Općine
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. travnja 2018.

Privode se kraju radovi  vrijedni 134 milijuna kuna na aglomeraciji Nova Gradiška

Općina Cernik i načelnik Vitomir Žakić bili su 10. Travnja  domaćini skupa na  kojem je Davor Rukavina, jedan od dvojice direktora Vodovoda zapadna Slavonija, prezentirao projekt  Razvoj  vodno-komunalne  infrastrukture  aglomeracije Nova Gradiška koja, uz grad Nova Gradiška, obuhvaća općine Cernik i Rešetari. Radi se o projektu opskrbe vodom i  odvodnjom vrijednim 143  milijuna kuna, od kojih  EU sufinancira projekt sa 100,7 milijuna kuna, nacionalno financiranje iznosi 42,6 milijuna kuna. Grad Nova Gradiška i Općine Cernik  i Rešetari  u sufinanciranju sudjeluju sa 13 posto nacionalne komponente ili sa samo 5,6 milijuna kuna.  Sastanku je bio nazočan Davor  Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, koji je i  inicirao ovaj sastanak, te Vinko Grgić, gradonačelnik  Nove Gradiške i općinski načelnici  Vitomir Žakić i Zlatko Aga.

Davor  Rukavina  je govorio o projektu i njegovoj trenutnoj  izvodivosti. Projekt je podijeljen u dvije faze  koje se financiraju  kroz dva operativna programa. Prvi je  optimalno rješenje  za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete. Trebao bi, zajedno s vodospremom na Bačici,  biti dovršen  do kraja srpnja. Osnovni cilj projekta je  zaštita  zdravstvenog stanja i  poboljšanja uvjeta života  stanovnika na području aglomeracije  te zaštita okoliša. Postići će se, u drugoj fazi, izgradnjom kanalizacijske mreže s pripadajućim objektima i sustava pročišćavanja otpadnih voda. Za radove u ovoj fazi bi do kraja ove godine trebalo  stvoriti sve potrebne uvjete, a  planiraju se izvesti u narednoj godini.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan   
06. travnja 2018.

ISPOD LIPOVICE STARE

„U požeškoj provinciji, u cerničkom sandžaku ( županiji), na jednom usamljenom mjestu postoji neko stablo zvano lipa, gdje se svake mlade nedjelje ( prve u mjesecu)  okuplja velik broj Turaka i kršćana s zavjetnim darovima.“ Tako piše o. Julije Jančula u svojoj knjizi „Franjevci u Cerniku“ citirajući nekog nepoznatog kroničara koji piše na latinskom jeziku.  „Župnik u blizini nastanjen“- nastavlja  nepoznati kroničar „ dolazi tamo da pokupi milostinju i rekne misu.  I klanjaju se tom stablu, ljube ga kao neko sveto tijelo koje čini čudesa i ozdravlja one koji su se istom stablu zavjetovali. Neki od njih i ozdrave, a nekima se bolest s vremenom opet vrati!“ Tako piše nepoznati povjesničar na latinskom jeziku.

Prema gore napisanom ispada da je narod zapravo lipu proglasio čudotvornom. Župnik „ koji dolazi pokupiti milostinju i da  rekne misu“ nigdje se  o tome nije izjasnio niti zapisao  makar ijedno “    slovce!“

 
„USKRS U SIČICAMA“ PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
04. travnja 2018.

Udruga mladih doprinosi održavanju tradicije i običaja

U organizaciji Udruge mladih Sičice, 3.travnja je, na uskrsni ponedjeljak, održana je sedma po redu, već tradicionalna  kulturno-zabavna manifestacija  „Uskrs u Sičicama“.

Mještane i goste u ime  Udruge mladih Sičice pozdravila je Ivona Tutić, čestitala im Uskrs i zahvalila se  donatorima i svima koji su pomogli da se manifestacija održi  i ove godine.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Pater Vjenceslav Janjić   
31. ožujka 2018.

SRETAN USKRS ILI SRETNI VAZMENI BLAGDANI

Isus je slavio Posljednju večeru na dan židovske PASHE. Bio je to proljetni, selilački i kućni blagdan. Prisjećali su se čudesnog oslobođenja iz Egipatskog ropstva. U znak zahvalnosti prinosili su žrtveno janje ili  kozle, muško i bez mane. Zvali su ga pashalnim janjetom. Stari crkveni  oci su govorili: KRIST JE PASHA NAŠA! Stari Slaveni su  ga nazivali VAZMENO JANJE! Otuda pojam VAZAM.

U nas je ustaljen  način čestitanja: „Sretan Uskrs!“ Stari Slaveni su običavali čestitati: „Sretan VAZAM!“ Ta ista riječ ostala je u običaju kod naših kajkavaca VUZEM sve do dana današnjega. Stoga se nameće pitanje: Što je ispravnije reći: SRETAN USKRS ILI SRETAN VAZAM? Teolozi bi rekli ovo drugo. Naime riječ Uskrs označava sam događaj Kristova uskrsnuća, dok VAZAM označava Sveto tro- dnevlje : Sveti četvrtak ,kada je Isus slavio Posljednju večeru zajedno sa svojim učenicima, Sveti petak dan montiranog sudskog procesa i sramotne presude: SMRTI NA KRIŽU, Svetu subotu, dan kad je Isusovo tijelo ležalo u grobu i Vazmeno bdijenje kad je Krist vjere  uskrsnuo! U rano nedjeljno jutro! STOGA , DRAGI ČITATELJI, SRETNI VAM VAZMENI BLAGDANI!

 
DOM KULTURE OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
26. ožujka 2018.

„Kako glumiti normalnog čovjeka“

Glazbena monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka", autora i izvođača Maria Filipija, dragovoljca Domovinskog rata, stopostotnog invalida, kolumniste CAJTuNGa i portala „Dragovoljac“ oduševila je  23.ožujka brojne posjetitelje Doma kulture u Okučanima. Organizator predstave je Radio Bljesak, a suorganizatori su Općina Okučani, Narodna knjižnica i čitaonica Okučani i komunalno poduzeće "Sloboština".

Mario Filipi rođen je 1950. u Zagrebu, gdje je završio Fakultet političkih znanosti. Budući da zbog katoličkog odgoja nje želio ući u tadašnju partiju zvanu Savez komunista, rad na bolje plaćenim mjestima  bio mu je  onemogućen radi nedostatka, kako kaže,  specifične osobine zvane „moralno-politička podobnost“. Kao gimnazijalac je u dvojcu s kormilarom 1968.  u Amsterdamu postao svjetskim prvakom u veslanju  za juniore. 20 godina radio je kao novinar u više poduzeća, te kao slobodni novinar, a početkom rata 1991.dragovoljno se pridružuje braniteljima u stočnoj Hrvatskoj. Između sela Nuštar i Marinci nadomak Vukovara, 13. listopada 1991. teško je ranjen. Kako kaže, sportsko srce iz mladih veslačkih dana, čvrsta vjera u Boga i pravednost borbe svoga naroda, te uz pomoć i podršku svoje obitelji, žene Ane, kćerke Arijane i sina Armanda pomogli su mu preživjeti i život nastaviti bez ruke i noge, u društvu s protezama.  Napisao je knjige“Nikola Tesla ispod paučine“, „Na istočnom pragu Domovine“, i zbirku pjesama „Od mira do rata i natrag“. Monodrama je najnovije djelo i prvo takve vrste. Premijera je održana 15. veljače ove godine u dvorani „Lisinski“.  Ovaj hvale vrijedan projekt čiji je režiser Boris Svrtan, u produkciji „Zminjak“ j.d.o.o. svakako treba pogledati 20. travnja u novogradiškom Domu kulture.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 100

 

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba