NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
17. srpnja 2019.

Obrtnici i mali poduzetnici mogli bi odmah  zaposliti 1000 ljudi !

 

Jučerašnje potpisivanje   ugovora  o potporama obrtnicima   koje Grad Nova Gradiška  dodjeljuje  temeljem  programa  poticanja razvoja poduzetništva  na području grada  nije mogao proći bez  komentara o tome  koliko su one važne, s jedne strane  za   svakog ponaosob  obrtnika i malog poduzetnika  u njihovoj  svakodnevnoj borbi za  opstanak, a s strane za  zapošljavanje  što je i  cilj ovih potpora. Iznoseći podatke  o padu nezaposlenosti  na području grada i u isto vrijeme rastu zaposlenosti  govorio je gradonačelnik Vinko Grgić, a Tomislav Šimić, predsjednik  Obrtničke komore Nova Gradiška  još jednom je  ukazao  na maćehinski odnos  države prema  jednom od najžilavijih  segmenata  gospodarstva, a  Grad Novu Gradišku naveo kao primjer kako bi se prema malim poduzetnicima trebale odnositi i druge jedinice lokalne samouprave pa i sama država.

Javno i transparentno ulaganje u male gradske  tvrtke

-Ulažemo u ljude, ulažemo u vas  koji ste se dokazali tijekom svojih  poslovnih aktivnosti i smatramo da  su takva ulaganja  više nego opravdana. Ako potpore omoguće otvaranje i jednog radnog mjesta, uspjeli smo - kazao je  gradonačelnik Vinko Grgić i dodao kao  se posljednjih godina prati  kretanje broja  nezaposlenih i zaposlenih na Zavodu za zapošljavanje. Svaki mjesec radimo tablicu , koja je  sada  već jako velika.

U travnju 2016. godine, kada smo  počeli upravljati gradom,  bilo je na području grada 1.405 nezaposlenih osoba, a danas je 616   nezaposlenih. Što se tiče broja zaposlenih, 2016. godine je bilo3.795 zaposlenih, a  danas je 4.797. To je velika zaposlenost i to su  odlični parametri, a tom trend svi vi pridonosite. Bio nam je stoga  najmanji problem osigurati ova minimalna  sredstva za ovaj natječaj, a ponovo ćemo raspisati još jedan - kazao je gradonačelnik Vinko Grgić, dodajući da je to mala podrška Grada, koji će, kako je naglasio i ubuduće biti na raspolaganju, jer je  opredjeljenje da se  javno i transparentno uloži sve  što se može  u tvrtke u gradu.

Drukčije zapakovano uvode se  novi parafiskalni nameti i guši   poduzetništvo

O potencijalu koji za zapošljavanje imaju obrtnici, mali i srednji poduzetnici govorio je  Tomislav Šimić  ukazujući  na nedostatak sluha kod državne vlasti  koja nikako  da to  vidi, poduzme mjere  i potakne zapošljavanje.

-Grad Nova Gradiška je uvidio naše probleme s  kojima smo se do sada, pa i sada, susrećemo. Ovo je privi put da smo s jednom jedinicom lokalne samouprave uspostavili takav odnos, sa gradonačelnikom   koji je uvidio naše stvarne probleme. Napravljeno je puno i ono što nikada prije nije bilo. Nažalost, problem je na višem nivou, na nivou državnih institucija  koje naše probleme ne vide. Postoji,naime, jako puno problema koji se moraju rješavati na višem nivou. Imamo strašno veliki potencijal  i mogućnost  vrlo lakog zapošljavanja. Imamo izgrađen taj potencijal. Brojimo blizu 600 obrtnika i u mogućnosti smo sutra zaposliti 1000 ljudi. Svi imamo resurse. Konkretno ja bih mogao zaposliti 20 ljudi, ali nema radne snage. To je samo jedan segment u cijeloj problematici i koji moramo dirnuti. Najavljuje se povećanje plaća, ali i postavlja pitanje odakle ćemo mi namaći taj novac da bi našim radnicima  podigli plaće. Ne nude nam  se rasterećenja na državnom nivou, a samo nam se  malo drukčije zapakovano uvode se  novi parafiskalni nameti i guši  i ono malo poduzetnika   koji su stabilno, fleksibilno  i koje se mogu prilagodit - kazao je Tomislav Šimić.

P1280412
P1280413
P1280438
1/3 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba