TRANSPARENTOST PRORAČUNA PDF Ispis E-mail
Autor novagra   
08. srpnja 2019.

Peticu  dobili Grad Nova Gradiška i općine Rešetari, Cernik i Stara Gradiška

 

Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5.

-To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija-piše Institut za javne financije u  obrazloženju ocjena    transparentnost proračuna lokalnih jedinica.

Peticom, najvišom ocjenom za transparentnost proračuna  ocijenjeni su Grad Nova Gradiška i općine Rešetari, Cernik i Stara Gradiška, Općina Davor dobila je četvorku,  općine Dragalić, Stari Petrovo Selo i Nova Kapela dobili su trojku, a općine Vrbje, Okučani i Gornji Bogićevci  dobile su dvojku.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba