UDRUGA UDOMITELJA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. listopada 2018.

Skupština Udruge  udomitelja  „Leptirić“ : Sve je  manje udomitelja

 

U „Slavonskom biseru“,13.  listopada  održana je izvještajno  Skupština Udruge   udomitelja  djece Brodsko-posavske županije „Leptirić“ Nova Gradiška. Pod predsjedanjem Boje Gazibarić  Skupština je prihvatila izvješća o radu  za 2017. godinu.

Skupština je održana  u nazočnosti  zamjenice gradonačelnika Ivane Trupina,  Branka Medunića, ravnatelja Centra za socijalnu skrb,  Mije Matoševića, ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, Zdravke Španić-Kekez,  predstavnice Udruge „Prevencija“ s kojom  Udruga udomitelja   zajedno provodi  jedan  projekt.

Izvješće o radu  i plan rada  podnijela je predsjednica  Katarina Bojšić.

Udruga udomitelja  djece  Brodsko-posavske županije „Leptirić“  je dobila podršku i pohvale za dosadašnji rad. I u narodnoj godini će održavati  tematske sastanke udomitelja, roditelja, skrbnika i stručnjaka (psihijatara, psihologa, defektologa, socijalnih radnika, pravnika) u cilju što veće informiranosti o problematici vezanoj za  odgoj i uvođenje u život, te upoznavanje. Isto tako će se  pratiti zakonski propisi  za ostvarivanje prava za određene kategorije korisnika  za vrijeme i nakon  prestanka prava na status udomljene osobe. Isto tako žele organiziranjem  sastanaka, najmanje dva puta godišnje,  sa  predstavnicima nadležnog ministarstava i Centra za socijalnu skrb  radi  iznošenja i bržeg rješavanja  problema koji se javljaju.  Nije uredu, kazala je Katarina Bojšić, da se kada dođe problema sa štićenikom  odmah propituju udomitelji i traži gdje su oni pogriješili.

Ivana Trupina, Branko Medunić i Mijo Matošević  dali su potporu radu Udruge, ali i naglasili  nužnost svih aktera u zbrinjavanju djece u udomiteljske obitelji  da se  djeci, među kojima su i djeca  s  teškoćama,  pruži što kvalitetnija skrb i  stavi do znanja da su  i oni vrijedni članovi naše zajednice. Ljubica Sedlaček se, kao udomiteljica i zamjenica  predsjednice, založila za organiziranje zajedničkih druženja djece i udomitelja uz organiziranje raznih sadržaje. Okupljanja su potrebna i udomiteljima  radi razmjene iskustava. Za to je međutim potreban i novac kojeg  Udruga „Leptirić“   nema, jer je u prošloj godini, naprimjer, raspolagala sa samo  11.000 kuna.

Bilo je govora  o  sve prisutnijem problemu nedostatka udomitelja. Udomitelji koji su  u novogradiškom kraju pokrenuli udomiteljstvo i bili za primjer drugima u Hrvatskoj se više, zbog  zakonske dobne granice od 65 godina,   ne mogu baviti udomiteljstvom, a  rijetki mlađi ljudi  i obitelji  pokazuju zainteresiranost  za udomiteljstvo. Katarina Bojšić predlaže da se  pokrene inicijativa da se  i starijim udomiteljima, ako su to u stanju, udomljavanje  i hitne  smještaje kako je to regulirano u Europi.

P1200547
P1200548
P1200551
P1200552
P1200556
P1200557
P1200563
P1200564
P1200568
1/9 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba