Interview: Davor Vlaović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
02. kolovoza 2010.

RAZGOVOR S DAVOROM VLAOVIĆEM,
DOŽUPANOM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

OGROMNE ŠTETE OD POPLAVE

Na koliko se procijenjuju štete od poplave na području Brodsko-posavske županije?

Uslijed velikih količina oborina – kiše koja je padala danima na  čitavom području Brodsko-posavske županije, došlo je do plavljenja polja, lokalnih i županijskih prometnica, kuća te ugroze stanovništva. Prouzročene su velike štete na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim i infrastrukturnim objektima. Stoga je župan 1. lipnja 2010. proglasio stanje elementarne nepogode za čitavo područje Brodsko-posavske županije.

Nakon obrade podnesenih prijava iz svih općina i gradova Brodsko-posavske županije, odnosno prema popisu oštećenih i uništenih poljoprivrednih kultura, višegodišnjih nasada voćnjaka i vinograda, povrtnih kultura, građevinskih objekata sa područja Brodsko-posavske županije, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elelementarne nepogode sukladno propisanoj Metodologiji za procjenu šteta od EN, utvrdilo je ukupne štete izazvane elementarnom nepogodom - POPLAVOM  u iznosu od 122.454.124,98 kn, kako slijedi:
- štete u poljoprivredi  71.445.777,15 kn;
- štete na građevinskim objektima  48.681.136,63 kn;
- štete na infrastrukturnim objektima     2.327.211,20 kn.

 

Očekuje li se da će štete biti nadoknađene i koliko?
Zahtjev za sanaciju šteta od poplave na području Brodsko-posavske županije u 2010. godini upućen je 8. srpnja 2010. godine Ministarstvu financija, Državnom povjerenstvu za procjene šteta od EN-a i Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Zaključkom Županijske skupštine od 14. srpnja 2010., Državnom povjerenstvu za procjene šteta od elementarnih nepogoda skrenuta je pozornost da se obavezno prethodno provjere elaborati o procjeni šteta iz svih županija, kako bi se izbjeglo moguće prikazivanje šteta iznad stvarnih šteta na usjevima i gospodarskim objektima.
Sukladno tome, očekuje se realno obeštećenje prema Odluci Vlade RH, a nakon jesenskog rebalasna proračuna.

Što znači financijska potpora koju je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva za malo i srednje poduzetništvo?
U svibnju 2010. godine Brodsko-posavska županija donijela je Plan razvoja poduzetničkih zona na području Brodsko-posavske županije za razdoblje od 2010.-2012. godine i isti dostavila Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.
U Plan su uvrštene sljedeće zone: Industrijski park Nova Gradiška, Sjeverna gospodarska zona općine Gornja Vrba, Poslovna zona "Rižino polje" (Općina Brodski Stupnik), Zona malog gospodarstva "Kolonija" (grad Slavonski Brod), Gospodarsko proizvodna zona "Bjeliš - zapad" (grad Slavonski Brod), Poslovna zona općine Sibinj, Poslovno-gospodarska zona "Davor" (općina Davor).
U srpnju 2010. godine Brodsko-posavska županija donijela je Odluku o dopuni Plana razvoja poduzetničkih zona na području Brodsko-posavske županije za razdoblje od 2010.-2012. godine. Tom Odlukom Plan je nadopunjen sa sljedećim zonama: Radna zona Dragalić (općina Dragalić) i Poduzetnička zona "Čaplja" (općina Oriovac).
Temeljem dostavljenih dokumenata Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, dana 14. srpnja 2010. godine donijelo je Odluku o dodjeli poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava prema Projektu izgradnje poduzetničkih zona u JLPS za 2010. godinu.
Ukupna odobrena sredstva za Brodsko-posavsku županiju iznose 3.900.000,00 kuna, a dobile su ih sljedeće zone:
•    Grad Slavonski Brod u iznosu od 1.500.000,00 kuna za izgradnju infrastrukture u Zoni Bjeliš-zapad (površina 23,7 ha; planirani broj poduzetnika u zoni 20-40; planirani broj zaposlenih 1575)
•    Općina Davor u iznosu od 800.000,00 kuna za izgradnju infrastrukture u Poslovno-gospodarskoj zoni "Davor" (površina 15,1 ha; planirani broj poduzetnika u zoni 21; planirani broj zaposlenih 150)
•    Općina Gornja Vrba u iznosu od 600.000,00 kuna za izgradnju infrastrukture u Sjevernoj gospodarskoj zoni općine Gornja Vrba (površina 124,0 ha; postojeći broj poduzetnika 20;  postojeći broj zaposlenih 1048; planirani broj poduzetnika 21; planirani broj zaposlenih 1248)
•    Općina Brodski Stupnik u iznosu od 500.000,00 kuna za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni "Rižino polje" (površina 15,5 ha; planirani broj poduzetnika 17; planirani broj zaposlenih 250)
•    Općina Dragalić u iznosu od 500.000,00 kuna za izgradnju infrastrukture u Radnoj zoni Dragalić (površina 26,3 ha; planirani broj poduzetnika 10; planirani broj zaposlenih 250).    
Odobrena sredstva od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za gore navedene projekte pridonijet će razvoju malog i srednjeg poduzetništva na području Brodsko-posavske županije kao i zapošljavanju cca 3473 osobe.

Share
 
Povezani tekstovi :

» Interview: Davor Vlaović

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA SPREMNA ZA ULAZAK U EUROPSKU UNIJUIma li izgleda da država podmiri dug za štete nastale od mraza na voćnjacima? Može li tu i Županija pomoći voćarima?Zahtjev za sanaciju šteta s procijenjenim štetama na...

» Interview: Davor Vlaović

ŽUPANIJA POTIČE OŽIVLJAVANJE POLJOPRIVREDE Kako Županija rješava problem vodoopskrbe pitkom vodom na području općina Rešetari i Staro Petrovo Selo?Vodoopskrba i vodoodvodnja goruća su pitanja svih jedinica uprave i samouprave kojima...

» Interview: Davor Vlaović

MALO GOSPODARSTVO NOSITELJ GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI I RAZVITKA ŽUPANIJEU 8 različitih kreditnih linija realizirano je ukupno 469 pojedinačnih kredita u ukupnoj vrijednosti plasiranih kreditnih sredstava od 267,4 milijuna kuna čime je potaknuto...

» Interview: Davor Vlaović

RECESIJA ODNIJELA 3 000 RADNIH MJESTAS obzirom na krizu i recesiju, kako ocjenjujete stanje gospodarstva u Županiji? Nema sumnje da se posljedice svjetske gospodarske krize i recesije osjećaju i u našoj županiji. Negativni trendovi iz 2009....

» Interview: Davor Vlaović

RAZGOVOR SA DAVOROM VLAOVIĆEM, DOŽUPANOM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJEŽUPANIJA FINANCIJSKI PODUPIRE I PRATI RAZVOJ GOSPODARSTVAKako ocjenjujete stanje u gospodarstvu na području Brodsko-posavske županije ?Gospodarstvo je zasigurno najvažnije...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba