SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
12. ožujka 2019.

Tete u vrtićima traže ista prava kao i zaposlenici u drugim gradskim ustanovama

Tomislav Bećirević (HDZ) je na sjednici Gradskog vijeća, održanoj prošlog tjedna, upitao gradonačelnika kada će se i „tetama“ u Vrtiću uskladiti primanja sa zakonom o državnim službenicima. Berćirević je dodao da su ga „tete“ zamolile da pita.

„Žalosti me to, jer ako je netko od svih korisnika gradskog proračuna u zadnjih 7 godina mukom i pošteno zaradio svoju plaću onda su to tete u Vrtiću. Zašto djelatnici Dječjeg vrtića nisu jedini od gradskih ustanova dobili nagradu od 1.750 kuna i kada planirate njihove plaće povećati za 3 posto i uskladiti ih sa zakonom o državnim službenicima?“, pitao je gradonačelnika Tomislav Bećirević.

„Da objasnim, dragim tetama i svim zaposlenicima u Dječjem vrtiću. Ne znam iz kojih razloga, ali mene je zatekla situacija i činjenica da oni nisu u sastavu našeg Sindikata. Oni čvrsto stoje pri tom, iako smo ih mi pozvali da budu članovi gradskog Sindikata. Nemam objašnjenje zašto ne žele biti. Oni su članovi državnog sindikata, koji donosi određene naknade, beneficije i isplaćuje ih. Nisam upućen ni koliko im isplaćuju. Tada im to odgovara. Ako i kada budu u sklopu našeg sindikata imat će ista prava kao svi drugi zaposlenici gradskih ustanova. Meni se stavlja na teret da gradonačelnik nije nešto isplatio. Govorim ovo dobronamjerno. Prije godinu dana plaće su dobivali između 23. i 30. u mjesecu. Danas ih dobivaju do 10. u mjesecu. Čim dostave dokumentaciju i zahtjev isti im dan doznačujemo sredstva za plaće“, odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da je Dječji vrtić gradska ustanova i da će njegovi zaposlenici imati jednaka prava kada budu članovi gradskog sindikata jer je to po zakonu.

Za mišljenje o rješavanju ovog problema smo pitali Veru Trobić, ravnateljicu Dječjeg vrtića Nova Gradiška. Prema njenom odgovoru treba samo sjesti za stol i dogovoriti se, iako kaže da je to jako osjetljivo pitanje.

„Jesmo članovi Sindikata predškolskog odgoja ali nemamo potpisan kolektivni ugovor. Spremni smo sjesti za stol, razgovarati i napokon riješiti problem. Po zakonu smo plaće trebali uskladiti prema osnovnim školama i jedinicama lokalne samouprave“, kaže Vera Trobić i dodaje da je to jako osjetljivo područje, ali da nije sporno da i oni budu članovi Sindikata državnih službenika i namještenika. Dodajmo da su, uz Grad Novu Gradišku, osnivači Dječjeg vrtića Nova Gradiška i općine Cernik, Okučani, Staro Petrovo Selo i Nova Kapela.

 

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba