NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
10. travnja 2019.

Održan Drugi gospodarski forum

 

Grad Nova Gradiška  kao organizator i domaćin okupio je danas  u gradskoj vijećnici  na  drugom Gospodarskom forumu poduzetnike, ali i one koji će to tek postati, kako bi iz prve ruke  dobili informacije  o mogućnosti   koje se  nude  u sufinanciranju  poduzeća  i obrta.

Pozdravio ih je gradonačelnik Vinko Grgić i govorio o naporima, mjerama i potporama  koje daje  Grad Nova Gradiška ističući da  je ono što se događa značajno   za gospodarstvo i njegov razvoj.

-Prepoznati smo kao mali grad s velikim idejama. Po zadnjim dostupnim i službenim  podacima  Grad Nova Gradiška je četvrti grad po povećanom broju zapošljavanja  u Hrvatskoj, a prvi grad u Slavoniji i Baranji. To je velika stvar za nas. Naš trud je ogroman i rezultati  polako dolaze. Znamo da oni ne dolaze preko noći jer je to  mukotrpan i dugoročni proces. Naša gospodarska perjanica je Industrijska zona u kojoj u posljednje vrijeme ima  velikih rezultata. Prije dva tjedna  Vlada RH  je donijela odluku o   poklanjanju 45 hektara  zemljišta Industrijskoj zoni tako da ćemo imati oko 70 hektara  zemljišta koje je infrastrukturno opremljeno. Očekujemo da slijedeći tjedan potpišemo ugovor s Ministarstvom gospodarstva o poduzetničkoj infrastrukturi. Projekt je  vrijedan  oko 7 milijuna kuna, od kojih je   5,5 milijuna su sredstva Ministarstva. Riječ je o cesti, odvodnji i kanalizaciji, tako da će naša zona biti u potpunosti opremljena infrastrukturom. Slijedeći tjedan otvaramo ponude na raspisani natječaj za  izvođene radova na Tehnološkom inkubatoru u vrijednosti blizu 28 milijuna kuna.

Ono što nas je iznenadilo prije mjesec dana je da smo prošli, zajedno s  Gradom Šapcom, u projektu međugranične suradnje između Srbije i Hrvatske. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna kuna,   a radi se fotonaponskoj elektrani koja će biti u industrijskoj zoni.  Jako nam je važno da ćemo za godinu ili godinu i pol   biti grad potpuno energetski neovisan. Uvodimo led tehnologiju  koja će nam 75 posto smanjiti troškove, a preostalih 25 posto koje ćemo morati plaćati  namirit ćemo prihodima od fotonaponske elektrane.

Sve nam je to bitno jer se radi o dugotrajnim stvarima na kojima se mora puno raditi. Svi ovi projekti nisu nastali preko noći,  već se rade mjesecima, pa čak i godinama.  Najvažnije da jer Grad prijatelj poduzetništva, ne na način da otvara tvornice  već da osiguramo uvjete za gospodarstvo.

Ono što me osobito veseli  su podaci o  zapošljavanju i smanjenju broja nezaposlenih sa 1500 na 700 osoba u Novoj Gradiški. U ožujku  2016. godine bilo je zaposleno   3.770 ljudi , a danas je zaposleno 4.709.  To su nama najvažniji podaci i to je ono što doprinosi našem proračunu koji  u ovom trenutku ulaže 12 milijuna kuna isključivo u  Industrijsku zonu, odnosno u gospodarstvo. Naši poduzetnici i obrtnici imaju uvijek otvorene i moja i  vrata svih gradskih ureda. Svima koji su tražili svima smo pomogli - kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Zamjenica gradonačelnica Ivana Trupina govorila je  o gradskim  programima i   mogućnostima  financiranja  malih i srednjih poduzetnik, Adam Đanić, direktor Industrijskog parka  Nova Gradiška o  Tehnološkom inkubatoru,  zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković o programima, projektima i potporama  Brodsko-posavske županije, predsjednik udruženja obrtnika Nova Gradiška Tomislav Šimić o  implementaciji i sinergiji predstavljenih  mjera  poticanja razvoja poduzetništva, a  Marijana Vidić Poleto,  voditeljica LAG-a  „Zapadna Slavonija“  o  njegovoj razvojnoj strategiji.

O mjerama   aktivne politike zapošljavanja  govorila je  Lidija  Feldšar,  voditeljica Odsjeka  aktivne politike zapošljavanja u područnom  uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  Slavonski Brod,  Boris Čagalj,   voditelj Područnog ureda   razvitak za Slavoniju i Baranju, Hrvatske banke  za obnovu i razvitak, o mogućnostima  financiranja   malih i srednjih  poduzetnika iz EU fondova,  Mario  Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a  i Rade Dubreta, ravnatelj sektora  za bespovratne potpore - poduzetništvo HAMAG-BICRO-a   o prijavama i provedbi projekta, a o ostalim aktualnostima  govorili su Neven Kos,  načelnik sektora za EU programe u poduzetništvu i Sani Ljubičić, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu, Ministarstva gospodarstva , poduzetništva i obrta.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/14 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba