Hvala na podršci

  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing

Pretraga sadržaja

Cajtungov Facebook


Grad Nova Gradiška
GRADSKAKNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
24. studenog 2017.

Promocija romana„Nekoliko ptica i jedno nebo“

"Nekoliko ptica i jedno nebo" naslov je romana Mire Gavrana, čije je treće izdanje predstavljeno 22. studenoga u Dječjem odjelu Gradske knjižnice, a ovim susretom završio je ovogodišnji 3. Let s Gavranom – književno-kazališni festival posvećen našem najprevođenijem hrvatskom književniku, dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču, piscu za mlade, jedinom živućem dramatičaru u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen i izvan zemlje rođenja.

Uvod u ovaj književni susret bio je nastup ženske Vokalne skupine "Aurora" i izvedba skladbi "Vjeruj u ljubav" i "Crne oči", kojima su, zapravo, naznačile i glavnu poruku ovog romana- ljubav i vjera da se može uspjeti.

Dobrodošlicu je velikom broju poklonika pisane riječi Mire Gavrana poželjela prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, a roman je predstavio autor.

 
24. SUSRET MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
24. studenog 2017.

Odaju zahvalu jeziku i čuvaju jezičnu baštinu svoga zavičaja

Tradicionalni 24. Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje  održan je danas  u Cerniku.  Domaćin i organizator Osnovna škola „Matija Gubec“,  pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Općina Cernik,  te svi drugi  koji su dali  doprinos  da se u Cerniku   još  jednom čuje  pjesnički izričaj štokavskog govornog područja mogu biti zadovoljni  i ponosni. Bilo je to  još jedno pjesničko druženje na kome su  se štovali hrvatska riječ i, kako je kazala  Reza Benković, ravnateljica škole domaćina, sklapala nova i potvrđivala stara prijateljstva.Mali pjesnici iz 35 škola, na natječaj su poslali  105 pjesama od koji je 40  odabrano za zbirku   ovog susreta  tiskanu pod naslovom „Dijete sam  ljepote i sna“. Uredila ga je Gabrijela Vojvodić i podijelila u pet tematskih cjelina: O Slavoniji srce mašta, Zadivljeni ljepotom,  Jesen šetalica, Skladba života i  Sreća je što te imam. Zbornik je ove godine posvećen Tinu Ujeviću. Povjerenstvo   u sastavu  profesorica i spisateljica  Đurđica Stuhlreiter, pjesnikinja Evica Kraljić i  profesorica  Vjekoslava Bagarić,  nije imalo ni malo laku zadaću  odabrati najbolje.

Ove godine to su  JADRANKA VALIĆ iz OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s pjesmom Dadin divan ( voditeljica  Ana Tereza Barišić) , IVA BUDŽAKI  iz OŠ „Franjo Kežme“ Osijek  s pjesmom  Minuta šutnje za Vukovar ( voditeljica Ivana Rašić), FABIJAN VOĐINAC iz OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac s pjesmom Skladba života ( voditelj Josip Galović), NINA MATANOVIĆ  iz OŠ „Mato Lovrak“ Županja s pjesmom  Što sve u pjesmu može stati (voditeljica Radojka Matić) i TEA KEKEZ  iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo  s pjesmom Tišina voditeljica Marija Mikanović).

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. studenog 2017.

Ruši se  Omladinski dom i priprema  izgradnja kampusa

Jedno od zanimljivijih pitanja na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je  gradonačelniku  vijećnik Igor Babić (SDP). Budući, kako je kazao, postoji interes građana za izgradnju kampusa u Novoj Gradiški, zatražio je  da kaže što se po tom pitanju radi, gdje je  njegova lokacija, koji će mu biti kapacitet i  sadržaji.

„Planiramo ozbiljan projekt kampusa sa  devet učionica,  velikim amfiteatrom i  studentskim domom sa 40 soba. Lokacija je na  prostoru današnjeg Omladinskog doma i streljane.  Napravljeni su svi projekti  za  njihovo uklanjanje, kao i devastiranih zgrada koje se tu nalaze, osim zgrade „Munjare“ i starog zatvora koji je pod opaskom konzervatora. Uskoro ćemo krenuti u njihovo uklanjanje. Projekt smo kandidirali prema Ministarstvu regionalnog razvoja i tražimo oko 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije koja bi bila plaćena 90 posto iz njihovih   izvora. Napravili smo izvrstan projekt, prezentirali ga i  uskoro bi trebali krenuti s projektiranjem kampusa  u Novoj Gradiški“, kazao je  gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da se  ulažu   napori  kako bi se   u Novu Gradišku dovele  ispostave  više fakulteta

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. studenog 2017.

GRADSKA KNJIŽNICA NOVAGRADIŠKA

21.studenog otvoren je  3. „Let  s Gavranom“,  kazališno- književni festival  koji je ove godine i filmski.  Otvorio ga je gradonačelnik Vinko Grgić  ističući njegov  veliki značaj za Novu Gradišku. Posebno se zahvalio Miri Gavranu koji, kako je naglasio,   nije zaboravio svoj kraj i Novu Gradišku, koju promovira i  kojoj se stalno  vraća.

3. „let s Gavranom“ počeo je  otvaranjem izložbe  o  književno-kazališnom stvaralaštvu  Mire Gavrana   od prvog do trećeg „Leta s Gavranom“ Izložbu je to   knjiga i plakata  iz bogatog fundusa Zavičajne zbirke  Gradskog muzeja i samog autora.

-Nakon dvije uspješne dokumentarne izložbe  u sklopu 1. i 2. književno-kazališnog festivala Let s gavranom 2015. i 2016. godine,  ovogodišnja izložba naziva Gladni ste knjige?   na simboličan način prikazuje kuhanje jednog pisca. Prostor predvorja Doma kulture preobražen je u Mirinu kuhinju u kojoj se serviraju knjige, rečenice, riječi, slova,  a kao  najvažniji sastojci ponuđene hrane uz, naravno, ideju, ističu se mašta, ljubav, ljubav i opet -  ljubav.

 
DRUGI DAN 3. „LETA S GAVRANOM“ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. studenog 2017.

Otvorena „Šetnica novogradiških zanimljivosti“.

Brojni sadržaji obilježili su drugi dan trećeg „Leta s Gavranom“.  U Gradskoj knjižnici promoviran je  mali  Zbornik literarnih radova  „Let s Gavranom 2017.“ Odabrani su to radovi  učenika viših razreda osnovnih škola Brodsko-posavske županije na temu književnog stvaralaštva  Mire Gavrana za djecu i  mlade. Dodijeljena su  priznanja, a učenici su imali i susret  autorom.   Organizirana je  turistička šetnja gradom  s Miro Gavranom za učenike i njihove voditelje. Bili su u Gimnaziji koju je pohađao Miro Gavran  i učionici koja nosi naziv „Učionica Mire Gavrana“, Gradskom muzeju i crkvi sv. Terezije Avilske.

Miro Gavran, gradonačelnik Vinko Grgić,  František  Karoch, producent Gavranfesta u Pragu i prevoditeljica Jana Krasna,  te Zdravko Fuček, autor dokumentarnog filma „Miro Gavran“ prošetali su    šetnicom uz Šumetlicu i sportsko-rekreacijski centar  „Ivo Petranović“ i na taj način  otvorili „Šetnicu novogradiških zanimljivosti“. Mogli su  degustirati  domaće proizvode. Turistička zajednica grada Nova Gradiška i njena direktorica Dinka Matijević prezentirali su taj dio šetnice uz Šumetlicu i svjetleće  reklamne vitrine  u kojima su plakati s opisom zanimljivih  činjenicama.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 255

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba