Grad Nova Gradiška
GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
03. studenog 2019.

Predstavljene tri knjige iz projekta o Luki Lukiću

 

Gra dska knjižnica Nova Gradiška upriličila je u  Mjesecu hrvatske knjige  predstavljanje triju knjiga pod nazivima Luka Lukić: učitelj, etnograf i melograf u Klakaru, autora Mate Blaževca-Pajkova, Opis sela Klakarja; graditeljstvo, pokućstvo, sprave i oruđa početkom 20.stoljeća (priređivač: dr.sc.Marinko Vuković) i Opis sela Klakarja: pripovjetke i pjesme skupljane od sredine 19. do sredine 20 stoljeća (priređivačica dr.sc.Tanja Perić-Polonijo i publicistkinja Dunja Vanić,novinarka „Posavske Hrvatske“.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
03. studenog 2019.

Pušten  promet  na kružnom toku u središtu grada

 

Postavljanjem posljednjeg sloja asfalta  stvorili su se uvjeti  za puštanje u promet kružnog toka u  središtu grada pa se promet na tom čvorištu normalizirao. Preostalo je  dovršiti radove na uređenju  pješačkih  staza  i  u gredice zasaditi cvijeće pa će središte Nove Gradiške, uz novi izgled, dobiti i novi sjaj. Ovim kružnim tokom  riješena je još jedna  od šest kritičnih prometnih točaka na području grada.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor bpž.hr   
03. studenog 2019.

Novogradiški policajac 78 puta darovao krv

 

Tomislav Maraković, policijski službenik iz Nove Gradiške  darivao je krv 78 puta iako su mu tek 44 godine. Krv je započeo darivati s 18 godina, odmah po završetku srednje policijske škole. I tako je krenulo do danas.  Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen je u Brodsko-posavskoj županiji svečanim prijemom i dodjelom povelja zahvalnosti ljudima koji su na desetke puta nesebično darivali dio sebe kako bi pomogli drugima. Na svečanosti je istaknuto kako su višestruki darivatelji svojevrsni heroji današnjice koji svoju humanost i veličinu svakodnevno iskazuju spašavanjem nečijih života.  Kao takvi, trebali bi biti istinski uzor mladima.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. studenog 2019.

Zoran Malkoč  dobitnik je druge nagrade "Ranko Marinković"

 

Novogradiščanin Zoran Malkoč dobitnik je druge Nagrade "Ranko Marinković" za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista. Nagradu je dobio za priču "Plesač na krovu". Ivana Šojat dobitnica je prve, a  Luko Paljetak treće nagrade.

Svečana  dodjela održana je  u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnicima je na nagradama čestitala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.  Istaknula je kako je riječ o hvalevrijednoj tradiciji koja je postala zaštitnim znakom Večernjeg lista i ujedno važna platforma suvremene hrvatske književnosti.

 
BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. studenog 2019.

Ta dva dana vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima

 

Prvog i drugog studenog će građani sa cvijećem i svijećama u rukama posjetiti grobove svojih najmilijih i u miru se prisjetiti onih kojih više nema među nama. Misnim slavljima u župnim crkvama novogradiškog kraja danas će biti obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a sutra, na spomendan mrtvih Dušni dan. Sani su to kada se prisjećamo svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

Katolički vjernici slave blagdan Svih svetih. Vjernici taj dan obilježavaju obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. U crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava 2. studenoga.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 389

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba