Intervjui
Interview: Davor Vlaović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
12. listopada 2010.

RECESIJA ODNIJELA 3 000 RADNIH MJESTA

S obzirom na krizu i recesiju, kako ocjenjujete stanje gospodarstva u Županiji?

Nema sumnje da se posljedice svjetske gospodarske krize i recesije osjećaju i u našoj županiji. Negativni trendovi iz 2009. godine nastavljeni su, nažalost, i u 2010. godini. Nezaposlenost je u porastu, prema podacima za kolovoz ove godine, nezaposlenost (15.724 nezaposlene osobe) je povećana za 14,3% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje iako je zadnjih nekoliko mjeseci blago smanjena zbog utjecaja sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi i turizmu. Sada smo po broju nezaposlenih otprilike na razini na kojoj smo bili prije 4-5 godina. Paralelno s tim smanjena je zaposlenost, možemo ovako ugrubo reći da je recesija u zadnjih godinu i pol dana odnijela oko 3.000 radnih mjesta u realnom sektoru gospodarstva, a otprilike za taj broj je povećan broj nezaposlenih.

 
Interview: Davor Vlaović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
02. kolovoza 2010.

RAZGOVOR S DAVOROM VLAOVIĆEM,
DOŽUPANOM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

OGROMNE ŠTETE OD POPLAVE

Na koliko se procijenjuju štete od poplave na području Brodsko-posavske županije?

Uslijed velikih količina oborina – kiše koja je padala danima na  čitavom području Brodsko-posavske županije, došlo je do plavljenja polja, lokalnih i županijskih prometnica, kuća te ugroze stanovništva. Prouzročene su velike štete na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim i infrastrukturnim objektima. Stoga je župan 1. lipnja 2010. proglasio stanje elementarne nepogode za čitavo područje Brodsko-posavske županije.

 
Interview: Tomislav Petranović PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. lipnja 2010.

TOMISLAV PETRANOVIĆ - RVAT GOVORI O SVOM SLIKARKOM RADU I KULTURNOJ ŽABOKREČINI U NOVOJ GRADIŠKI

NOVA GRADIŠKA JE KULTURNA BARUŠTINA IZ KOJE POLITIČLARI NE ODLAZE GOLOGUZI

U svom domu u Prvči posljednjih godina intenzivno slika i stvara poznati slikar Tomislav Petranović - Rvat. O tome što radi, koje su njegove likovne preokupacije i što misli o kulturnim događanjima i uopće o životu u Novoj Gradiški razgovarali smo početkom godine.

Posljednjih sam godina napravio puno toga, a u posljednjih nekoliko mjeseci radim jednu trilogiju. U lipnju prošle godine imao sam u Zagrebu u Galeriji Židovske općine  izložbu velike mape od 21 lista koju sam nazvao Knjiga od muke. Posvećena je holokaustu i na sebi nosi hebrejska slova.
Ovih sam dana dovršio mapu posvećenu Vukovaru. Nazvao sam je Knjiga od tmine -  vukovarske elegije. Sada pripreman treću mapu koja će se zvati Knjiga od suza. Sve sam ih uvjetno nazvao knjige, iako one to nisu. Unikatni radovi su rađeni u tehnici sepie i akvarela veličine 76 x 56 cm na vrlo finom papiru koji je ručno rađen.

 
Interview: Davor Vlaović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
20. lipnja 2010.

RAZGOVOR SA DAVOROM VLAOVIĆEM, DOŽUPANOM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

ŽUPANIJA FINANCIJSKI PODUPIRE I PRATI RAZVOJ GOSPODARSTVA

Kako ocjenjujete stanje u gospodarstvu na području Brodsko-posavske županije ?
Gospodarstvo je zasigurno najvažnije područje jer stvara dohodak za zadovoljavanje općih društvenih potreba u području infrastrukture i društvenih djelatnosti. Jače i uspješnije gospodarstvo znači i više kilometara cesta, bolju vodoopskrbu i kanalizaciju, kvalitetnije školstvo i zdravstvo, veća izdvajanja za šport i kulturu. Stanje u gospodarstvu Županije zadnjih nekoliko godina je znatno bolje nego prije. Osim pozitivnog financijskog poslovanja naših tvrtki, vrlo značajno je smanjen broj nezaposlenih, a povećan broj zaposlenih. Primjerice, broj nezaposlenih smanjen je sa 15.788 nezaposlenih u 2005. godini na 12.809 nezaposlenih osoba u 2008. godini ili za gotovo 3.000 osoba (20%), a broj zaposlenih u istom razdoblju je povećan za skoro 4.500 osoba. To su veliki pomaci, ali još uvijek je stopa nezaposlenosti velika.

 
Interview: Toni Kmet PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
29. lipnja 2009.

RAZGOVOR SA DON TONIJEM KMETOM, SVEĆENIKOM IZ SLOVENIJE

BOG JE LJUBAV

Na poziv patera Josipa Grubišića, gvardijana Franjevačkog samostanu u Cerniku , don Toni Kmet  iz Slovenije, svećenik  mariborske nadbiskupije i  župnik dviju župa u blizini austrijske granice, vodio je trodnevnicu u okviru devetnice Gospi Lurdskoj u pratnji molitveno-slavljeničkog tima "Poklicani" (Pozvani). Skupina mladih pjesmom i molitvom uveličala je misno slavlje, a crkva Sv. Petra, koja je bila krcata vjernicima, odisala je zajedništvom i ljubavi prema Bogu. Bila je to prigoda da nešto više saznamo o ovoj skupini te porazgovaramo s don Tonijem.
Prema riječima Janje Bernard, članice skupine okupljaju mlade koji na različitim susretima zajedno pjevaju i mole. Broje dvadesetak članova i djeluju oko šest godina. U okviru karizmatske obnove  svake godine organiziraju susret karizmatskih zajednica Slovenije i Hrvatske.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

Stranica 6 od 6

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba