ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
11. veljače 2019.

Stepinčevo u Cerniku

 

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, ukazom od 14. siječnja ove godine opominje sve župnike njegove mlade biskupije da podsjete vjernike svojih župa  na veličinu Stepinčeve vjernosti Isusu Kristu i njegovom hrvatskom narodu. Biskup Škvorčević navodi :“ Budući da se Stepinčevo ove godine obilježava u nedjelju, 10. veljače, neka  glavno euharistijsko slavlje te nedjelje u svakoj župnoj crkvi bude po obrascu  blaženog Alojzija Stepinca. Blaženik je drugotni zaštitnik požeške biskupije.

U Cerniku, jednoj od mnogobrojnih župa požeške biskupije, već godinama postoji tradicija da se Stepinčevo obilježava veoma svečano. Tako je ova zajednica, u sklopu tradicionalne devetnice u čast Gospi Lurdskoj, koja se ovdje obavlja od davne 1943.godine, uz prekide u ratnim vremenima, već u petak 8. veljače, upriličila  na samostanskoj Kalvariji omiljenu narodnu pobožnost Križni put sa Stepincem prema Uskrsnuću. Rodna blaženikova župa Krašić dala je tiskati 2012. godine prigodni Križni put za potrebe hodočasnika pod naslovom „Na Križnom putu s Isusom i Alojzijem Stepincem!“. Brojni vjernici koji tradicionalno sudjeluju u ovoj Devetnici u čast Gospi Lurdskoj posebno su bili brojni tog petka u večernjim satima. Svi su sudionici nosili upaljene crvene lampione u znak vjere u uskrsnuće i naše nade da će naš blaženi Alojzije kardinal Stepinac u skoroj budućnosti biti proglašen svetim. Voditelj samostanske Spomenice zapisao je i dva njegova posjeta ovoj zajednici. Bilo je to 14. siječnja 1936. godine na Dan klečanja u ovoj župi i 21. lipnja 1939. godine kada je blaženik u ovdašnjem samostanu slavio svoj imendan-Sv. Alojzije. Iz usmene predaje poznato je kako je Blaženik i češće ovamo navraćao jer je bio u prijateljskim vezama s ondašnjim gvardijanom fra Eugenom Kukinom kojega je novogradiška OZNA, bez suđenja, ubila 9. listopada 1945. godine. Zaklao ga je mladić od 15 godina u riječkoj bolnici na Sušaku gdje se fra Kukina liječio od posljedica moždanog udara. Molitve za što skorijim proglašenjem blaženog Alojzija Stepinca nastavljene su i u nedjelju kod mise poldanjice kada je prostrana župna crkva također bila dupkom puna.

„ Neka blaženi Alojzije svojim zagovorom bdije nad Požeškom biskupijom i moli da njezini vjernici ostanu vjerni Isusu Kristu i njegovoj Crkvi“, zaključio je požeški biskup u već spomenutom ukazu prigodom Stepinčeva 2019. godine.

img1
img10
img11
img12
img13
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/13 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba