GRADSKA KNJIŽNICA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
01. prosinca 2019.

„Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019.“

 

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog okruglog stola održanoga 28. studenoga  u programu ovogodišnjeg  5. „Leta s Gavranom“ bila je „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019.“.

Okupljene su u ime organizatora Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i Gradske knjižnice Nova Gradiška pozdravile ravnateljice ustanova, prof. Danijela Juranović i prof. Biljana Dakić. Izrazile su zadovoljstvo  što još jednom  Novogradiščani imaju čast i privilegiju  družiti se s Mirom Gavranom i njegovom obitelji, te uživati u njegovim djelima. Prof. Biljana Dakić zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi i ovogodišnjeg „Leta s Gavranom“ te podsjetila na Zbornik prvoga Međunarodnoga okruglog stola o Miri Gavranu kojega je uredila književnica Julijana Matanović. Predstavila je ukratko i moderatoricu ovogodišnjeg Međunarodnog okruglog stola Andreu Divić, urednicu portala Cro-kultura, rođenu Novogradiščanku, koja je odrastala uz Gradsku knjižnicu Nova Gradiška  i djela Mire Gavrana.

Andrea Divić je nazočne  upoznala što se sve  događalo od prvog „Leta s Gavranom“ do danas.

-Miro Gavran poznat je kao svestran pisac i dramatičar, kojega rado čitaju sve generacije pa se tako proteklih godina u njegovu stvaralaštvu moglo pronaći ponešto za svakoga. Nekoliko je noviteta, primjerice roman za djecu i mlade „Ljeto za pamćenje“, roman koji će vas odvesti na Mali Lošinj  u obiteljsku avanturu isprepletenu ponekom tajnom, ljubavlju i zanimljivim okolnostima.

Svjetlo dana ugledao je i roman „Nekoliko ptica i jedno nebo“ u kojemu nanovo oživljava  fra Didaka Buntića, koji je spasio tisuće hercegovačke djece od gladi  poslavši ih vlakovima u Slavoniju i Srijem. Ove godine svjetlo dana je ugledalo i drugo izdanje knjige „ Priče o samoći“. Nova izdanja doživjele su i priče iz zbirke „Mali neobični ljudi,  Judita, Kako smo lomili noge, Poncije Pilat i Zaboravljeni sin, a nerijetko se radi o dvoznamenkastim brojevima izdanja što svjedoči o tomu koliko je Gavran rado čitan.

Premijere kazališnih predstava broje se u stotinama, publika u milijunima diljem svijeta. Ono što je najnovije u Gavranovom opusu  su dva mjuzikla: Pacijent i Byron.Mjuzikl „Pacijent“ nastao je u suradnji s bračnim parom Huljić i koreografom Igorom Barberićem i okupio sjajnu ekipu iznjedrivši songove koji se pjevuše dugo nakon gledanja. Mjuzikl „Byron“ nastao je u izvrsnoj kombinaciji pera i nota Mire Gavrana i Darka Domitrovića, a stigla je i Nagrada hrvatskoga glumišta 2018. za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji “Najbolji mjuzikl/opereta”. Ono što je jedinstveno u svijetu je i Festival koji se održava živućem piscu, a to je „Gavranfest“ u Pragu-  istaknula  je Andrea Divić.

Sudionici Međunarodnog okruglog stola uživali su u jednoj od glazbenih numera iz mjuzikla „Byron“, a u izvedbi operne pjevačice Sandre Bagarić uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Oboje su posvjedočili  ljepotu iznimne suradnje s Gavranom  kao književnikom, ali i ponos  što se rodilo prekrasno prijateljstvo s ovim, kako su rekli, iznimnim čovjekom.

Kako vidi Gavrana u kontekstu proze i drame i kako ga približiti studentima govorio je sveučilišni profesor Ivan Trojan iz Osijeka. O posebnoj vezi Mire Gavrana i Malog i Velog Lošinja koji je, uz Novu Gradišku i Zagreb, često mjesto u Gavranovoj prozi govorila je Branka Džebić, ravnateljica Književnog festivala u Malom Lošinju gdje se organiziraju i Dani Teatra Gavran održani ove godine po šesti puta.

Kreativna producentica Teatra Gavran Maja Šegota istaknula je  kako Teatar Gavran samo u Zagrebu godišnje ima 30 izvedbi, a svakoj je  300 ljudi, dodajući broj publike i  kao plimni val širi se svijetom i broji u milijunima. –

Dvojica glumaca, Tomislav Krstanović i Rade Radolović pridružili su se pohvalama kada je riječ o suradnji s Gavranovima, ponosni što su dio njihove kreativne ekipe.

O izuzetno plodnoj suradnji s Mirom Gavranom govorili su Jana Krasna, prevoditeljica  Gavranovih djela na češki jezik i Ivan Varga prevoditelj Gavranovih djela na mađarski jezik: O temi „Očevi i djeca“ u dramama Mire Gavrana govorila sveučilišna profesorica Zdenka Đerđ.  Međunarodni okrugli stol s temom „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019. završio je skladbom Ja ljubim i arijom „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta, Alfi Kabilja u sjajnoj izvedbi Sandre Bagarić.

P1310971
P1310980
P1310985
P1310986
P1310992
P1310995
P1310997
P1310999
P1320010
P1320011
P1320017
01/11 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba