OPĆINA OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
14. svibnja 2019.

Uređena spomen-kosturnica  poginulim partizanima i žrtvama fašističkog terora

 

Prošlo je gotovo nezamijećeno da je  u Okučanima,  u mjesnom  parku  uz  spomen obilježje „Kristalne kocke vedrine“, postavljenom u počast hrvatskim braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“,  obnovljena i spomen- kosturnica palim borcima i žrtvama fašističkog terora okučanskog kraja 1941. - 1945. godine na kojoj piše: SPOMEN - KOSTURNICA  PALIM BORCIMA I ŽRTVAMA FAŠISTIČKOG TERORA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA  1941. - 1945. SA PODRUČJA OKUČANA.

Izgradnjom spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“ i uređenjem partizanske  spomen-kosturnice Ministarstvo hrvatskih branitelja riješilo je  problem  polaganja vijenaca  prilikom obilježavanja obljetnica VRO „Bljesak“. U drugoj fazi  uređenja kompletnog prostora,  kako je bilo i rečeno, uređena je  partizansku i spomen-kosturnicu žrtava fašističkog terora iz 2. svjetskog rata.

Zanimljiva je sudbina partizanskog spomenika i spomen-kosturnice u Okučanima. Predsjednici države, vlada, ministri, predstavnici udruga poginulih branitelja i ostali  odajući počast osloboditeljima zapadne Slavonije u VRO “Bljesak“ su polagali vijence na partizanskoj spomen – kosturnici sve do prošle godine kada su  vijenci po prvi put  položeni na spomen obilježju „Kristalne kocke vedrine“.  U centru Okučana, u parku ispred zgrade osnovne škole, nalazio se spomenik i spomen- kosturnica palim borcima i žrtvama fašističkog terora okučanskog kraja. Bio je to centralni spomenik iz perioda NOB-a za okučansko područje s kosturnicom u koju se 1954. i 1957. godine preneseni posmrtni ostaci 33 žrtve fašističkog terora. Uz 11 koji su tu od prije bili pokopani, ukupno se u kosturnici nalaze 44 tijela. Spomenik je bio izgrađen od betona i nakon 1995. godine je uklonjen, a na njegovom mjestu je postavljen gotovo isti  spomenik braniteljima poginulim u Bljesku, koji je umjesto petokrake na vrhu imao mramorni križ.

P1250988
P1250989
P1250992
P1250993
P1250994
1/5 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba