Grad
DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
18. veljače 2018.

Otvorena izložba Tomislava Šilipetra

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „M. A. Relković“ danas je u Domu kulture otvorena izložbe Kadrovi mentalnih slika, akademskog slikara Tomislava Šilipetra iz Zagreba.

Autora izložbe pozdravila je i  predstavila je  Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „M. A. Relković“, a o svom radu govorio je i autor.

Posebno je pozdravila  stariju skupinu  djece iz Dječjeg vrtića Nova Gradiška  i njihove odgojiteljice Martinu Abijanac  i Brankicu Kičić koje sa djecom sudjeluju u ovakvim aktivnostima.  Izrazila je zadovoljstvo što su shvatile kako  je rano likovno opismenjavanje djece vrlo bitno za njihov daljnji razvoj.

-Tomislav Šilipetar izlaže 28 radova u tehnici akril, koloristički vrlo interesantne, odišu vedrinom i optimizmom.  Tematski su to  vrlo su to teška, kompleksna  i složena umjetnička djela- kazala je  Danijela Juranović.

 
UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
18. veljače 2018.

Održana izborno-izvještajna skupština

Predsjednica Vjekoslava Karešin, dopredsjednica Višnja Lulić, za predsjednicu Izvršnog odbora Marina Marić, a za članice Slava Peterlik, Nada Čorak,  Lela Kurjaković, Snježana Džajkić, Nada Marinović i Marija Jelančić;

Predsjednica Nadzornog odbora Mira Tomić, a za članice Antonija Trošelj i Dubravka Šmidl

Predsjednica Suda časti Kata Radošić, a članice  Ljubica Milijević i Blaženka Pohl.

 
ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU PDF Ispis E-mail
Autor HSS -Davor Vlaović   
18. veljače 2018.

Gospodo kakvu vi to Hrvatsku želite?

U petak, 16. veljače izglasan je Zakon o poljoprivrednom zemljištu , kojim je Hrvatska seljačka stranka nije zadovoljna jer marginalizira OPG-ove i obrte u poljoprivredi, a favorizira „mala poduzeća“ , poduzeća koja imaju do 50 zaposlenih i  10 mil. €  prihoda godišnje.  Hrvatska poljoprivreda ne može počivati na takvim osnovama, hrvatsku poljoprivredu su sačuvali OPG-ovi, u Hrvatskoj se do nedavno moglo živjeti od poljoprivrede. Smjer koji se trasira hrvatskoj poljoprivredi donesenim Zakonom nije dobar, a HSS je na prijedlog Zakona uložio četiri amandmana.

I.  Sredstva ostvarena od naknade za promjenu namjene prihod su državnog proračuna 30% i 70% jedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Zagreba, na čijem se području poljoprivredno zemljište nalazi.

II. prednost kod zakupa i prodaje imaju domicilni poljoprivrednici kojima je to osnovna djelatnost, stočarstvom se bave više od 3 godine i oni koji zemlju obrađuju više od 5 godina u mirnom posjedu, onaj koji je izmirio sve svoje zakonske obveze prema državi.

III. Sredstva ostvarena od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom prihod su državnog proračuna 10%, 15% proračuna jedinice područne (regionalne) samouprave i 75% proračuna jedinice lokalne samouprave odnosno Grada Zagreba, na čijem se području poljoprivredno zemljište nalazi.

IV. Jedan kupac može na području Republike Hrvatske kupiti poljoprivredno zemljište u vlasništvu države i to maksimalno do 50 ha za kontinentalno područje i do 5 ha za priobalno područje

 
LAG „ZAPADNA SLAVONIJA“ PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
15. veljače 2018.

Predstavljen  projekt  „ŽElim Napredovati Aktivno“

Projekt „ŽElim Napredovati Aktivno“ vrijedan 8,4 milijuna kuna, 14. veljače predstavila je Ernestina Straga–Šašić, njegova voditeljica na uvodnoj konferenciji. Nositelj programa je LAG  „Zapadna Slavonija“. Značajan je jer će se 54 žene starije od 50 godina sa područja općina Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci  i Cernik  zaposliti na rok od dvije godine, kao i za 270 krajnjih korisnika. Uz to će 40 žena imati mogućnost edukacije.  Sva su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Projekt se provodi od 8. siječnja 2018. do 7. srpnja 2020. godine. LAG „Zapadna Slavonija“ natječaj  će raspisati 1. ožujka, a žene  će početi raditi 4.  travnja.

Kako je uvodno  kazala  Marijana Vidić-Poleto, voditeljica LAG-a, partneri u projektu su  Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i općine  Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Posrednička tijela su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ured  za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

 
KUD „MALA“ MALA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
14. veljače 2018.

SPALJEN RADE I ZAVRŠENE  POKLADE

U organizaciji KUD-a „Mala“ u Maloj spaljena je lutka Rade s kojom su simbolično uništeni svi grijesi, nedaće i poteškoće tijekom prošle i početkom ove godine. Tim su završeni novogradiški pokladni dani i maškaranje, koji ove godine nisu bili ni približno organizirani i posjećeni kao dosadašnjih godina. Malčani držeći  do svoje tradicije i pokladnih običaja ni ove godine nisu mogli spaliti Radu  bez „posmrtnog govora“ u kojem su se osvrnuli na sve poteškoće s kojima se susreću u nastojanju održavanja ove tradicionalne manifestacije.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 265

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba