Reagiranja
Papa Franjo PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
02. travnja 2013.

PAPA PRIJATELJ HRVATA

Šarm i ljudska toplina u kombinaciji sa skromnošću kojom zrači novi papa Franjo malo je koju osobu ostavila ravnodušnom posvuda po svijetu. Već sama njegova korpulentna sportska pojava, papa atletske građe, koja se nije izgubila ni u 77. godini života, nesvakidašnja je pojava za čovjeka na tom položaju. Prvi je papa koji je uzeo ime Franjo, pa zato ne mora nositi kraj imena redni broj.

Poseban efekt izazvao je njegov blagi topli i mladenački glas kojim je najprije pozdravio ljude pred sobom sa: "Dobra večer", a onda zamolio sve koji ga gledaju širom svijeta da u tišini oni blagoslove njega prije nego on njih. Zatim je pokazao da ima smisla za humor rekavši da su njegova braća kardinali odlučiti novog vrhovnog svećenika potražiti "na kraju svijeta".

 
Počelo hapšenje za "verbalni delikt" PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
02. travnja 2013.

AVET SE VRATILA

Nasilje nad izgovorenom i pisanom rječju u našoj Domovini napreduje korakom od sedam milja. Još nam je svježe sjećanje na novinarku Karolinu Vidović-Krišto koja je suspendirana, izvrijeđana, ukinuta joj je emisija i izdala ju je matična udruga Hrvatsko novinarsko društvo samo zato jer je radila svoj posao i napravila kvalitetnu emisiju raskrinkavši pedofilsko podrijetlo tzv. "modula 4". Kasnije je dobivala prijetnje smrću njezinoj djeci, što inače rade samo najgori mafijaši. Nije tako star ni slučaj novinarke Jasne Babić koja je strpana u zatvor jer se navodno nije odazivala sudskim pozivima zbog navodne uvrede jednom tajkunu.

 
Pelješki most PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
02. travnja 2013.

HRVATSKI NAROD GRADI PELJEŠKI MOST

Naša Domovina prošla je razne patnje kroz povijest, a prolazi i danas, ali poniženje koje svi zajedno trpimo danas jedinstveno je u Europskoij uniji kojoj pristupamo za nekoliko mjeseci. Mi smo jedina država u Europi čiji je teritorij prekinut drugom državom, da bi se južnije nastavio. Naravno, riječ je o prekidu na području Neuma. Time je to jedinstven prekid teritorija i Europske unije, kao i europskog dijela NATO pakta u koji smo smo već nekoliko godina učlanjeni.

Budući da su gotovo svi naši susjedi, pa tako i Bosna i Hercegovina, skloni ucjenjivanju Hrvatske, prije nekoliko godina tadašnja Vlada je donijela odluku o izgradnji mosta s kopna na Pelješac, čime bi Hrvatska dobila svojevrstan "by pass", a ujedno bi se pružila velika šansa za razvoj Pelješca, Korčule i cijelog juga Hrvatske. Napravljen je projekt, izdana je građevinska dozvola i svi ostali dokumenti. S izgradnjom mosta zatim se je dugo "kilavilo" i napokon je sagrađeno nekoliko kilometara pristupnih cesta i utemeljeni potpornji s obje strane.

 
HSS - Priopćenje za javnost PDF Ispis E-mail
Autor HSS   
26. veljače 2013.

OTVORENO PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDE
TIHOMIRU JAKOVINI

Hrvatski seljački savez poziva ministra Jakovinu podnese ostavku na mjesto ministra u Vladi RH i tako spasi hrvatsko selo

Poštovani,
Svakodnevno nas kontaktiraju proizvođači mlijeka navodeći kako su u bezizlaznoj situaciji jer su ni krivi ni dužni dovedeni do ruba obzirom da otkupljivači mlijeka ne preuzimaju njihovo mlijeko zbog povišenog prisustva aflatoksina i jednostavno ne znaju što će s mlijekom, a da ne govorimo što svakodnevni gubitak mlijeka znači za njihovu opstojnost u danas najtežem sektoru poljoprivredne proizvodnje.

 
Zašto je papa odstupio? PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
24. veljače 2013.

JE LI PAPA ZBAČEN?

Na jedan od najemotivnijih dana u godini, a to je dan Gospe Lurdske,  agnosticima poznatiji kao dan bolesnika, sadašnji papa Benedict XVI. učinio je nešto donedavno nezamislivo za jednog papu. Jednostavno je podnio ostavku. Povjesničari su se prisjetili da se tako nešto nije dogodilo u posljednjih 600 godina, dakle u cijelom novom vijeku. Naravno, sve nas koji smo katolici, a to je više od 90% Hrvata, kopka pitanje – što je žilavog satarog poglavara nagnalo na takvo što.

On je doduše jasno rekao da tu odluku donosi slobodnom voljom i u skladu sa svojom savješću, te da procjenjuje da mu dob i zdravlje više ne omogućuju da radi taj posebno osjetljiv posao. No iz drugih njegovih riječi proviruje nešto sasvim drugo. Pozvao je na jedinstvo Crkve i na odricanje od sebičnosti. Drugim riječima, podjele i sebičnost pojedinaca unutar Crkve toliko su jaki da se on s time više nije mogao nositi.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 » > Kraj >>

Stranica 4 od 7

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba