TRIBINA FORUMA ŽENA SDP-a PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. studenog 2019.

"Birokratizam je hrvatski karcinom"

 

Forum žena novogradiškog SDP-a organizirao je zanimljivu i  aktualnu  raspravu  na temu  pod nazivom "Birokratizam je hrvatski karcinom" o kojoj je  govorio prof. Mirko Golovrški.

Okupljene je pozdravila Marija Bradašić Mikolčević,  nova predsjednica  Foruma žena  novogradiškog SDP-a. Izrazila je zadovoljstvo što, nakon kraće pauze,  Forum žena ponovo organizira    tribinu, četvrtu po redu. Pozdravila okupljene  članice Foruma i ostale nazočne

i zahvalila se Mirku Govorškom  što je pripremio  veoma zanimljivo i aktualno predavanje i prepustila mu da  odgovori  na pitanja zašto tumor i zašto baš zloćudni,  te kakve veze ima s birokratizmom.

Golovrški je govorio je o birokratizmu i popratnim pojavama kao što su klijentelizam i birokracija  i njeno bujanje koji, kako naglašava,  uništavaju hrvatsko zdravo tkivo.

-Ponašaju se kao karcinom i ljudskom organizmu koji nagriza zdravo tkivo da bi ono na kraju odumrlo.  Ako nešto ne napravimo, ne smanjimo broj zaposlenih  koji su na državnom proračunu  nema nam budućnosti.  To je najveći problem.  Građani moraju biti svjesni  i ne prihvaćati laži i obećanja - kaže Mirko Golovrški.

Smatra da se to  jedino može postići  digitalizacijom, osuvremenjivanjem uprava  na način da se umjesto čovjeka zaposli  kompjutor, kao su to, naprimjer, učinile banke,  i postavlja pitanje  tko danas čeka na šalterima banaka, jer se većina  služi  bankomatima i plaća račune  putem interneta. Smatra da će  digitalizacijom potreba za zaposlenjem na takvim mjestima  biti manja, svjestan da to znači i otpuštanja.

-Problem je u tome što su to uvijek neki „naši ljudi“ . Svaka stranka ima neke „naše ljude“ koji su  uhljebljeni na određen način,  najčešće na dosta odgovornim mjestima sa dobrim plaćama. To je tzv. klijantelizam, ruka ruku mije, ja tebi ti meni.  To je teško riješit. Samo  gradonačelnik Bjelovaru Dario Hrebak to pokušava i uspijeva rješavati   jer ima okupljenu ekipu mladih i ambicioznih ljudi. Digitalizirao je gradsku upravu  i svaka kuna i lipa se može vidjeti gdje je potrošena. Osam ljudi je iz gradske uprave  je otišlo u mirovini, a niko nije zaposlen  i odmah je 1,5 milijuna kuna ostao u gradskom proračunu.    Očekuje se da će gradonačelnik imati svaki dan  navalu gradonačelnika i općinskih načelnika  iz cijele Hrvatske da vide  kako je to napravio. Nažalost, nema navale - kaže Mirko Golovrški.

 

Marija Bradašić Mikolčević,  nova predsjednica  Foruma žena  SDP-a, najavila je  nova  događanja u organizaciji  Foruma žena  i uključivanju  većeg broja  žena bez obzira na njihovu dob.

P1320028
P1320030
P1320031
P1320032
P1320033
P1320035
P1320037
P1320051
P1320052
1/9 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba