UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
10. travnja 2019.

Djeca poginulih branitelja  zbog posla odlaze iz države za koju su njihovi očevi dali život

 

Kako se moglo čuti  iz izvješća o radu na  nedavno održanoj Skupštini Udruge  udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata  Nova Gradiška  udovice poginulih branitelja često se okupljaju  i druže organizirajući razne aktivnosti i na taj si način  olakšavaju traume  koje nose od pogibije svojih muževa.  Predsjednica Vjekoslava Karešin kaže da su se uglavnom oporavile od tragedije koja ih je zadesila i da sada život pokušavaju živjeti normalno. Zadovoljne su i novim Zakonom koji  regulira njihov status  svoja su  statusna pitanja riješile. Neke su, nažalost, već i umrle. Ono sa čime nisu zadovoljne i na što ukazuju  je  status djece poginulih branitelja, pogotovo djece  koja su ostala bez oba roditelja,   koja nakon završetka  školovanja  nemaju nikakvo pravo  koje bi ukazivalo na to da  je njihov otac poginuo u Domovinskom ratu i život dao za državu Hrvatsku.

-Problem su ostala djeca  poginulih branitelja. Zakonom  nije uređeno da djeci, pogotovo  ako ostanu  bez oba roditelja,   nakon završetka  školovanja ostane neko pravo.  Ne mora to biti materijalno pravo već neko pravo na temelju kojeg će se znati  da  se radi o djetetu poginulog hrvatskog branitelja.

Pokušali smo to riješiti  kroz dopunsko zdravstveno osiguranje  gdje država ne bi nikome trebala isplaćivat nekakva dodatna sredstva,  već samo da  dijete oslobodimo tog plaćanja. Nije to puno kao ni neka   trajna invalidnina. Mi ju udovice imamo za cijeli život i bile smo čak i protiv onom dijelu da se možemo  udat i ostavit prava  po poginulom suprugu. Mi udovice smo bile izričito protiv toga , međutim većina koja je to odlučivala, odlučila je da  ima nekih razloga zbog čega je to potrebno. Dakle, daju nam mogućnost da se možemo udat  i zadržat prava, a  za dijete stoji da je to do  završetka  redovitog školovanja.  To znači ako dijete nije išlo na fakultet  da sa  19 godina  nema   prava pa, nažalost,   ispada da ako je suditi  po nekakvim pravima nije više   dijete  oca poginulog u Domovinskom ratu. Ponavljam, ne mora to biti materijalno pravo.  Moralno gledajući, s naše strane, ne samo moga već udruga udovica iz cijele Hrvatske - kaže Vjekoslava Karešin.

Udovice poginulih branitelja su nezadovoljne i  izbjegavanje zapošljavanja  njihove djece.

Iako postoji obveza i prioritet kod zapošljavanja   nezadovoljne su,   jer se to rijetko poštuje. Kako kaže Vjekoslava Karešin,  natječaji se namještaju  ciljano za određenu osobu i traži neki određeni uvjet kojemu dijete poginulog branitelja ne može udovoljit. U takvoj je poziciji i predsjednica  Udruge djece poginulih branitelja. Završila je fakultet i nije jedina, a ne može se zaposlit.

-Naša djeca kao i ostala djeca, naši sugrađani i naši poznanici odlaze trbuhom za kruhom  izvan Hrvatske, a  njihovi su očevi poginuli za ovu državu. Nažalost njihova djeca danas odlaze iz   države za koju su njihovi očevi dali živote.

Share
 

Komentari  

 
#2 ufayodamuq 2019-04-20 22:10
[obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/ - Order Amoxicillin 500mg Buy Amoxicillin Online tfv.nrnd.cajtung.com.nzz.gt [obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/
Citat
 
 
#1 onilisak 2019-04-20 21:33
[obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin 18 ehy.esgo.cajtung.com.udj.oh [obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba