OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
17. rujna 2019.

„DA SE NE ZABORAVI“ - Spomen na  28 poginulih hrvatskih branitelja s područja općine Rešetari

 

Osnovna škola „Ante Starčević“u suradnji s Udrugom roditelja hrvatskih  branitelja poginulih u  Domovinskom ratu i  Općinom Rešetari 16. rujna  svake godine, pod nazivom „Da se ne zaboravi“,  organizira  spomen na poginule branitelje s područja općine Rešetari.  Učenici i djelatnici škole, predstavnici Općine Rešetari, roditelji i udovice poginulih branitelja  okupe se spomenika poginulim braniteljima, polože vijence, zapale svijeće  i za njih  izmole molitvu. Prisjete se Domovinskog rata i žrtve koju se  podnijeli za  slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

-Možda se pitate kada je to bilo i zašto se to desilo. Sigurno u vašim glavicama se te misli prožimaju. Znajte da se sjećamo 16. rujna  1991. godine  kada su iz prostora naše škole krenuli branitelji u obranu Domovine  zbog nametnutog nam rata i agresije koja se u to vrijeme dešavala. Zato, upravo s vama, želimo podijeliti  te slavne trenutke naše  povijesti, prenijeti na vas sve ono što su tekovine Domovinskog rata nama  donijele i  budućnost koja  je  pred vama.

Zato se s dužnim pijetetom želimo sjetiti žrtve, 28 poginulih branitelja s područja općine Rešetari, koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

Želim se zahvaliti našim uvaženim gostima uz koje svake godine održavamo  ovu manifestaciju. Prije svega  pozdravljam  načelnika Zlatka Agu i predsjednicu Općinskog vijeća Milku Perković,  roditelje  i udovice poginulih branitelja. Pozdravljam i gospodina župnika  koji je  na svim ovim manifestacijama uvijek s nama - kazao je Tihomir Batalo, ravnatelj OŠ „Ante Starčević“ i pozvao okupljene da minutom šutnje odaju dužno poštovanje poginulim branitelji za koje je potom molitvu vodio velečasni  Tomislav Bakarić.

-Tradicionalan je povod ovog okupljanja. Osnovna škola  organizira komemorativni skup za učenike,  roditelje i obitelji poginulih branitelja i za nas predstavnike lokalne vlasti. Razlog je taj što je na današnji dan  poginuo prvi hrvatski branitelj s područja općine Rešetari, a to je bio suprug  naše predsjednice Općinskog vijeća, koji je tog dana poginuo u borbama 1991. godine.

Treba naglasiti da su Općini Rešetari  tijekom rujna 1991. godine bile  velike mobilizacije  i da su se odazvali svi pozvani u obranu Domovine. U tri  navrata preko 1.500  građana naše općine uključilo se u postrojne Hrvatske vojske, tadašnjeg Zbora narodne garde i Policije, te u Civilnu zaštitu  i radne obveze  koje su trebale osigurati nesmetan život.

U zgradi osnovne škole su se okupljali  branitelji  gdje  sam kao branitelj dolazio  na koordinacije. Neprijateljska djelovanja su bila na Novu Gradišku i nešto manje na Rešetare pa je zato  zapovjedništvo bilo u Rešetrima. Ističem branitelje koji su se odazvali u velikom broju  i nije bilo  domaćinstva koje nije dalo barem jednog  branitelja.  Svi  su dali velik doprinos u obrani domovine, ali nažalost 28 poginulih je dalo najviše. Sa područja naše općine su bila i 82 ranjena - kazao je načelnik Zlatko Aga.

img1
img10
img11
img12
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/12 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba