UDRUGA TROBOJNICA TKANICA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. listopada 2018.

Izložba  ručnih radova, kolača, slatke i kisele zimnice

Udruga Trobojnica-tkanica 14. listopada je u Vatrogasnom domu u Dragaliću obilježila Svjetski dan seoske žene. Članice udruge  izložile su ručne radove  i  domaće proizvode  od voća i povrća. Bilo je tu i obilje pravih  slavonskih  kolača, ali i ručnih radova koje su  članice udruge naslijedile od svojih mama i baka. Što se tiče izloženih proizvoda radi se  prepoznatljivim proizvodima tzv. slatkoj, slanoj i kiseloj zimnici. Predsjednica Đurđica Peterlik naglašava  kako je tu  izloženo kulinarstvo povezano s ljubavlju  prema onome kome se kuha i prema samom kuhanju.

Udruga Trobojnica-tkanica svake godine iskoristi obilježavanje Svjetskog dana seoske žene kao priliku  da  članice pokažu  što su radile tijekom godine.

Ove godine obilježavanje Svjetskog dana seoske žene  iskoristila je kao prigodu da  Zagonetačkom klubu Dragalić uruči  donaciju od 45 knjiga  koje će se  naći u fundusu buduće knjižnice koju će u Dragaliću osniva Zagonetački klub. Knjige su uručene predsjedniku Zagonetačkog kluba Vjekoslavu Hudolinu.

„Ručni radovi su djelo naših članica,  a  ima i dosta  radova koje  su naslijedile i koje  s ljubavlju čuvaju. Ima i drugih predmeta kao što su  zanimljivi stari tanjuri  koji  nisu  više u upotrebi i  posebno lijepi, ali imaju svoju  ljepotu i draž jer svjedoče o  vremenu klada su bili  u upotrebi.  Ove godine nismo u nekom prevelikom poslu  jer se  velik dio  članica putem Crvenog križa i Općine Dragalić  zaposlio u projektu „Zaželi“ tako da su manje  aktivne u aktivnostima  koje organiziramo.  Od starijih koji su nam korisnici  prikupljamo znanja i vještine koje imaju. Želimo ih prenijeti na mlađe. Starije žene, bakice, nam na neki način signaliziraju da bi bilo dobro pokrenuti  inicijativu i sačuvali dio tradicije na način  da možda prikupimo stare predmete  i jednog dana  imamo nekakav mali muzejić,  nekakve vitrine u kojima bi se izložili predmeti iz prošlosti sela“, kazala je Đurđica Peterlik.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/21 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba