Oldtimer magazin "Classic'99" PDF Ispis E-mail
Autor novagra.hr   
22. lipnja 2011.

PRVI OLDTIMER MAGAZIN U HRVATSKOJ

U izdanju Oldtimer kluba "Classic’99" i Novogradiškog godišnjaka iz tiska je izašao prvi broj Oldtimer magazina "Classic 99". Naklada mu je 500 primjeraka i nije namijenjen prodaji.

Oldtimer magazin "Classic’99" sa zadovoljstvom će prelistati ljubitelji starih automobila i motocikla, ali i drugi čitatelji sigurno će sa zanimanjem pogledati što to imaju i što u automehaničarskim radionicama pripremaju za izlazak na cestu među stare limene ljepotane, Petar Jurišić, Ivan Bagarić, Krunoslav Cvitković, Nenad Matijašević, Krunoslav Savić i Krešimir Knežević.

Magazin donosi i razgovor s Nenadom Matijaševićem, kolekcionarom oldtimera, a uz ostalo piše o susretima oldtimera. Oldtimer magazin "Classic’99" uskoro ćete moći pročitati na portalu novagra.hr.

nenad1
nenad2
nenad3
1/3 
start stop bwd fwd

“Poštovani čitatelji, članovi Kluba, građani i svi vi koji ste zavirili u djelić svijeta oldtimera, tj. ove novine, želim Vam dobrodošlicu. Predsjednik Kluba i moja malenkost, odlučili smo napraviti novine OTK "Classic’99" iz jednostavnog razloga što Klub zaista to i zaslužuje. A Klub su ljudi, tj. članovi. Aktivni, kao i oni malo pasivniji, zajedno tvore, usudio bih se reći, jednu asocijaciju entuzijasta koje spajaju isti ili podjednaki interesi, a da pritom nisu nekakva „interesna grupa“. Izuzetna mi je čast biti član jednog takvog udruženja i ponosan sam što imam priliku biti autor ovog magazina koji predstavlja OTK "Classic’99" Nova Gradiška, njegove ljudske i limene članove. Klub je osmišljen od strane svega nekoliko entuzijasta, ne tako davne 1999.

Prije službenog osnivanja Kluba, okupljali su se kao "Buba klub", a Bubama je društvo činio i jedan Peugeot. No, o povijesti Kluba ćemo u idućem broju. Kako rekoh, nastao je 1999., a svega 12 godina poslije prera stao u jedan od najvećih oldtimer klubova na tlu Hrvatske, s više od 70 članova i voznim parkom kakvog se malo gdje ima priliku vidjeti. Zaljubljenici u automobile u klubu "Classic’99" mogu naći raznolike primjerke, od legendarne Bube, poslijeratnog Mercedesa, simpatičnog Fiće pa sve do robusnih američkih automobila iz četrdesetih i pedesetih, kao i mnogih drugih koje ćete imati priliku upoznati, a Klubu pripada također velik broj motocikala i bicikala (starodobnih). Međutim, uspjeh Kluba nije rezultat samo impozantnosti vozila u istome, već i međusobnog odnosa članova, čestih druženja, ali i samog kocepta Kluba koji svima pruža isto, bez obzira na materijalnu vrijednost vozila
koje posjedujete. Tako da je u Klub zaista svatko dobrodošao.

Evo jedan jednostavan primjer - Pripremala se biciklijada, a meni je bicikl bio u kvaru. Rekao sam to Kreši, a on mi je odmah odgovorio - Ma posudit će ti netko bicikl - (riječ
je također o oldtimer biciklima). Eto u tome leži uspjeh i veličina oldtimer kluba "Classic’99" Nova Gradiška. Kluba koji ima važan društveni utjecaj na članove i okolinu, Kluba
koji je za primjer ostalima, Kluba u kojem članovi poštuju jedni druge i rješavaju probleme, Kluba u kojem svi imaju nešto zajedničko, a to je ljubav prema starodobnim vozilima
i njihovom očuvanju te poštivanje njihovog povijesnog značaja. Neopisivo mi je drago što sam među najmlađim članovima Kluba koji je na ponos svome gradu i Hrvatskoj.

Ovaj magazin, kao nešto novo u Hrvatskoj, bavit će se vozilima i njihovim vlasnicima, poviješću automobilizma u Novoj Gradiški kao i na svjetskoj razini, i ostalim temama vezanim uz hrđav i blještav svijet oldtimera. Stoga, vežite se… Krećemo!”, kaže Dejan Ivanković.

“Oldtajmerstvo je zapravo jedan vrlo složen proces, iako na prvi pogled to možda ne izgleda tako. Ono što naši sugrađani uglavnom vide su uglancana i obnovljena stara motorna vozila od kojih neka izgledaju kao da su jučer izašla s proizvodne trake, a neka kao da uspješno odolijevaju zubu vremena. Stara vozila se uglavnom izlažu na raznim manifestacijama, su djeluju u promotivnoj vožnji ili reliju. Za prosječnog čovjeka to je sve. Ako je stariji onda se s nostalgijom sjeća vremena kada su ta vozila prometovala našim cestama, a ako je mlađi onda se divi njihovom izgledu. Kada se vratimo desetak godina unatrag, vidimo da se odradio veliki posao u proteklom periodu. Od male grupe zaljubljenika došli smo do kluba koji je organizirao na desetke susreta, sudjelovao na stotinjak manifestacija. Spasili smo od propadanja preko stotinu vozila.

Ove novine su zamišljene da ispričaju jednu malu priču o ljudima koji žive život sa svojim ljubimcima. O ljudima koji ulažu dosta napora, vremena i novca da bi spasili jedan mali dio naše povijesti”, kaže Krešimir Knežević.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba