OPĆINA STARO PETROVO SELO PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. rujna 2018.

Berba grožđa što život znači

 

Berbu grožđa  priveli su  kraju novogradiški, cernički, novokapelački  i petrovoselski vinogradari. Obavljena je i u vinogradu Vladimira Plavca u Starcima,  u jednom od najstarijih, ako ne i najstarijem  obiteljskom vinogradu u novogradiškom kraju,  u kome se u kontinuitetu uzgaja vinova loza i bere grožđe, a u Starom Petrovom Selu u podrumu Plavčevih pravi  kvalitetno vino  više od stotinu godina.

Okupio je Vlado još jednom u berbi, uz obitelj,  prijatelje  iz Zagreba, Slavonskog Broda, Nove Gradiške i petrovoselskog kraja, a ove godine berbi su sudjelovali  i rođaci iz Australije. Bilo je to još jedno  druženje, kako Vlado kaže za njega kirvaj, na kome se  okupljaju njemu  dragi ljudi. Vinograd je za njega, kako dodaje, više od vinogradarstva i vina. Održavanje  vinograda, zaštita i rad uložen da bi vinograd bio zdrav i uredan  nisu  mjerljivi sa vrijednosti  vina koje proizvede.

„Ja sam najbogatiji čovjek na svijetu što sam vratio život u Starce koji su se raselili. Poslije očeve smrti sam razmišljao da li  to sve napustiti ili napraviti cestu za Starce, Bog i dobri ljudi  su pomogli. Izgradili smo cestu, autobus dolazi za Sv. Vinka kada se ovdje tradicionalno vinogradari okupljaju i slave. Počeo je život u Starcima što me neizmjerno raduje. Ova vinogradarska godine je po količini  fenomenalna. Unatoč  odgovarajućoj zaštiti vinograde je  na ovom području  u nekoliko navrata  je naizmjenično dolazila  magla,a potom sunce, pa se  vjerojatno zbog toga pojavila trulež.  Bez obzira na to grožđa ima dosta, dobre je kvalitete i ja sam prezadovoljan“, kaže Vlado Plavac.

c
c 2
c 3
c 4
P1190228
P1190238
P1190245
P1190269
P1190280
P1190292
01/10 
start stop bwd fwd

 

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba