Intervjui
Interview: Antonio Samac PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
11. rujna 2014.

RAZGOVOR S ANTONIJEM SAMCEM IZ ČAKOVCA

ČOVJEK KOJI JE SVOJ ŽIVOT POSVETIO NJEGOVANJU PASA

Antonio Samac je mladić koji je cijeli svoj život posvetio brizi za napuštene pse. Pored svakodnevnog volontiranja u skloništu za životinje Prijatelji Čakovec, u kući gdje živi udomio je deset pasa (to su Dodge Viper (11 godina), Betty (5) godina, Lory (2,5 godine), Bambi (3 godine), Lilah (4,5 godine), Hans (1,5 godina), Bella (2 godine), Pepa (1 godina), Nela (3 mjeseca) i naravno Rem (4 godine), različitih pasmina i svima jednako pruža ljubav i njegu. I kako sam kaže, psi su njegova ljubav od najranijeg djetinjstva, s njima se razumije i oni su mu bili velika podrška u prevladavanju životnih nedaća, te mu daju snagu da izdrži i najveće životne poteškoće.

 
Interview: fra Ante Perković PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
06. rujna 2014.

RAZGOVOR S PATEROM ANTOM PERKOVIĆEM

ŽIVOT POSVEĆEN BOGU I LJUDIMA

Nakon šest godina služenja Bogu i ljudima u cerničkom Franjevačkom samostanu i župi svetog Petra apostola, mnogima omiljeni svećenik i franjevac, fra Ante Perković premješten je na novu službu, kao župni vikar samostana i ekonom, u župu Svetog Antuna Padovanskog u Našicama. Iako je odluka provincijala Hrvatske franjevačke provincije Svetih Ćirila i Metoda bila u skladu sa fra Antinom željom za premještajem, mnogim će župljanima, koje je ovaj samozatajni, skromni i susretljivi svećenik okupljao u krilu crkve, približavajući im Krista, ostati u trajnom i lijepom sjećanju. Kao naš suradnik u Cajtungu, rado se odazvao našem razgovoru.

 
Interview: fra Josip Vukoja PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
02. rujna 2014.

RAZGOVOR S FRA JOSIPOM VUKOJEM, NOVIM ŽUPNIKOM I GVARDIJANOM ŽUPE SVETOG PETRA APOSTOLA U CERNIKU

FRANJEVAC NA SLUŽBI LJUDIMA

Odlukom provincijala Hrvatske franjevačke provincije Svetog Ćirila i Metoda, pater Josip Vukoja iz Kozari Boka premješten je u župu svetog Petra apostola u Cerniku, za župnika i gvardijana. Pater Josip, tridesetdevet godišnji svećenik, srdačan i nasmijan, kako kaže, došao je služiti ljudima, družiti se s mladima i širiti Radosnu vijest.

Recite nam nešto ukratko o sebi i što Vas je navelo na franjevački i svećenički poziv?

Rođen sam 1975. Nakon završene osnovne škole u Đurđenovcu krenuo sam u sjemenište. Tijekom osnovne škole interesirao sam se kakvo bih zanimanje izabrao. Maštao sam da postanem automehaničar, a moj tata je želio da postanem policajac. Početkom rata tu ideju je brzo napustio. S bratom sam pohađao duhovne vježbe kod isusovca u Zagrebu, na Fratrovcu i kod naših franjevaca u Samoboru, u budućoj Kući susreta Tabor.

 
Interview: Dubravko Gubić PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
03. kolovoza 2014.

RAZGOVOR S DUBRAVKOM GUBIĆEM, PREDSJEDNIKOM HDSSB NOVA GRADIŠKA

HDSSB NEZADOVOLJAN ODNOSOM S KOALICIJSKIM PARTNERIMA

Kakvi su odnosi u koaliciji?

HDSSB- u kao da je suđeno da u koaliciji u Gradskom vijeću funkcioniramo kao oporba.Unatoč nastojanjima  da  se ne ponavlja situacija iz bivšeg mandata kada smo dobivali informacije samo na Gradskom vijeću i temeljem materijala, ta situacija se i sada nažalost ponavlja. Kao partneri u obnašanju vlasti, ako stvaramo većinu u donošenju odluka, onda očekujemo da sudjelujemo u dijelu pripremama materijala i bitnim projektima o kojima se trebamo dogovoriti prije sjednica.

Posljednja sjednica je to ponovo pokazala  jer samo ne da nismo konzultirani već nismo ni znali da će na dnevnom redu biti točka 11., pred sam kraj sjednice (o povećanju cijene odvoza smeća). Ostali smo zatečeni i želim još jednom istaknuti stav HDSSB-a da nismo suglasni s tom odlukom jer još nije vrijeme za povećanje cijena. Uz obrazloženja da se otpad mora razvrstavati spremni smo to prihvatit ali ne i povećanje cijena. Smatramo da ako je tvrtka gradska i u problemu, Grad kao osnivač i vlasnik ako treba neka pomogne kako bi tvrtka popravila svoje financijsko stanje, jer se ne radi o velikom iznosu. Znači da se iz svog tekućeg poslovanja odnosno proširenja djelatnosti, sakupljanja i recikliranja pronađu rješenja za dodatne prihode, a ne na teret građana.

 
Interview: Vlado Bićanić PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
31. svibnja 2014.

RAZGOVOR S VLADOM BIĆANIĆEM, DIREKTOROM TVORNICE SLAVONIJA SLAD U NOVOJ GRADIŠKI

Tradicionalno okupljanje proizvođača pivskog ječma, piva i struke koje je održano prošlog tjedna na Danu pivskog ječma, u organizaciji PP kompleksa i Tvornica slada Slavonija slad, bilo je prilika za razgovor s Vladom Bićanićem, direktorom Tvornice slada Slavonija slad. Govorio je proizvodnji pivskog slada i ječma, odnosima na tržištu.

Koliki su kapaciteti Slavonija slada i kakvi su odnosi na tržištu slada?

Godišnji kapacitet Slavonija slada iznosi 60.000 tona slada. Hrvatsko tržište može potrošiti 38 do 40 tisuća tona koje pokrivamo sa 90 posto potreba. Ostatak naše proizvodnje, otprilike jednu trećinu, izvozimo u susjedne zemlje. Naše dugogodišnje tržište su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, a djelomično Srbija i Makedonija.

Stare sladare u desetak zemalja na jugoistoku Europe ispadaju iz proizvodnje. U Novoj Gradiški imamo novu tehnologiju i zato je opstala. Primjerice, u Mađarskoj gdje upravljamo s malo većom tvornicom slada od tvornice u Novoj Gradiški, dvije su stare tvornice slada  ispale iz proizvodnje. Ostaju tvornice slada s novom tehnologijom i borba za tržište.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

Stranica 2 od 6

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba