OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. listopada 2018.

Radit će se drugi dio spomen-obilježja„Kristalne kockice vedrine“ i urediti spomen-park

 

Općina Okučani i Ministarstvo hrvatskih branitelja ulažu velik trud i novac kako bi se trajno obilježila Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ i spomen na hrvatske branitelje koji su svoje živote ugradili u oslobađanje okupiranog dijela zapadne Slavonije i domovine Hrvatske.

Vizuru središta Okučana promijenilo je ove godine spomen-obilježje„Kristalne kocke vedrine“, rad akademskog kipara, prof. Dalibora Stošića. Simbolično su ga, na 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije„Bljesak“, skidanjem traka trobojnica, otkrili kadeti Hrvatske vojske i pripadnici policije. Simboličnim polaganjem crvenih ruža na svaku „kocku vedrine“, u pratnji domoljubne pjesme„Ovo je naša krv“, pedeset i jedno dijete osnovne škole Okučani dalo je zalog budućnosti svoje zemlje.Spomen-obilježje sačinjeno je od 51 čelične, visoko polirane kocke, prema broju hrvatskih branitelja poginulih i umrlih od posljedica ranjavanja u VRO Bljesak. Svaka kocka zasebno simbolizira po jednog poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja, odnosno, prema viziji autora, njihove nepomućene duše u kojima se zrcali cijeli naš svijet. Kako je i najavljeno nastavit će se uređenje spomen-parka ispred zgrade osnovne škole. Potvrđuje to i općinski načelnik Aca Vidaković.

„Radit će se drugi dio spomen-obilježja„Kristalne kockice vedrine“ i dodatno urediti spomen-park za što već imamo idejno rješenje. Preostaje nam riješiti problem spomen-sobe. Imali smo rekonstrukciju objekta u kome je ona bila, a Ministarstvo branitelja je dalo prijedlog da se ona izmjesti i napravi u nekom drugom obliku prema stručnom rješenju. Čekamo odluku Brodsko-posavske županije da bi spomen-sobu izmjestili. Dok se to ne riješi onako kako to želi Ministarstvo, mi ćemo i spomen-sobu vratiti natrag“, kaže načelnik Aca Vidaković.

P1200910
P1200913
P1200928
P1200929
1/4 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba