OPĆINA OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
12. svibnja 2019.

18. rođendan okučanskih Susreta „Obnovimo baštinu-Bljesak 2019.“

 

Općina Okučani i KUD „Tkanica“ potvrdili su se kao vrsni organizatori i domaćini i ovogodišnjih Susreta folklornih skupina RH „Obnovimo baštinu-Bljesak 2019.“ i zajedno sa sudionicima bogatog programa proslavili i „punoljetnost“ ove jedinstvene Smotre.

Vrijednost manifestacije kojom se čuva i s ponosom prezentira kulturna i tradicijska baština prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH, koje svih ovih godina potpisuje pokroviteljstvo.

Od 2017. godine Susreti se održavaju u čast VRO „Bljesak“, pa su i ove godine počeli pozdravom Lijepoj našoj te minutom šutnje za sve heroje koji su život darovali za slobodu i neovisnost Domovine nam Hrvatske, a počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kao i prvom predsjedniku KUD-a „Tkanica“ Ivici Ćorkoviću.

U ime domaćina okupljene je pozdravila Zrinka Grgić, pedsjednica „Tkanice“ i pri tom zahvalila svim ovogodišnjim sudionicima prije svega na upornosti i očuvanju tradicijske baštine i običaja svoga kraja, a potom je dobrodošlicu poželio i Aca Vidaković, načelnik općine Okučani i otvorio 18. Susrete „Obnovimo baštinu-Bljesak 2019.“

Uslijedio je program koji je pokazao djelić ljepote baštine koju su nam ostavili naši stari, a Susrete je nastupom i to pjesmama i plesovima Baranje otvorila mlađa folklorna skupina KUD-a „Tkanica“ (koreograf: Saša Šapić) uz pratnju tamburaša pod vodstvom prof. glazbe Brankice Korać.

Jedno od najstarijih društava našega kraja KUD „Radinje“ Siče (predsjednik Ivica Šebelić) koje njeguje isključivo izvorni folklor, prezentiralo je čobanske običaje sela Siče, a posjetitelji su imali prigodu čuti i jedinstven sičanski govor, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro RH.

Način pjevanja u selima novljanskoga kraja (Jazavica, Voćarica, Roždanik) pokazali su članovi Muške pjevačke skupine KUD-a „Javor“, a izveli su poznatu narodnu skladbu „ Djevojka je zelen bor sadila“ te autorsku pjesmu „Ambar stari“, za koju je tekst napisao njihov član Ilija Gregurić iz Starog Grabovca, a obradio Marko Martinović, voditelj pjevačke skupine.

KUD „Starča“ iz Okučanima susjedne općine Gornji Bogićevci nastupio je s koreografijom Podravine, a potpisuje ju umjetnička voditeljica Marijana Bogdanović.

Pjesmama i kolima brodskog Posavlja počastili su članovi KUD-a „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice pod vodstvom Jadranke Petrik. Inače članice ovoga KUD-a nositeljice su i brojnih lenti za najljepše šokice.

Gosti iz Odžaka, BIH, HKD „Napredak“ (voditeljica skupine i koreograf Zdenka Barukčić) i ove su godine, kao i nekoliko prethodnih, s radošću prihvatili gostovanje u Okučanima, a prezentirali su kola odžačko-posavskoga kraja. Time je Smotra zadržala i međunarodni karakter.

Ugostili su Okučanci i članove KUD-a „Bosna“ istarske županije iz Pule (predsjednik Društva:Jasmin Omerović; koreograf i voditelj skupine: Aldin Omerović), a oni su se predstavili spletom igara iz sjeveroistočne Bosne te pokazali dio ljepote bošnjačke kulture.

U znak zahvale i za sjećanje i na ovogodišnje 18. Susrete „Obnovimo baštinu-Bljesak 2019“ domaćini su gostima uručili Zahvalnice i slavonske „čuturice“ sa logom KUD-a.

I ove godine dolaskom su rad, trud i djelovanje domaćega Društva, ali i svih sudinika dolaskom podržali uz već spomenutog načelnika općine i njegov zamjenik Siniša Martinović, potom ravnateljica OŠ Okučani Ivana Mijatović, kao i Ivan Golub, direktor „Sloboštine“, a u publici je bio i predsjednik Općinskoga vijeća općine Okučani Ivica Pivac.

Od osnutka okučanskog KUD-a „Tkanica“ 2002. godine Susreti folklornih skupina RH ne bi bili tako dobro organizirani da nije zajedničke suradnje Općine, škole, Društva domaćina, župe, Komunalnog poduzeća „Sloboština“, ali i svih mještana. Tako KUD „Tkanica“ s ponosom ističe kako su u Okučanima ugostili preko 350 Društava iz Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

DSCN5293
DSCN5294
DSCN5309
DSCN5311
DSCN5322
DSCN5326
DSCN5327
DSCN5350
1/8 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba