OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
17. kolovoza 2019.

Ljepota i sklad  konja plijenili  pozornost u Vrbju

 

Sigurno jedan od  atraktivnijih dijelova tradicionalne manifestacije  Rokovo u Vrbju je  okupljanje  zaljubljenika u konje i narodnu baštinu koji  dovode u Vrbje  tu krasnu i plemenitu životinju  bez koje se nekada nije  mogao  zamisliti  život na selu.  Danas konji  imaju drugu ulogu. Vlasnici ih timare  u svojim štalama  da bi im se  sami divili, uživali u  njihovoj ljepoti i čuvali  od zaborava tradiciju u kojoj su čovjek i konj  imali zajednički zadaću opstanka. Dovode konje da im se dive  Vrbjani i njihovi gosti  koji  dolaze na blagdan   sv. Roka. Bilo je tako i ove godine  zahvaljujući  Općini Vrbje, KUD-u Vrbje, Konjogojskoj udruzi Slavonija i njenim članovima  koji su doveli  sve ono najbolje što imaju u svojim štalama. Dobro oko i danas je  moglo zapaziti kolika je  privrženost konja i gospodara.

Povorka  konjanika  i svečano ukrašenih zapreka   prošla je  ulicama Vrbja  i završila na trgu u središtu mjesta gdje su predstavljeni  okupljenim  mještanima   i  sudionicima smotre folklora. Svečano ukrašene zaprege i konji plijenili su pozornost  svojom ljepotom i gracioznošću i nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

U nekoliko kategorija  nagrađene su  najbolje zaprege, a  pehare najboljima su uručili  općinski načelnik Igor Jurišić i njegova zamjenica Barbara  Jurčević.

Po ocjeni žirija  najbolju zapregu je imao Željko Matijević.  Drugo mjesto pripalo je  zaprezi  Marijana Benića, treće Marijana Čuletića i četvrto mjesto zaprezi Andrije Pavića.

Po ocjeni publike  najbolju zapregu je imao Ivan Marošević, a slijede zaprege  Luke Madžarevića, Karla Barte i  Maria Kube.  Najuparenija zaprega bila je zaprega  Marijana Čuletića.

img10 (3)
img11 (3)
img12 (3)
img13 (3)
img14 (3)
img15 (3)
img16 (3)
img17 (2)
img18 (2)
img19
img20
img21
img22
img23
img4 (3)
img5 (3)
img6 (3)
img7 (3)
img8 (3)
img9 (3)
01/20 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba