Grad Nova Gradiška
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. studenog 2019.

Zoran Malkoč  dobitnik je druge nagrade "Ranko Marinković"

 

Novogradiščanin Zoran Malkoč dobitnik je druge Nagrade "Ranko Marinković" za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista. Nagradu je dobio za priču "Plesač na krovu". Ivana Šojat dobitnica je prve, a  Luko Paljetak treće nagrade.

Svečana  dodjela održana je  u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnicima je na nagradama čestitala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.  Istaknula je kako je riječ o hvalevrijednoj tradiciji koja je postala zaštitnim znakom Večernjeg lista i ujedno važna platforma suvremene hrvatske književnosti.

 
BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. studenog 2019.

Ta dva dana vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima

 

Prvog i drugog studenog će građani sa cvijećem i svijećama u rukama posjetiti grobove svojih najmilijih i u miru se prisjetiti onih kojih više nema među nama. Misnim slavljima u župnim crkvama novogradiškog kraja danas će biti obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a sutra, na spomendan mrtvih Dušni dan. Sani su to kada se prisjećamo svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

Katolički vjernici slave blagdan Svih svetih. Vjernici taj dan obilježavaju obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. U crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava 2. studenoga.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. listopada 2019.

Živjeti u suglasju s prirodom čovjeka čini čovjekom

 

Novogradiščani, mladi i stari,  u građanskoj su inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj“ i akciji koju je organizirao  Grad Nova Gradiška  u prošli petak i subotu zasadili stotinu stabala. Među onima koji su  sadili sadnice stabala  bila je i Nevenka Milinčević,  učiteljica u mirovini, koja  svoj život živi u suglasju sa prirodom,  brine o životnom okolišu i zdravom načinu  života. Dugo godina je kao učiteljica u Osnovnoj školi „Markovac“  u Vrbovi svoje đake učila  o pravilnom odnosu  prema prirodi i razvijala ekološku svijest , ukazivala im na potrebu  očuvanja i zaštite okoliša, te proizvodnji zdrave hrane. Smatra da je kod znatnog dijela djece u tome i uspjela.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. listopada 2019.

Hrvatski branitelji predlažu da novogradiška i brodska bolnica dobiju status veteranskih bolnica

 

Na  inicijativu 18 udruga  proisteklih iz Domovinskog rata Upravna vijeća općih  bolnica u  Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški  pokrenule su kod Brodsko-posavske županije  postupak  za dobivanje  statusa  veteranske bolnice. O inicijativi će razmatrati Županijska skupština  na sjednici u  utorak 4. studenog. Očekuje se da će  inicijativu podržati.

Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod bila je najveća ratna bolnica u Republici Hrvatskoj koja je u Domovinskom ratu zbrinula 20,09 % svih ranjenika. Bolnica je tijekom Domovinskog rata vršila funkciju prema službenoj NATO klasifikaciji ROLE I, ROLE II, ROLE III i ROLE  IV bolnice.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
29. listopada 2019.

Akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ održana u novogradiškim školama

 

Akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ počela  je prvoga dana u novogradiškim školama u organizaciji Koordinacijskog tima u kojemu su  zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, Marko Ćosić, Dubravko Arić, Ivica Del-Vechio i Marijan Radić. Grad Nova Gradiška i Hrvatske šume, Uprava šuma, podružnica Nova Gradiška  osigurali su oko 100 sadnica jasena, hrasta, oskoruše, horizontalisa i javora, a potreban alat za sadnju kao i sadnice pripremilo je Komunalno poduzeće EKO KONG. Rotary klub Nova Gradiška donirao je 50 majica s logom akcije.Po pet  sadnica 25. listopada  učenici i učitelji su posadili u okolišu osnovnih škola „Mato Lovrak“, Ljudevita Gaja  i Područne škole u Ljupini, Gimnazije, Industrijsko-obrtničke srednje škole i  Elektrotehničke i ekonomske škole.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 392

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba