OPĆINA STARO PETROVO SELO PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. studenog 2018.

Ove godine u  Starcima  šljive urodile drugi puta

 

Iako je jesen poodmakla  temperature su više proljetne   pa se i priroda ove godine poigrala s voćkama. U Starcima tako možemo vidjeti šljivik, koji ne samo da je  ove jeseni procvjetao već je i ove godine drugi puta urodio.

Ne samo u Starcima,  sa šljive je list opao  još u kolovozu pa se  dogodila retrovegetacija. Voćke bi, kako kaže struka,  bez lista trebale biti  četiri i pol do pet mjeseci. U ovogodišnjem  slučaju to bi bilo  šest do sedam mjeseci bez lista pa su šljive ponovo prolistale kako bi stvorile  nove  razgrađene organske tvari i mogle se prehraniti.

Šljive, kako što je slučaj i sa drugim vrstama voća,  nisu prepoznale jesen  i krenule su u vegetaciju. Pojava nije tako rijetka, ali da se  iz  jesenskog cvijeta   razviju plodovi malo je rjeđe.

Voćari se pitaju  kakve će to  posljedice imati na voćku, posebno na urod 2019. godine. Odgovor  je da će plodova biti, ali će voćka  imati manje cvijeta u proljeće, a time i manje plodova. To znači da će,  bez obzira radi li se o  šljivi, jabuci, kruški ili nekoj drugoj vrsti voća,  posljedica   biti  značajna materijalna šteta.

Slučaj  retro vegetacije kazuje da voćari moraju voditi računa o klimatskim promjenama  i da treba djelovati preventivno, a to je da se nakon berbe šljiva, kada je uočeno opadanje lista,   voćka tretira  običnim kontaktnim  fungicidima i izbjegne drastičan primjer  retrovegetacije, kakav imamo ove jeseni u Starcima.

20181104_124302
20181104_124407
20181104_124520
20181104_124718
1/4 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba