DVANAESTA OBLJETNICA POGIBIJE TOŠE PROESKOG PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
16. listopada 2019.

Makedonski ultramaratonci  krenuli prema Makedoniji

 

Makedonski ultramaratonci krenuli su 14. listopada ispred spomen-obilježja Toši  Proeskom,  postavljenom kod Elektrotehničke i ekonomske škole, na još jedan  uktramaraton dug 900 kilometara od Nove Gradiške do  Kruševa.   Simbolično, dvanaesti put trčeći povezati će ta dva grada. Dvanaest   godina  u Novoj Gradiški i Kruševu  evociraju se sjećanja i odaje  počast Toši Proeskom,  glazbeniku i kako se ističe, ponajviše čovjeku, velikom humanisti  i vjerniku.   Tragična prometna nesreća dogodila se 6. listopada 2007. godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela.  Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo. Stvorena su mnoga prijateljstva, a  u Kruševu i Novoj Gradiški  njemu u počast organiziraju se   razni susreti i događanja. Jedno je i  tradicionalni ultra maraton.

Kod spomen-obilježja Toši Peoeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole danas su  položeni vijenci i zapaljene svijeće.  Učinili su to makedonski maratonci i izaslanstvo Grada Nova Gradiška  predvođeno  zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupinom. Bila je tu i  Tereza Grgić, Matea Matošević Hadžić, izaslanica  zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića  i Stela Prislan Fujs, predsjednica  Fun kluba  iz Zagreba. Evocirana su sjećanja na  Tošu Proeskog, koji je  iza sebe, uz obitelj, ostavio  bezbroj prijatelja i obožavatelja  u Makedoniji,  Hrvatskoj i cijeloj regiji  koji su  ga obožavali  zbog njegovih pjesama  za koje je živio i njegove ljudskosti  i dobrote koju je širio među ljudima  kao humanitarac.

U ime Grada Nova Gradiška  sve je pozdravila Ivana Trupina.

-Dvanaestu godinu za redom   polažemo vijence i palimo svijeće  uoči dana kada je poginuo balkanski slavuj Toše Proeski. To je bio događaj koji je  povezao Makedoniju i Hrvatsku, Novu Gradišku i Kruševo.  Razvila su se brojna prijateljstva, a u Hrvatskoj i Makedoniji organiziraju se razna događanja  i evociraju sjećanja na Tošu Proeskog. Ultramaratoncima želim  sreću na puto do Kruševa - kazala je  Ivana Trupina.

Ultramaratonci će  u srijedu 16. listopada u 12 sati  biti na groblju Gumenje u Kruševu.

6. listopada 2007. godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela  poginuo je Toše Proeski. Podsjetimo. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati poginuo je poznati pjevač Toše Proeski (26). Teško je povrijeđen vozač Gerorgi Georgievski, dok je menandžerica Proeskog Ljiljana Petrović, vozeći se na zadnjem sjedištu zadobila samo lakše ozljede. Toše Proeski preminuo je na mjestu nesreće. Vozio se na mjestu suvozača. Povrijeđeni su prebačeni u novogradišku Opću bolnicu.

Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač Beograđanin Slaviša Kuzmanović kazao je da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice. Buduću da je vozač s iskustvom od 25 godina znao je da se ne radi o pucanju gume već o silovitom naletu automobila. Kaže da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je vozač Proeskog u velikoj brzini zaspao za volanom pretječući kolonu automobila. Od siline udara VW Touareg se odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedeseta metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.

Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London gdje je trebao snimiti album za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice u koju su došli njegovi prijatelji poslovni partneri iz Zagreba. U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu, velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.

P1300817
P1300823
P1300827
P1300829
P1300832
P1300836
P1300837
P1300841
P1300843
P1300846
P1300852
P1300858
P1300867
P1300869
P1300873
01/15 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba