NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. listopada 2018.

Jedanaesta obljetnica  pogibije Toše Proeskog


Jedanaest  godina za redom u Novoj Gradiški i Kruševu  evociraju se sjećanja i daje  počast Toši Proeskom,  glazbeniku i kako se ističe, ponajviše čovjeku, velikom humanisti  i vjerniku.   Tragična prometna nesreća dogodila se 6. listopada 2007. na autocesti kod Starog Petrovog Sela.  Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo.

I ove su godine iz Makedonije u Novu Gradišku   stigli sudionici ultra maratona, koji  trčeći  900 kilometara od Nove Gradiške do Kruševa simbolično povezuju ova dva grada. U Kruševo je iz Nove Gradiške otišlo gradsko izaslanstvo s rukometnim veteranima predvođeno gradonačelnikom Vinkom Grgićem.

Kod spomen-obilježja Toši Peoeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole danas su  položeni vijenci i zapaljene svijeće.  Učinili su to makedonski maratonci,  izaslanstva Grada Nova Gradiška predvođeno zamjenicom Gradonačelnika Ivanom Trupinom, Dinka Matrijević, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška, Tereza Grgić, izaslanica  zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koja je cvijeće položila u ima Grada Zagreba i Stela Prislan Fujs, predsjednica  Fun kluba  iz Zagreba.

Ispred spomen obilježja  makedonski ultramaratonci  krenuli su prema Makedoniji.

6. listopada 2007. godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela  poginuo je Toše Proeski. Podsjetimo. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati poginuo je poznati pjevač Toše Proeski (26). Teško je povrijeđen vozač Gerorgi Georgievski, dok je menandžerica Proeskog Ljiljana Petrović, vozeći se na zadnjem sjedištu zadobila samo lakše ozljede. Toše Proeski preminuo je na mjestu nesreće. Vozio se na mjestu suvozača. Povrijeđeni su prebačeni u novogradišku Opću bolnicu.

Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač Beograđanin Slaviša Kuzmanović kazao je da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice. Buduću da je vozač s iskustvom od 25 godina znao je da se ne radi o pucanju gume već o silovitom naletu automobila. Kaže da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je vozač Proeskog u velikoj brzini zaspao za volanom pretječući kolonu automobila. Od siline udara VW Touareg se odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedeseta metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.

Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London gdje je trebao snimiti album za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice u koju su došli njegovi prijatelji poslovni partneri iz Zagreba. U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu, velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.

{besps}2018/10/26/besps}

Share
 

Komentari  

 
#1 Daryl 2018-11-16 09:20
I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional bucks
every month. You can use the best adsense alternative for any
type of website (they approve all websites),
for more info simply search in gooogle: boorfe's tips monetize
your website

my blog ... BestLatasha: [obrisano]s[obr isano]FollowMac .blogspot.se
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba