FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. lipnja 2019.

Galerija franjevačkog samostana bogatija za 30 djela Ivana Jelančića

 

Govoreći na otvaranju izložbe  postavljene u  povodu Dana općine Cernik u franjevačkom samostanu, gvardijan  fra Vjenceslav Janjić  govorio je o zavidnom kulturnom blagu i zbirkama kulturnih umjetnina koje su cernički franjevci stoljećima skupljali i sačuvali. Uz knjižnicu s  oko sedam tisuća naslova i zbirku kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica u samostanu je zavidan  broj slika koje je počeo prikupljati  fra Vjenceslav Janjić.  Ukupno 221. djelo suvremene umjetnosti prikupljeno je za postav Umjetničke galerije.

Donacijama umjetnika ova se zbirka stalno povećava, a najnoviji  donator je, kazao je  na otvaranju izložbe fra Vjenceslav Janjić,  slikar i kipar Ivan Jelančić koji samostanu poklanja 30 svojih djela.

-Prva slika  za umjetničku galeriju našega samostana bila je slika pokojnoga  Josipa Pintarića Puce. Dao je  sliku koja predstavlja jednu mističnu večeru. Naslikao je  posljednju večeru  sa dvanaest apostola, ali na njoj nema ni jednog lica. Jedanaest čaša  su pune  crvenog vina, a iz dvanaeste je  proliveno vino, dakle Juda, izdajica.

Nakon toga smo u samostanu organizirali umjetničke radionice u koje su dolazili umjetnici iz čitave Hrvatske i ostavljali nam po dva umjetnička djela. Za vrijeme općinskog načelnika  Nikole Jugovića  molili smo  poznatog kolekcionara Antuna Bauera  da nam pokloni nekoliko slika.  Poklonio nam je 60 slika.

Najveća i najpoznatija  donacija je od  našeg sumještanina Ferdinanda Kulmera čiji je  otac   bio  posljednji grof u Cerniku.  Na molbu Katarine Juras, naše župljanke iz Cerničke Šagovine, koja se studirala  likovnu umjetnost u klasi Ferdinada Kulmera,  on nam   je poklonio 30 svojih slika.

Imamo obećanje da će nam biti poklonjena čitava ostavština Josipa Pintarića Puce. - kazao je fra Vjencislav Janjić.

P1260858
P1260885
P1260858
P1260885
1/2 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba