FRANJEVAČKI SAMOSTAN U CERNIKU PDF Ispis E-mail
Autor K.Lipičanin   
02. rujna 2019.

Franjevački samostan u Cerniku postaje košnica koja vrvi

 

Dolaskom fra Vjenceslava Janjića za gvardijana, Franjevački samostan u Cerniku sve se više otvara prema svijetu, pokreće vjerski turizam i pruža mogućnost smještaja unutar vlastitih apartmana. Bogata je to kulturna riznica sa zavidnim kulturnim blagom i zbirkama kulturnih umjetnina koje su cernički franjevci stoljećima skupljali i sačuvali. Uz knjižnicu nulte kategorije s oko sedam tisuća naslova i zbirku kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica u samostanu je zavidan broj slika koje je počeo prikupljati fra Vjenceslav Janjić. Ukupno 221 djelo suvremene umjetnosti prikupljeno je za postav Umjetničke galerije. Donacijama umjetnika ova se zbirka stalno povećava. Tu je i jedinstven u svijetu Biblijsko-arheološki muzej, a vrijedno je spomenuti i početke zoološkog vrta koji privlači najmlađe posjetitelje. O svemu tome ukratko nam je ispričao fra Vjenceslav Janjić, gvardijan koji ujedno najavljuje i izgradnju parkirališta kod crkve sv. Petra apostola, koje će biti spremo primiti tri autobusa i pedesetak vozila.

„Franjevački samostan u Cerniku 31. kolovoza pretvorio se u košnicu u kojoj sve vri. Nekoliko skupina došlo je posjetiti samostan, a održava se i generacijski skup, generacije koja je u franjevačko sjemenište u Samobor došla 1964-65. i obilježava 55 obljetnicu ulaska u franjevačko sjemenište. S nama su i 12 prijatelji hrvatske glagoljice iz Zagreba, članovi Društva prijatelja koji s velikim interesom dolaze vidjeti Biblijsko-arheološki muzej čije je idejni začetnik i kojega je postavio, i osmislio i svu građu prikupio prof. dr. Tomislav Vuk iz Cernika, profesor na Fakultetu postdiplomskih studija mezopotamskih jezika u Jeruzalemu. Također su s nama i skupina hodočasnika iz župe Presvetoga Trojstva u Karlovcu kojeg vode moja braća franjevci, a na putu za Pleternicu jer je blagdan Gospe od Suza, a žele posjetiti samostan, knjižnicu i Biblijsko –arheološki muzej jedinstven u svijetu. Oko pedesetak ljudi bit će tu na okupu.

Moram spomenuti i boravak dvaju gospođa u samostanu, u našim apartmanima. Pri tome moram naglasiti da samostan ne želi biti ni hotel ni hostel. Prije svega mi smo duhovni centar. To znači da je nama prvenstvena zadaća liječenje duha i duše čovjekove. Sve više vidimo da su te psihičke bolesti sve učestalije. Drugo, mi želimo biti jedno plućno krilo bolnice svetog Rafaela na Strmcu, pa kad neka obitelj ima nekoga od svojih članova na liječenju mogu se kod nas odmoriti tjedan dana i posjećivati svoga bolesnika i tako spojiti ugodno sa korisnim. Želim spomenuti da je među nama i pater Zlatko Špehar sa kolegama, koji slavi 40. obljetnicu svećeništva u Zapolju al će s nama objedovati. Sve to govori koliko je  da Cernik duhovno, kulturno i vjersko središte ovoga kraja“, kaže fra Vjenceslav Janjić, gvardijan.

Pater prof. dr. Tomislav Vuk posjetitelje je upoznao s postavkama Muzeja, s bogatom kulturnom baštinom samostana, njegovom postanku i povijesnom značaju kao i s crkvom sv. Petra Apostola. Svojim ogromnim znanjem, zanimljivim izlaganjem i svime što su mogli vidjeti oduševio je posjetitelje koji su ga s interesom i pažnjom slušali i propitkivali, posebno kad je bilo riječi oko eksponata i postavki u Muzeju.

Nevenka Pavlina i Sandra Rastinski iz Oroslavlja borave već desetak dana u samostanu i posjećuju bolesnog supruga i oca koji je na liječenju u bolnici sv. Rafael na Strmcu.

„ Imale smo sreću što smo mogle ovdje odsjesti. Na ispovijedi u katedrali u Zagrebu jedan svećenik nam je preporučio apartmane u samostanu i kad smo došle, nakon dva mjeseca rješavanja „papirologije“ uspjeli smo doći u ovo predivno mjesto. Sa velikim strahopoštovanjem smo ušle u samostan, ali kad smo upoznale gvardijana fra Vjenceslava Janjića svi strahovi su nestali zahvaljujući njegovoj srdačnosti i susretljivost. Jako sam zadovoljna sa smještajem, hrana je odlična i nemam riječi s kojom bih mogla izraziti zahvalnost osoblju, franjevcima i posebno gvardijanu Janjiću“, kaže Nevenka Pavlina.

„Sjećam se jednog tv priloga o Karmeličankama u kojem je jedna mlada Karmeličanka izjavila da je „iza rešetaka sloboda“. Nisam to odmah shvatila, što znači sloboda iza rešetaka. Međutim kada sam upoznala taj svijet klauzure shvatila sam smisao njezinih riječi. Uistinu je čovjek slobodan jer udiše mir i spokoj koji čovjeku pruža osama u kojoj može spoznati se svoje boljke i probleme, a da nije ustvari usamljen. Tako sam otkrila što zapravo znači biti iz rešetaka premda je to samo figurativno, jer franjevci su narodni svećenici, koji dobro osjećaju bilo svog naroda i spremni su pomoći. Nam su otvorili i svoja vrata i svoja srca. Dijelili su s nama i naše sretne i tužne trenutke i mi smo im za sve jako zahvalni. Božja ruka nas je u svem tome vodila, nismo znale ni kud idemo, ni kako će to sve ispasti, no franjevci u Cerniku su nas jako gostoljubivo primili i srdačno pomogli u našim najtežim trenutcima. Mogu reći da sam u Cerniku doživjela u živo anđeosku poruku iz Evanđelja po Mateju „Dođite svi k meni koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti, govori Gospodin“ , ispričala je zadovoljna i zahvalna franjevcima iz Cernika Sandra Rastinski.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img22
img3
img4
img5
img6
img7
img8
01/22 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba