KOORDINACIJA OPĆINA U REŠETARIMA PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
07. studenog 2018.

Zakonitim putem regulirati rad nedjeljom u trgovinama

 

Općina Rešetari i Zlatko Aga bili su 6. studenoga domaćini koordincije deset općina novogradiškog kraja i novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića. Nazočni načelnici, općine Vrbje Igor Jurišić, Starog Petrovog Sela Nikola Denis, Dragalića Zvonimir Karlik, Gornjih Bogićevaca Pavo Klarić, Okučana Aca Vidakovića, Stare Gradiške Velimir Paušić, Cernik Vitomir Žakić, član uprave Vodovoda Zapadna Slavonija Matej Severović, voditeljica LAG-a zapadna Slavonija Marijanu Vidić Poleto, te ravnatelji novogradiških srednjih škola Ljiljana Ptačnik(Gimnazija), Sanja Muller Zoričić (ETŠ) i Mijo Matoševića (IOŠ) raspravljali su o inicijativi za neradne nedjelje i blagdane u trgovinama na području svih jedinica lokalne samouprave zapadnog dijela BPŽ, vodoopskrbi i odvodnji , kvaliteti srednjoškolskog obrazovanja-pomoć u realizaciji projekata srednjoškolskog obrazovanja i o radu LAG-a zapadne Slavonije, te o njihovim planovima u idućoj godini.

Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko- obrtničke škole istaknuo je problem drastičnog opadanja upisanih učenika što se najviše osjeti u strukovnom, trogodišnjem obrazovanju. Predložio je da se kroz stipendiranje učenika, informiranje, razgovor i partnerstvo stvore načini kako zadržati učenike na našem području. I u Gimnaziji i Elektro tehničkoj i ekonomskoj školi također je izražen problem opadanja broja učenika, a naglašen je problem prijevoza i nedostatka učeničkog doma. Kako je istaknula Sanja Muller Zoričić većina učenika susjednih općina gravitira u druga mjesta jer im je daleko putovati, prijevoz nije prilagođen pa smatra da bi izgradnja učeničkog doma situaciju znatno poboljšala. Ljiljana Ptačnik osvrnula se na i problem energetske obnove škole i izgradnje školsko sportske dvorane, te zatražila pomoć općina kod obilježavanje hvale vrijedne 100. obljetnice gimnazije. Istaknula je da zgrada vapi za energetskom obnovom s obzirom da prozori zbog starosti prokišnjavaju i ne zadržavaju adekvatno toplinu. Najavila je nova usmjerenja koja bi trebala povećati interesa učenika za upis u gimnaziju. Raspravljalo se i o kvaliteti srednjoškolskog obrazovanja, načinima na koji općine mogu pomoći u realizaciji projekata srednjoškolskog obrazovanja, te načinima animacije učenika s ovog područja za upisivanje jedne od navedenih srednjih škola. Gradonačelnik Vinko Grgić govorio je o načinima na koji grad pomaže srednjoškolsko obrazovanje od nabavke novih pametnih ploča, laptopa, prijepisa zemljišta bez naknade na Elektrotehničku školu, izgradnji učeničkog kampusa, nove predavaonice u novouređenom Domu kulture za studij sestrinstva i drugim pogodnostima. Marijana Vidić Poleto govorila je o radu LAG zapadna Slavonija, o projektima ostvarenim u tekućoj godini te planovima za iduću godinu. Vitorm Žakić, predsjednik LAG-a izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima naglasivši da je LAG time opravdao svoje postojanje. O aktivnostima i radu Vodovod zapadna Slavonija te poslovima koji su završeni i koji su u tijeku na području svih općina novogradiškog kraja govorio je Matej Severović, tehnički direktor. U tijeku je uređenje prostora na gradskoj tržnici na koji će se uskoro preseliti tvrtka.

Prijedlog o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima izazvao je najviše rasprave. Dok su neki načelnici Nikola Denis i Vitomir Žakić podržali inicijativu koju je pokrenuo u svojoj općini Zlatko Aga, načelnici Zvonimir Karlik i Pavo Klarića tu inicijativu tumače populističkom temom.

Zlatko Aga kao argumente iznose da bi nedjelja trebala biti dan za obitelj, te da je radna nedjelja zapravo diskriminacija žena s obzirom na to da su žene većinom zaposlene u trgovinama, da su izrabljivane i da im se onemogućava obiteljsko druženje nedjeljom.

„ Mi smo izašli s ovom inicijativom na lokalnom dijelu, razgovarali smo s ljudima, upoznali smo župana s tim problemom. Smatram da s ovom inicijativom treba ići prema Uredu za gospodarstvo BPŽ, prema resornom ministarstvu pa čak i prema premijeru. Smatram da možemo ukazati da promišljamo na jedan kvalitetniji, bolji i odlučniji način kako zaštiti čovjeka prije svega i dati pravo čovjeku. Razgovarao sam i sa puno trgovaca, plača nisu bajne, no postali smo ljudi takvog tipa da robujemo navikama. Svjesni smo da veliki trgovački lanci ne odustaju od svoje zarade, al tako neće odustati ni mali lanci. Mislim da je pošteno početi malo drugačije razmišljati“, kaže Zlatko Aga.

„Tema je populistička, čim netko spomene nerad nedjeljom tad se krene oko toga malo više razmišljati. Spomene se puno drugih stvari u medijima pa to ne bude intrigantno za raspravu. Ovo je jedna od tema koja nije prvi put na tematici općenito hrvatskog društva. Mislim da je država dva puta pokušala uvesti zakonsko rješenje nerada nedjeljom, koje su obadvije kao inicijative, na žalost otpale. Slažem se sa Pavom Klarićem da se to jedino može urediti sa državne razine, a sa lokalne razine izgleda mi populistički. Uspoređivanje sa gospodarstvom u uređenoj Njemačkoj i uređenoj Hrvatskoj su neusporedive kategorije iz sljedećih razloga. Kultura gospodarstva u Njemačkoj je sasvim drugačija nego u Hrvatskoj . U Hrvatskoj struktura gospodarstva je oko 55 milijardi bruto društveni proizvod, unutar njega ulazi sa 36 milijardi kuna trgovina u Hrvatskoj.14 posto čini promet nedjeljom. Dogodit će se s obzirom 187 000 zaposlenih, govoreći o globalnoj odluci u trgovini, oko 18 000 će ostati bez posla. Taj promet koji će se preseliti dobrim dijelom na subotu i ponedjeljak će pasti na leđa 10 posto manje uposlenih. I samo će ostaviti veći profit onima koji imaju trgovinu. U ovom trenutku ne bi trebalo ići pretjerano prema zabrani rada nedjeljom ako to država ne bi mogla riješiti na adekvatan način“, kaže Zvonimir Karlik.

„ Izabrani smo da zastupamo svoje ljude, ljude koji su nam dali povjerenje na izborima. Mi moramo tako i nastupiti. Ne možemo nikome zabraniti gdje će kupovati, ali trebamo zaštiti čovjeka i omogućiti mu dostojanstven život“, dodaje Zlatko Aga.

Na kraju opsežne rasprave usvojen je zaključak da bi bilo poželjno da država regulira rad nedjeljom i blagdanima u trgovini na jedan zakoniti način, na taj način zaštiti čovjeka i njegovo dostojanstveno pravo na rad.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img22
img23
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/23 
start stop bwd fwd

 

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba