OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. lipnja 2019.

Palenta kompirica i ovčji sir oduševili Cerničane

 

Prijatelji, iz Cerničanima prijateljske općine Čavle,  31. svibnja su  prenijeli su dio svoje  gastronomske tradicije i pogostili ih  palentom kompiricom i ovčjim sirom, autohtonim jelom  za koje se kaže da je othranila naraštaje Grobničanki i Grobničana. Načelnica  općine Ivana Cvitan Polić  dovela je u Cernik  prave, ali i snažne majstore  koji su dvorcu Kulmer spravili palentu kompiricu koju su  gošće iz Čavla, zajedno sa slanim ovčjom sirom, podijelile  svima  koji su se zatekli u prostoru Kulmerovog dvorca. Ni kiša nije  pokvarila ovaj gastro događaj.

Ovo grobničko jelo  je jednostavno  za  napraviti, a ako se radi o kotlu palentaru, kakav su Grobničari donijeli u Cernik, nije ni malo lako. Ekipa kuhara, u kojoj nije bilo pojedinca teškog ispod stotinu kilograma, dobro se namiješala i uznojila  dok  nije  napravila kompiricu, jelo koje se pravi od kukuruznog brašna i krumpira. Uvjerili su se u to načelnik  Vitomir Žakić i njegov gost Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari i brzo odustali od miješanja.

Kompirica i slani sir  u slast su pojedeni, a svi oni koji nisu došli  mogu požaliti  što nisu kušali ovo  opjevano autohtono  grobničko jelo i zalili ga kvalitetnim cerničkim vinima. Palenta kompirica  i sir  imaju i svoj festival  koji će se po 13. put u Čavlima  održati 29. lipnja. Tko ih  je propustio  kušati, a ima  volje, želje za druženjem može se uputiti s u Čalve na ovu tradicionalnu  gastro manifestaciju.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img2
img3
img4
img5
img6
img8
img9
01/13 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba