Grad
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. prosinca 2019.

Paljenjem  prve adventske svijeće počele pripreme za svetkovinu Božića

 

Ove nedjelje, 1. prosinca, službeno započinje došašće, vrijeme posebne. Uoči prve nedjelje došašća, sinoć je  u gradskom parku,  molitvu uz paljenje prve svijeće na adventskom vijencu postavljenom, kao i prošle godine,  na kružnom toku, vodio je velečasni Marko Dušak.  Pjevao je  župni zbor. Na adventskom vijencu  će se svake subote u adventu, nakon večernje svete mise, zapaliti svijeća uz prigodnu molitvu.

 
OTVOREN ADVERNT U NAŠEM GRADU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. prosinca 2019.

Krenula blagdanska čarolija u Čarobnoj šumi

 

Sinoć je prigodno otvoren ovogodišnji Advent u našem gradu. Ako je suditi po prvim dojmovima  bit će to do sada najsadržajnija  blagdanska čarolija   u Čarobnoj šumi, u koju je u blagdanskom mjesecu pretvoren gradski park u  koji je preseljeno klizalište, a uz brojen  nove sadržaje  tu je, na radost najmlađih, i Kuća Djeda Božićnjaka.  Turistička zajednica i Grad Nova Gradiška  bili su ove godine  izdašniji,  što se već  sinoć vidjelo po  novim sadržajima, a što su, potvrđujući to  posjetom, oduševljeno prihvatili Novogradiščani.  Posebno raduje velik broj djece,  od najmlađih koje su doveli roditelje i koji su okupirali Djeda Božićnjkaka i njegovu kuću, do onih starijih koji su napunili  klizalište.  Nije nedostajalo ni starijih  koji su  se  gurali  ispred kučica u kojima su se nudili  bezalkoholni,  ali i napici  s kojima se  grijalo tijelo i duša. Puno je aktera  koji su  zaslužni za ovogodišnji  predblagdanski ugođaj  i sadržaje ovogodišnjeg Adventa u našem gradu.

 
GRADSKA KNJIŽNICA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
01. prosinca 2019.

„Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019.“

 

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog okruglog stola održanoga 28. studenoga  u programu ovogodišnjeg  5. „Leta s Gavranom“ bila je „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019.“.

Okupljene su u ime organizatora Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i Gradske knjižnice Nova Gradiška pozdravile ravnateljice ustanova, prof. Danijela Juranović i prof. Biljana Dakić. Izrazile su zadovoljstvo  što još jednom  Novogradiščani imaju čast i privilegiju  družiti se s Mirom Gavranom i njegovom obitelji, te uživati u njegovim djelima. Prof. Biljana Dakić zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi i ovogodišnjeg „Leta s Gavranom“ te podsjetila na Zbornik prvoga Međunarodnoga okruglog stola o Miri Gavranu kojega je uredila književnica Julijana Matanović. Predstavila je ukratko i moderatoricu ovogodišnjeg Međunarodnog okruglog stola Andreu Divić, urednicu portala Cro-kultura, rođenu Novogradiščanku, koja je odrastala uz Gradsku knjižnicu Nova Gradiška  i djela Mire Gavrana.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
28. studenog 2019.

Izložbom, svečanim otvaranjem i predstavom Sve o muškarcima počeo Peti let s Gavranom

 

Skupnom izložbom  deset autora, posvećenom  proznom i kazališnom radu Mire Gavrana, sinoć je počeo Peti let s Gavranom. Izložbu  i autore predstavila je Danijela Juranović,  ravnateljica Pučkog otvorenog  učilišta M.A. Relković, koje ovu hvalevrijednu i prestižnu kulturnu manifestaciju  organizira zajedno s Gradskom knjižnicom.

-Nakon zanimljivih izložbenih sadržaja koji su bili sastavni dio  prethodne četiri manifestacije  posvećene Miri Gavranu, našem zavičajniku,  najizvođenijem  hrvatskom dramatičaru u zemlji i inozemstvu,  u izložbenom prostoru Doma kulture i ovaj put posjetiteljima nudimo atraktivan vizualni sadržaj u vidu skupne izložbe radova nastalih na temu  Gavranove  biblijske trilogije (Judita, Krstitelj, Poncije Pilat). Autorima je naglašeno kako je tema „rastezljiva“, a tehnika proizvoljna pa smo dobili raznovrsnu  interpretaciju zadane teme u različitim medijima. Autori radova su hrvatski likovni umjetnici koji su potaknuti emocijom koju je Gavranov  biblijski opus kod njih izazvao, ili pak,  evocirajući  ukorijenjene  asocijacije na naslovne likove  trilogije ili Bibliju općenito,  stvorili vrlo raznovrsne, dijelom  intrigantne,  svakako posebne likovne uratke - navela jer Danijela Juranović.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
28. studenog 2019.

Inženjerija Hrvatske vojske uklanja  ostatke  građevina porušenih u Domovinskom ratu

 

U posljednja dva tjedna Novogradiščani su u Novoj Gradiški zapazili aktivnosti  inženjerijske postrojbe   Hrvatske kopnene vojske  iz Vinkovaca. Iako je glavna zadaća inženjerijskih postrojbi  provođenje građevinsko-inženjerijskih radova i   izgradnja objekata za vojne potrebe, dio njenih aktivnosti  su, kao što je slučaj i u  našem gradu,  aktivnosti od velikog značenja za civilnu zajednicu.

Inženjerija Hrvatske vojske ovih dana uklanja ostatke  kuća i drugih građevina  koje su  porušene  tijekom  Domovinskog rata.  Kako doznajemo od Marijana Radića,  očistiti će se ostaci  više od 20 građevina na području grada, a uz to  hrvatski vojnici će očistiti i  dvorište bivše vojarne, koja je sada u vlasništvu Grada. Dodajmo da su vlasnici kuća dali suglasnost  da se  ruševine  uklone.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 394

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba