji će trajati 10 godina na objektu.Dobbili smo sve pohvale za provedbu 20. milijuna kuna ovog najvažnijeg ekološkog projekta u općini.

Pripremili smo dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade novoga dječjeg vrtića i uskoro ćemo aplicirati s ovim projektom za financiranje kroz EU fondove. U tijeku je apliciranje projekta reciklažnog dvorišta u Rešetarima također prema EU fondovima. Poseban projekt znanja i učenja za sve u našem malom općinskom uredu bio je projekt EU Twining IPA 2012 "Jačanje integriteta javne uprave, koji je upravo završio i kojega smo uspješno proveli u suradnji s Ministarstvom uprave. Potpisali smo ugovor za provedbu EU projekta "ZAŽELI" pod nazivom " Kreirajmo kvalitetniji život zajedno" s Ministarstvom rada, a njime će biti zaposleno 30 žena. Vrijednost projekta je gotovo 5 milijuna kn. Poseban naglasak stavljamo na djeccu i mlade i vodimo brigu za 50 djece u redovnom radu vrtića i za 50 djece u predškolskim aktivnostima. Partneri smo DND općine Rešetari u provedbi ljetnog i zimskog kampa, provodimo niz projekata za djecu, a posebno pomažemo provedbu EU projekata osnovne škole "Ante Starčevića", a koja surađuje i sa školama drugih regija.  U vremenu koje je iza nas pripremili smo i izradili projekte energetske obnove OŠ u Rešetarima s osnivačem BPŽ, kao i projekte dogradnje i adaptacije postojećeg prostora škole. Ovaj posao počinje uskoro, a ukupno ulaganje bit će 10 milijuna kuna.

Također vodijmo brigu o zdravlju naših sugrađana,  a slijedom suradnje Županijskih domova zdravlja, naših liječnika i stomatologa, kao i Ljekarne "Zubović" čime je zdravstvena skrb na području općine podignuta na visoku razinu.

Uz sve gospodarske subjekte koji doprinose razvoju općine izdvajamo ipak Kožaru "Psunj" i obitelj Ljubić koji zapošljavaju 130 radnika.

Uređene su i klupske prostorije NK "Budućnosti" i pred završetkom je izgradnja novog pomoćnog nogometnog  igrališta. I na taj način stvaramo uvjete za kvalitetnije bavljenje sportom naše djece i mladih. Svime ovime stvaramo uvjete za ostanak naših ljudi na ovim prostorima.

U planu su i projekti dogradnje zgrade općine, cesta, dva mosta, kružnog toka, infrastrukture u poduzetničkoj zoni, vatrogasnih objekata i ovoga doma u Rešetarima, kao i kružnog toka i obilaznice državne ceste. Vrlo brzo kreće izrada projekta akumulacije jezera uz Rešetaricu sa šetnicom, kao i spajanje vodotokova Šumetlice i Rešetarice što će donijeti novu dimenziju vizure ovoga prostora, ali i kvalitetnijeg življenja", istaknuo je u Izvješću načelnik Aga.

Puno je partnera uključeno u provedbu svih projekata, a slijedom toga načelnik je zahvalio Ministartsvu regionalnog razvoja, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu uprave, Ministarstvu rada, Fondu za zaštitu okoliša, Hrvatskim vodama, Brodsko-posavskoj županiji,  gradu Nova Gradiška, općini Cernik (pročistač otpadnih voda, vodoopskrba na cijelom području općine), Komunalnom poduzeću Vodovod Zapadna Slavonija, svim vijećnicima,  kao i svim udrugama i dobronamjernim ljudima koji se trude dati doprinos razvoju općine.

Čestitke su za sve učinjeno na području ove općine, kao i na njihovih 25. godina od osnivanja uputili i najavili i daljnju suradnju, potporu i zajedničke projekte Sandro Jurman, načelnik prijateljske općine Kanfanar, Davor Radić, predsjednik Općinskog vijeća općine Marina, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, u ime Hrvatskih voda Davorin Piha, u ime Ministarstva uprave Mladen Nakić, u ime Ministarstva graditeljstva Pavo Šašlin.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img22
img23
img24
img25
img26
img27
img28
img3
img4
img6
img7
img8
img9
01/28 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba