SVINJOKOLJA POD PRIJETNJOM KAZNE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
03. prosinca 2019.

Klanje svinja  veterinaru  morate prijaviti  tri dana prije

Sezona svinjokolje u punom je jeku.  Ove se godine obavlja  po novim pravilima  i preventivnim mjerama   koje su donesene zbor prijetnje  afričke svinjske kuge. Klanje svinja za osobnu potrošnju je dozvoljeno, ali pod određenim uvjetima. Ne držite li se  preporučenog preventivnog ponašanja, slijede i prijava  veterinarskog inspektora, a kazne su propisane  Zakonom o veterinarstvu i bit će  te, kako upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede, najstrože sankcionirani.  Svinjokolja  je u gospodarstvima 1. kategorije, kojih je kod nas najviše i koja imaju od jedne do deset svinja,  po novim pravilima dozvoljena tek po odobrenju veterinara nakon provedenog obveznog kliničkog pregleda svinja. Posjednik ili vlasnik je dužan klanje najaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji  minimalno 72 sata prije klanja, a po mogućnosti i ranije.

Ovakav klinički pregled stoji  180 kuna bilo da je pregledana jedna ili deset svinja  i plaća ga vlasnik. Dodajmo da od ranije ostaje obvezna procedura kontrole uzorka mesa na trihinelozu. Dakle, vlasnik je dužan veterinarskoj organizaciji najaviti klanje za osobnu potrošnju 3 dana prije klanja. Klinički pregled za  gospodarstvo  koje obavi veterinar vrijedi 7 dana od dana pregleda. Nije  ga  potrebno provoditi  jednino ako se svinje premještaju izravno u odobrenu klaonicu. Zbog prijetnje afričke svinjske kuge Ministarstvu poljoprivrede je utvrdilo  mjere koje treba  poduzeti  radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

 

-Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju je brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme. Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji jasan je primjer kako se rizik od izbijanja ASK ne može precizirati na ograničeno područje zemlje (primjerice ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom). Obzirom da je  u Hrvatskoj vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik - navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba