OPĆINA STARA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
17. rujna 2019.

U Staroj Gradiški obilježena 28. obljetnica stradavanja hrvatskih branitelja  u Novom Varošu

 

U organizaciji Udruge veterana  3. gardijske brigade Kune ogranak Nova Gradiška i  Općine Stara Gradiška  danas je u Staroj Gradiški obilježena obljetnica  stradavanja hrvatskih branitelja  u Novom  Varošu u rujna  1991.godine.  Tada  su se pripadnici  oružanih postrojba  suprotstavili    u oružju i ljudstvu daleko nadmoćnijem   agresoru - pripadnicima Banjalučkog korpusa JNA i  domaćih pobunjenih Srba.  Odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima  sa područja  općine Stara Gradiška, ali i svim braniteljima koji su u to vrijeme  branili starogradišku Posavinu, bili prva crta obrane u  zaustavljanju neprijatelja u namjeri da ovlada prometnicom Stara Gradiška-Okučani. Počast je odana i svim braniteljima koji su u VRO  Bljesak  oslobodili  okupirani  dio zapadne Slavonije, time i starogradišku Posavinu i omogućili prognanom stanovništvu da se  vrati u svoje domove.

Kod spomenika  poginulim braniteljima s područja općine Stara Gradiška vijence su položili i cvijeće zapalili roditelji,  udovice i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik  hrvatske kopnene vojske  u ime Vlade RH, ministra obrane  Danira Krstičevića  i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga   RH  generala Zbora Mirka Šundova, general u miru Josip Lucić  u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Miroković,   izaslanik  načelnika Policijske uprave brodsko-posavske Mijo Kršić zajedno s Miroslavom Matićem i Zrinkom Kapetanićem, načelnicima policijskih postaja u Staroj Gradiški i Okučanima,  u ima Grada Nova Gradiška   koordinator za udruge proistekle iz Domovinskog rata Vlatko Grainer,  izaslanstvo  Općine Stara Gradiška predvođeno općinskim načelnikom Velimirom Paušićem, voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška mr. Ljiljana Lukačević, saborski zastupnik Davor Vlaović i  izaslanstvo Udruge Hrvatska žena Donji Varoš. Molitvu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima  predvodio je  dekan novogradiškog dekanata i vojni kapelan Željko Volarić koji je potom u spomen crkvi sv. Mihaela Arkanđela uz koncelebraciju  velečasnog  Mate Rukavine služio  svetu misu zadušnicu za sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu .

Nakon  svete mise  održana je komemoracija  na kojoj je nazočne  pozdravio načelnik  Općine Stare Gradiške Velimir Paušić. Zahvalio se svima  na dolasku i obilježavanju ovog događaja iz Domovinskog rata. Najavio je slijedeće godine  okupljanje u Novom Varošu   u mjesnom domu koji se obnavlja. Evocirana su sjećanja na ratna događanja  u Novom Varošu i još jednom odana počast  hrvatskim braniteljima koji živote ugradili u  obrani starogradiške Posavine  i slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Naglašeno je da ovo, kao i druga značajna događanja u Domovinskom ratu, ne smiju biti zaboravljena, da ih treba prenositi na mlade i tako čuvati dignitet Domovinskog rata i  dostojanstvo  hrvatskih branitelja.

Obilježavanjem ove obljetnice danas je u Staroj Gradiški pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, te pod supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška, te Općine Stara Gradiška završeno trodnevno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije. Uspješan organizator je bila  Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata brodsko-posavske županije.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/17 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba