HRVATSKA SELJAČKA STRANKA PDF Ispis E-mail
Autor hss.bpž   
11. srpnja 2019.

Planira li netko iz Donjih Andrijevaca u ministarsku fotelju ?

 

Mještani Donjih Andrijevaca obratili su se saborskom zastupniku HSS-a Davora Vlaovića  za pomoć. Na adrese građana stigla su rješenja o komunalnoj naknadi za neizgrađena  građevinska zemljišta. Općina je donijela izmjene Prostornog plana Općine  kojom su u građevinsku zonu ušle čestice koje su do sada bile oranice, pašnjaci ili polja, a vlasnici takvih parcela dobili još jedan namet u visini 50 do 750 kuna  kojim se puni općinski proračun, teško je vjerovati da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila.

Saborski zastupnik je uputio službeni dopis Općini s pitanjima:

-          Kada je donesena odluka o komunalnoj naknadi za neuređeno  komunalno zemljište,  je li u skladu s prostornim planom općine Donji Andrijevci?

-          Je li provedena javna rasprava  o proširenju građevinskog područja i izmjeni prostornog plana

-          Kakva je uputa o pravnom lijeku za građane

Od općinske pročelnice neočekivano brzo , u roku nekoliko sati stigao je odgovor u kojem se pozivaju na tumačenja Ministarstva, u kojem piše puno, ali nije rečeno ništa, skraćeno sadržaj je sljedeći:

-          Općinsko vijeće je odluku donijelo u prosincu 2018.,

-          Zakon, koji nije novi, nam omogućava da to učinimo i naknadu ćemo naplaćivati za sve one čestice za koje to omogućava ZKN.

Općine kao jedinice lokalne samouprave imaju zadatak brinuti o kvaliteti života svojih građana, osiguravati im komunalnu infrastrukturu, organizirati rad vrtića i pomagati u osiguravanju dostupnog obrazovanja, ako je potrebno mogu odrediti lokalne poreze. Nikako nije dopustivo, niti moralno manipulirati prenamjenama i privatnim vlasništvom kako bi se osiguralo izdašnije punjenje proračuna.

Prenamjena i naplata naknade  može biti zakonita, ali je na štetu građana. Općina bi na zboru građana trebala informirati stanovnike, ići u izmjenu odluka uvažavajući imovno i socijalno stanje svojih stanovnika.

Saborski zastupnik će svakako zatražiti mišljenje nadležnog Ministarstva i o tomu informirati Hrvatski sabor.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba