Grad Nova Gradiška
BLAGDAN MALA GOSPA PDF Ispis E-mail
Autor Višnja Mikić   
04. rujna 2017.

PRIPRAVA ZA MALU GOSPU

Vjernici Bilog Briga i župe Vrbova i ove godine pripravljat će se za blagdan Rođenja BDM ili Malu Gospu i to tradicionalno na Gospinom polju, drevnom Dubovcu.

U nedjelju, 3. rujna na Gospinom polju će biti redovita misa u 18.00 sati, a u ponedjeljak, 4.rujna, počet će trodnevnica. Kao i ranijih godina, vodit će je vlč Zdravko Radoš, župnik u Oriovcu. Od 17. 00 sati bit će prilike za ispovijed, slijedit će zajednička krunica, a u 18.00 sati sveta misa. Tema trodnevnice je „Kroz stoljeća mnoga donosimo Tebi molitve i prošnje, brige i nevolje“.

 
FOLKLORN ANSAMBL MLADIH PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. kolovoza 2017.

“Slavonija vesela” oduševila djecu i starije

“Slavonija vesela”, naziv je jedinstvene prve manifestacije za djecu i s djecom, održane 27.kolovoza u organizaciji FA mladih Nova Gradiška u sklopu koje su se predstavnici domaćina, ali i Kulturno-umjetničkih društava “Starča” Gornji Bogićevci, Dragalić, Mala i Vrbje te najmlađih članova DVD-a Gornji Bogićevci natjecali u tradicijskim igrama i sudjelovali u izboru najljepšeg djeteta u narodnoj nošnji. Članice spomenutih KUD-ova te Udruge umirovljenika općine Gornji Bogićevci natjecale su se u pripremanju trganaca.

Cilj ove manifestacije je okupiti djecu i na ovaj način pokazati koliko je naša tradicijska kulturna baština i kroz različite igre, koje su nekada igrali naši preci, ali i nošnju, pjesmu, gastronomiju bogata i vrijedna. Odrasli igraju veliku ulogu u životu djece pa tako i u segmentu očuvanja, njegovanja i ponosnog pokazivanja ljepote svega onoga što su nam ostavili naši stari.

 
TURISTIČKA ZAJEDNOCA GRADA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. kolovoza 2017.

FESTIVAL  KAVE I KOLAČA

Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, otvorio je 26.kolovoza „Festival kave i slavonskih kolača“  koji  treći puta po redu  organizira Turistička zajednica  Nova Gradiška u suradnji s  novogradiškim ugostiteljima.

Potporu ovoj  turističkoj i gastronomskoj manifestaciji, sudjelujući u njoj, su dali  Kavana Exit, caffe bar/noćni bar The corner pub, Caffe & lounge bar IN, Hotel kralj Tomislav, Obrt Mađarica i Cake bar Malina.

Borislav Vidošić se zahvalio Turističkoj zajednici, jer   još jednom manifestacijom doprinosi  afirmiranju  turističke ponude u Novoj Gradiški,  ugostiteljima koji su  prepoznali njen značaj, te svima  koji su  sudjelovali na  njenom otvaranju.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. kolovoza 2017.

« SLAVONIJA VESELA » : Najbolji trganci jedu se u Vrbju

“Slavonija vesela”, manifestacija koju je po prvi put organizirala novogradiška  udruga Folklornmi ansambl maldih, a koja je prije svega namijenena djeci, imala je i svoj gastronomski dio.

Dok su se djeca natjecala u tradicijskim  igrama članice  kulturno-umjetničkih društava iz Nove Gradiške, Vrbja  i Dragalića, te  Udruge umirovljenika iz Gornjih Bogićevaca  natjecale su se u  pripremanju  trganaca, slasnog starinskog  jela  koje se brzo  pripreme i nevjerojatno  je dobrog  i jedinstvenog okusa. Iako se radi o najsiromašnijem tijestu  koje se brzo priprema od  brašno, voda i malo soli, a nakon što malo odstoji trga rukama,  trganci mogu biti slani i slatki, sa sirom i vrhnjem, prepečenim  lukom i   pečenom slaninom. Okusi, dakle mogu biti različiti, što svakako ovisi o umijeću domaćice.

 
FOLKLOR NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. kolovoza 2017.

“SLAVONIJA  VESELA”: Ljepota djece i narodnih nošnji

Folklorni ansambl mladih  Nova Gradiška  jedna je od najaktivnijih novogradiških udruga.  Posebne pohvale zaslužuje zbog aktivnosti  kojima  ponajprije opkuljaju mlade, a zahvaljujući vrijednim  starijim članoivima udruge,  na  djecu i mladež  prenose baštinu predaka i od zaborava čuvaju  običaje, folklornu i kulturnu baštinu. Pod nazivom “Slavonija vesela” u subotu su organizirali prvu  i po  sadržaju jedinstvenu  manifestacije za djecu.

Sigurno najatraktivniji  dio ove manifestacije bila su djeca   odjevena u narodne nošnje, a ocjenjivala se  njihova  ljepota i orginalnost.

Prosudbena komisija u sastavu: Milan Rosić, predsjednik i  članovi Dinka Matijević i  Borislav Vidošić, nije mala  laku zadaću  ocjeniti narodne nošnje  i ljepotu djece razvrstane u tri kategorije.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 231

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba