OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
21. kolovoza 2019.

Općina Rešetari ulaže novih 30 milijuna kuna u društvene objekte


Da je Općina Rešetari, predvođena načelnikom Zlatkom Agom veliko gradilište potvrđuju brojni kapitalni projekti na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi koji su završeni i koji se realiziraju. To su Izgradnja vodovoda i kanalizacije, obnove zgrada, objekata, cesta staza, deponje komunalnog otpada i drugi projekti kojima je općina Rešetari zajedno s Općinskim vijećem napravila veliki iskorak u svim pravcima razvoja s ciljem ispunjenja očekivanja stanovništva.

U tijeku su generalizacije javne nabave izgradnje reciklažnog dvorišta za čega će se idući tjedan potpisati ugovor s izvođačima radova.

„Kroz projektiranje, planiranje i razvrstavanje komunalnog otpada proveli smo javnu nabavu, prvo apliciranje prema Ministarstvu zaštite okoliša i kada su nam odobrena sredstva  u iznosu od 4 876 000 kuna  putem javne nabave izabrali smo izvoditelja radova i 27 ovog mjesec ćemo potpisati ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta na našem području. Kandidirali smo  i za dodatne kante za otpad i zelene otoke. Od 1.7.  edukativnim aktivnostima započeli smo  razvrstavanje komunalnog otpada, pojačali smo sadržaj zelenih otoka na području općine,  a izgradnjom reciklažnog dvorišta podići ćemo visok stupanj i standard brige o okolišu i zbrinjavanju komunalnog otpada na području općine. Očekujemo do kraja 1. mjeseca iduće godine završetak projekta i da ćemo zajedno sa tvrtkom Odlagalište s kojom smo suvlasnici kroz zajednički program razvrstavanja otpada skinuti cenzus zakonske regulative kako ne bismo bili izloženi penalizaciji od države i EU. Prije dvije godine završili smo sanaciju zatvorene deponije  otpada koja je bila teret općine. Dvadeset i više godina bilo je tu odlagalište otpada za Novu Gradišku i mi kao jedinica lokalne samouprave nismo imali pravo odvoza komunalnog opada, teren je bio zagađen otpadom i kroz nekoliko godina s uloženih 20 milijuna kuna uspjeli smo završiti sanaciju deponije i taj smo problem riješili. Jako puno radimo na zaštiti ekologije u našoj općini i prepoznati smo po tom. Imamo dva velika vodotoka i bitno nam je da oni budu čisti. Moram reći da su unatrag dvadesetak godina bili jako zagađeni raznim otpadom , i  sami građani su neodgovorno svugdje odlagali otpad što nam je zadalo dosta brige i novca dok smo i taj problem riješili.

U tijeku je dogradnja zgrade općine kako bismo pojačali funkcionalnost rada uprave općine Godinama uprava djeluje u prostoru stare škole i bilo je neophodno dograditi dodatne prostore i kancelarije, sanitarne čvorove koji će biti moderni i prilagođeni invalidima. Adaptiramo i taj stari prostor, a uz dogradnju novih prostorija moći ćemo zadovoljiti potrebu za novim zapošljavanjem. Radovi su započeli prije dva mjeseca, a na proljeće u travnju ili svibnju planiramo useliti u novi prostor. Financiramo sve iz općinskih , vlastitih sredstava. Prostor će biti   19 metara dužine i  11,5 m širine,  s dvije etaže oko 400 kvadratinih metara. Bit će tu razvojni uredi za komunalnog i poljoprivrednog  redara,  zamjenikai  predsjednika općinskog vijeća, za pročelnika, arhiva. I za načelnika i tajnice također čime ćemo oplemeniti rad općinske uprave. Ukupna vrijednost radova iznosi preko 3 milijuna kuna.  Radove izvodi tvrtka iz Slavonskog Broda.

U tijeku je Projekt Zaželi kojim smo zaposlili 30 nezaposlenih žena s područja općine koje pomažu  dvjestotinjak obitelji kojima je pomoć neophodna na našem području. Potpisan je ugovor za izgradnju novog dječjeg vrtić u vrijednosti 10 milijuna kuna. U Adžamovcima se obnavlja stara škola, prostor škole je u prenamjeni i do sada je uloženo  preko 1 400 000 kuna. Prostor je namijenjen dječjem vrtiću i predškolskom odgoju i drugim aktivnostima za edukativne i slične namjene. Planirni projekt je reciklažno dvorište , a sredinom rujna otvaramo ponude za adaptaciju i rekonstrukciju Vatrogasnog doma u Rešetarima sa spremnicama u vrijednosti oko 9 milijuna kuna . To su zacrtani kapitalni projekti koje nije lako realizirati. Vrlo bitna je javna nabava za rekonstrukciju mjesnoga doma u Adžamovcima za kompletno krovište gdje ćemo u prednjem dijelu napraviti prostore višenamjenske za prihvat gostiju koji nam dolaze iz drugih prijateljskih općina sa pedesetak ležajeva. Planirana je izgradnja nogostupa u Rešetarima vrijednosti 600 000 kuna, radovi bi trebali početi početkom listopada. Sredstva za dom u Adžamovcima osiguralo je Minstarstvo za regionalni razvoja, za nogostupe Ministarstvo regionalnog razvoja i LAG uz dio općinskih sredstava. Sredstva za vatrogasni dom i spremnice osigurana su kroz mjeru 741 kao i za vrtić, a sredstva za reciklažno dvorište su od Ministarstva zaštite i okoliša .Očekujemo ulaganja i u društvene objekte sa 7 400 000 kuna u Adžamovcima, sa dogradnjom općine u prvoj fazi sa oko milijun kuna, do nagodinu blizu 3 milijuna kuna, dječji vrtić 10 milijuna kuna, vatrogasni dom nešto više od 8 milijuna kuna i spremnice, oko 5 milijuna kuna reciklažno, pa možemo zaključiti  da novih 30 milijuna kuna ulažemo u društvene objekte.  Paralelno s ovim projektima nalazimo se u fazi projektiranja novog kulturnog  centra i staračkog doma, sportsko- rekreacionog centra i sličnih projekata“, kaže Zlatko Aga , načelnik. Dodaje da su svi projekti realiziranu uz jako dobru suradnju i podršku kompletnog Općinskog vijeća .

Suradnja u Općinskom vijeću je vrlo dobra. Vlast i oporba odlično komuniciraju i uvažavaju se. Nastojim da se i glas oporbe čuje jer smo tu u službi naroda i da poštujemo njihovu volju. Politika ne smije razdvajati ljude i zato mi zajedno s oporbom dajemo sve od sebe kako bi naša zajednica napredovala.  Zato moram pohvaliti i predsjednicu Općinskog Milku Perković, zamjenika kao i  oporbene i vladajuće vijećnike što smirenih glava odlučuju i donose pravilne odluke  u cilju dobrobiti svih stanovnika općine“, kaže Zlatko Aga.

„ Već duže vremena težnja je općine da objedinimo braniteljsku populaciju u cjelovitu udrugu. Udruga koja je radila svoju djelatnost je zamrznula i svi naši branitelji ,ai znamo da je u općini Rešetari 28 poginulih hrvatskih branitelja, a preko 80 ranjenih, zaslužuju cjelovitu udrugu i adekvatnu zaštitu, a mi kao općina zelimo promovirati populaciju branitelja koji su puno dali za obranu domovine. I sam sam bio branitelj i jedan od zapovjednika i želja mi je da imamo svoju krovnu udrugu koja bi služila hrvatskim braniteljima i  pomagala im u njihovim potrebama“,          dodaje načelnik Zlatko Aga.

img1 (6)
img1 (7)
img10 (4)
img11 (4)
img12 (3)
img13 (2)
img14 (2)
img15 (2)
img16 (2)
img17 (2)
img2 (6)
img2 (7)
img3 (7)
img4 (4)
img4 (5)
img5 (3)
img5 (4)
img5 (5)
img6 (4)
img7 (4)
img8 (4)
img9 (4)
01/22 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba