Grad
UDRUGA „POZITIVA „ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
13. prosinca 2017.

Održan županijski stručni skup voditelja školskih preventivnih programa

U Idustrijsko-obrtničkoj školi pod nazivom„ODGOJNA ULOGA ODRASLIH U PREVENCIJI OVISNOSTI DJECE I MLADIH“ održan  županijski stručni skup voditelja školskih preventivnih programa.  Organizirale su ga  Mira Linjaković, predsjednica Udruge „Pozitiva“ Nova Gradiška, Ljiljana Lukačević, županijska koordinatorica za provedbu Nacionalne strategije prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu i  Aleksandra Grubač, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe.

-Sretna sam vidjet drage kolegice i kolege, dugogodišnje suradnike u  ovom  programu prevencije koji se odvija u  odgojno-obrazovnim ustanovama  u Brodsko-posavskoj županiji. Sretna sam što smo i ove godine domaćini tradicionalnom godišnjem okupljanju i stručnom skupu koji je dvanaesti po redu. To znači da su se ovdje okupili ljudi koji već imaju dugogodišnje iskustvo u praksi provođenja preventivnih programa, što nije ni malo lak zadatak. Koristim prigodu zahvaliti  svim ovim  dragim ljudima koji vrijedno rade jedan mukotrpan posao, odnosno prevenciju, rekla bih, vodećeg javno-zdravstvenog problema u Hrvatskoj, a to je problem ovisnosti među djecom i mladima.

 
CAJTUNG PREDSTAVLJA DOBITNIKE GRADSKIH PRIZNANJA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
13. prosinca 2017.

Nagradu grada  dobila  tvrtka  „Marković transport“

Grad Nova Gradiška u prigodi Dana grada dodijelio je  javno priznanje NAGRADU GRADA NOVA GRADIŠKA TVRTKI "MARKOVIĆ TRANSPORT" NOVA GRADIŠKA za iznimne poslovne rezultate u cestovnom prijevozu robe i doprinos gospodarskom razvitku Nove Gradiške.

Na  svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u povodu Dana grada Nagradu grada vlasniku  Daliboru Markoviću uručili su predsjednica Gradskog vijeća  Ljepša Rakas-Vujčić i gradonačelnik Vinko Grgić.

 
GRAD NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
09. prosinca 2017.

NOVOGRADIŠČANI PROSLAVILI  DAN GRADA I ŽUPNI BLAGDAN

Brojnim manifestacijama i događanjima Novogradiščani tijekom prosinca obilježavaju Dan grada, a 8. prosinca na Dan grada i  župni blagdan  Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije.

Danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika  poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te kod spomen biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Odana je time počast ljudima najzaslužnijim za obranu Nove Gradiške,   neovisnu i slobodnu Hrvatsku.  Molitvu za poginule branitelje vodio je  velečasni Ivan Štivičić.

Svečanu  svetu misu  u župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije predvodio je  biskup msgr, Antun Škvorčević, a  u Domu kulture  održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uz Davora Bernardića, saborskog zastupnika i predsjednika SDP-a, nazočni su bili zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković,  Rudi Stipčić, Josip Zvirotić i Mladen Mikolčević, umirovljeni brigadni generali u miru, pukovnik Ivan Babić, zapovjednik 99. brigade HV-e  Zagreb, pukovnik Marin Pišonić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, načelnici policijskih postaja Nova Gradiška i Okučani Marin Marjanović i Zrinko Kapetanić. Nazočno je bilo i izaslanstvo iz prijateljskog austrijskog  grada Wolsbegra

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
07. prosinca 2017.

ADVENT- RADOSNO I DJELOTVORNO DOŠAŠĆE

Poštovani čitatelji!

Pred nama je najljepše, najromantičnije i najraspjevanije razdoblje crkvene godine Advent ili Došašće. To je vrijeme u godini kad su dani sve kraći, a noći sve duže. Obitelj je i zbog hladnoće više u sobi za dnevni boravak. Nudim Vam mogućnost kako to vrijeme što“kršćanskije“ osmisliti.

Božić kroz pera naših velikana

Antun Gustav Matoš:- Teško kući

Božić je asocijacija na mirise i toplinu doma. A riječ Betlehem doslovce znači „ Kuća kruha“. To se povezuje s jaslicama u koje je bio položen Isus, zapravo hranilištem, što unaprijed upućuje na pashalnu gozbu, a onda i na euharistiju u kojoj nam se Bog nudi kao hrana. Vezu između doma i hrama nije teško dokučiti. „Teško kući koja nije hram, i hramu koji nije kuća!“

 
BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Frajevačkog samostana   
07. prosinca 2017.

MARIJA U BOŽJIM ADVENTIMA

Svetkovina  Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca,  je blagdan nad blagdanima. Danas jednako aktualan  kao i u vrijeme kad se taj stavak  naše vjere i dogodio. Papa Pijo IX. je 1854. proglasio dogmu: „ Posebnom milošću i povlasticom svemogućeg Boga, zbog predviđanja zasluga Isusa Krista, Spasitelja ljudskog roda, blažena djevica Marija bila je izuzeta svake ljage istočnoga grijeha!“  Četiri godine kasnije, 1858. pri ukazanju Marijinu u Lurdu, na upit  djevojčice Bernardice Soubirous bijeloj Gospoji: „ Tko si ti?“  Gospa se sama predstavila: „  JA SAM BEZGRJEŠNO ZAČEĆE!“ Smatram da je potrebno ove dvije riječi raščlaniti. Prvo : što to znači BEZGRJEŠNO i druga riječ ZAČEĆE. U naše vrijeme i jedna i druga  riječ su postale poput tuđica čije značenje mnogi ne razumiju. Živimo u vremenu kad se niječe svako postojanje grijeha. Kako onda shvatiti  „Marijino Bezgrješno začeće?“ Moralisti kažu da je najveća pobjeda Zloga ( đavla, sotone, čovjekova zavodnika) kad čovjeka uspije uvjeriti da grijeha nema! Mi smo svjedoci  tolikih strahota koje prate čovjeka i čovječanstvo.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 254

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba