DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg, Radio Bljesak   
12. studenog 2018.

Zlatnu medalju u novčanu nagradu poklon Grada Nova Gradiška primio je Josip Jelančić iz Nove Gradiške

 

Povodom Dana dobrovoljnih darovatelja krvi 99 dragovoljnih darovatelja i darovateljica krvi primili su nagrade za plemenitu dugogodišnju gestu kojom spašavaju tuđe živote. Učinjeno je to 6. studenoga na svečanosti u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška u sklopu kojega aktivno djeluju i Općinske organizacije Crvenoga križa na području svih 10 općina zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Svečanosti su u povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi bili nazočni i darovatelji koji su do sada darovali krv preko 125 puta, a to su: Mladen Funes, Milan Marković i Branko Tomek, kao i njih 72 koji imaju preko 50 davanja krvi. Ove godine HCK obilježava 140. godina humanosti Crvenog križa, 65 godina DDK i 25 godina priznanja HCK od MFCK u novijoj hrvatskoj povijesti.

Okupljenima je riječi dobrodošlice uputio Franjo Pavlović, predsjednik Gradskog i Županijskog društva Crvenog križa I tom prigodom, među ostalim naglasio: “Dana 25. listopada 1953. godine u Sisku je održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti stoga je taj dan proglašen – Danom dobrovoljnih davatelja krvi.

Od tada pa sve do danas, Hrvatski Crveni križ prema navedenim načelima svakodnevno u suradnji s transfuzijskim službama organizira redovite akcije prikupljanja krvi.

Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi. Zahvaljujući suvremenim znanstvenim spoznajama i tehnološkim postignućima, krv i različiti pripravci krvi primjenjuju se kao lijek u mnogim granama medicine. Dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi smatra se najsigurnijim načinom prikupljanja sigurne krvi i zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS).

Obilježavanjem Dana dobrovoljnih davatelja krvi Hrvatski Crveni križ želi odati počast i zahvaliti svim dobrovoljnim davateljima krvi koji darujući krv spašavaju mnoge ljudske živote.

Zahvaljujem Vam za plemenitost, solidarnost, dobrotu i nesebičnu ljubav, koju ste do sada iskazivali prema čovjeku. Činom darivanja krvi, a vođeni ljubavlju prema bližnjemu Vi ste dali svoju krv, vrijeme i trud.

Dragi darivatelji svaki put kada dolazite na akcije darivanja krvi to činite otvorena srca i ispružene ruke, ruke koja daje. Plemenito je davati, ali ima li išta plemenitije nego kada darujemo dio sebe. I znajte da je ruka koja daje uvijek iznad ruke koja prima.

Hrvatski Crveni križ ponosi se Vama i želimo da se i Vi tako osjećate, jer Vi svojim uzorom i primjerom štitite plemenite ciljeve. Stoga Vas pozivam da svojim primjerom humanosti i izgrađenim pozitivnim stavom o dobrovoljnom davanju krvi potaknete u svojoj sredini nove, a osobito mlade osobe da se pridruže i daju svoj pozitivan doprinos.

Danas je prigoda da se na poseban način zahvalimo darovateljima koji su u ovoj godini napunili jubilarni broj darivanja krvi, tako što ćemo Vam uručiti visoka priznanja Hrvatskog Crvenog križa za iskazanu ljubav, požrtvovnost i skrb za čovjeka, a jednako tako zahvaljujemo i svim drugim darovateljima našega grada i općina, kao I svima koji podupiru rad I djelovanje Crvenog križa.”

Čestitke je uputio I Borislav Vidošić, zamjenik novogradiškog gradonačelnika te zahvalio svim dragovoljnim darovateljima na plemenitosti. Svečanosti su bili nazočni i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Novska Zoran Prpić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović i njezina suradnica Tatjana Kolobarić, u ime Auto moto centra NG Marijan Bakunić, potom i predsjednik Općinske organizacije Crvenog križa općine Dragalić Darko Ban, predsjednica Općinske organizacije Crvenog križa općine Okučani Zrinka Grgić sa suradnicima, kao i pročelnik jeidnstvenog upravnog odjela općine Davor Ivica Marjanović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nova Gradiška Mihaela Đeraj te pomoćnik zapovjednika Policijske postaje Okučani Robert Šoch.

 

Zahvalnice i priznanja Za 20 puta darovanu krv primile su: Fanika Brkanac, Dušanka Hodak i Mirela Jurić. Potom za 30 puta darovanu krv: Nenad Cvjetković, Ivica Ćalić, Mario Ferković, Nikola Gelemanović, Miroslav Lovrić, Zdenko Marić, Tomislav Matešković, Nikola Matijašević, Blaž Milak, Vjekoslav Pranjić, Željko Sorić, Milenko Stepić, Tomislav Šnaubert, Robert Šoch, Dinko Trobić.

Za 40 puta darovanu krv Priznanja i nagrade primili su: Zvonko Brlić, Mario Bulf, Ivica Isaković, Slavko Jakešević, Milan Krizmanić, Krešimir Mihić, Ivica Pišonić, Marijan Ruškan, Nikica Trnka, Franjo Vondra.

Za 35 puta darovanu krv Priznanje I nagradu primila je Slavica Jakirčević. Inače tih 35 davanja krvi kod žena isto je kao 50 puta darovana krv kod muškaraca.

Za 50 puta darovanu krv Priznanja i nagrade primili su I: Alojz Abianac, Kristijan Capan, Mirko Cimbal, Tomislav Ivanišević, Dominik Jurčević, Dragan Matić, Ivan Matošević, Ivan Mesec, Igor Milter, Slavko Plužarić, Rajko Praskić, Zlatko Tomašić.

Za 75 puta darovanu krv Priznanja i nagrade Hrvatskog Crvenog križa, kao i Srebrnu medalju i novčanu nagradu, poklon Grada Nova Gradiška primili su: Josip Burazović i Krešimir Vrban, a za 100 puta darovanu krv Zlatnu medalju u novčanu nagradu, također poklon Grada Nova Gradiška, primio je Josip Jelančić.

Svakako treba istaći vrijedan i požrtvovan svakodnevni rad djelatnika Gradskog društva Crvenog križa: Almire Čar, dugogodišnje volonterke Marijane Stanković te Jasminke Štanfar (sada u zasluženoj mirovini) koju je posebno na ovoj svečanosti pozdravio ravnatelj Franjo Pavlović, a darovatelji krvi iskazali poštovanje pljeskom. Od nedavno Gradsko društvo Crvenog križa ima i mlade snage. To je Dominik Gubić referent DDK.

Svim darovateljima krvi i ovim putem od srca čestitamo.

1
DSCN2759
DSCN2761
DSCN2762
DSCN2764
DSCN2766
DSCN2767
DSCN2768
DSCN2770
DSCN2771
DSCN2775
DSCN2776
DSCN2777
DSCN2778
DSCN2780
DSCN2781
DSCN2782
DSCN2791
01/18 
start stop bwd fwd

 

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba