Grad
NOVA GRADIKA PDF Ispis E-mail
Autor fra.Josip Vukoja   
14. kolovoza 2017.

VELIKA GOSPA NAJVJERNIJA ZAGOVORNICA HRVATA

Svetkovina Velike Gospe je proslava Marijinog uznesenja u nebesku slavu.

Slavi se svake godine istoga datuma - 15. kolovoza.

Zbog velikog broja vjernika koji taj dan hodočaste u naša marijanska svetišta, ovaj  dan je i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

Blažena Djevica Marija je tijelom i dušom uznesena u nebesku slavu jer je Majka Božja, a to je njezina najveća odlika. Ovu vjeru je Crkva čuvala i opsluživala od samog početka, od apostolskih vremena.

Službena dogma o Marijinom uznesenju u nebo proglašena je tek 1950. godine. Papa Pio XII. u dogmatskoj buli o uznesenju Blažene Djevice Marije u nebo proglašava:  “Vlašću Gospodina našega Isusa Krista, te apostolskih prvaka Petra i Pavla i svojom vlastitom: proglašavamo, objavljujemo i određujemo da je božanski objavljena istina da je Bezgrješna i uvijek Djevica Marija Bogorodica - nakon završena tijeka zemaljskog života - dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu.”

 
NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
14. kolovoza 2017.

Izložba Likovne sekcije "Duga"

U sklopu 22. NG glazbenog ljeta, Likovna sekcija "Duga", novogradiške Udruge stvaratelja u kulturi upriličila je Likovnu izložbu kao doprinos sadržajima ove nadaleko poznate manifestacije.

Uz riječi dobrodošlice okupljenima je o udruzi, kao i radu vrijednih članova te sudjelovanju na brojnim događajima izvan našega kraja, govorila predsjednica Zdravka Džimbeg. Uz osvrt na radove slikara-amatera, među ostalim je istaknula,u kako kritike, koje su, vjeruju, dobronamjerne, svakog slikara potiču da se razvija.

„ Već 18 godina okupljamo se radi druženja i razvijanja likovne forme u slobodi oblikovanja i likovnog izražavanja“, rekla je Zdravka je Džimbeg.

 
NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
08. kolovoza 2017.

Glazbe za svačiji ukus, zabave za sve generacije

Kako se čulo 7. kolovoza na održanoj konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici, ovogodišnje 22. po redu Novogradiško glazbeno ljeto nudi uz glazbene i  brojne  druge  sadržaje.

Glazbeni sadržaji po prvi puta će se odvijati na dva mjesta, tradicionalno  na pozornici u središtu grada i na Ljetnoj pozornici. Organizatori su se potrudili da glazbe  bude za svačiji ukus, a isto taklo i  popratnih sadržaja  koji će  ovogodišnjim posjetiteljima  jamčiti  dobru zabavu bez obzira na njihovu dob. Recimo da će po prvi puta  poseban program biti organiziran u   KIDS FUN ZONI  u  obnovljenom gradskom  parku namijenjen najmlađima.

O opsežnom programu  koji će odvijati od 17. do 20 kolovoza  danas su govorili  Bernard Kumić, direktorica Turističke zajednice  Dinka Matijević, Zdravko Sokić i Željko Brčić, te zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
07. kolovoza 2017.

 

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. kolovoza 2017.

Obilježena velika pobjeda- 22. obljetnica VRO "Oluja"

U Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno redarstvene operacije "Oluja".

Prije 22 godine, 5. kolovoza 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu. Operacijom "Oluja" u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. "Oluja" je uz "Bljesak" ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.Tijekom prvog dana operacije prodor postrojbi Hrvatske vojske po dubini iznosio je pet do petnaest kilometara, a neprijateljska uporišta dovedena u okruženje ili poluokruženje. Već drugog dana operacije provedeno je osamdeset posto planiranih borbenih zadaća. Većina okupiranih hrvatskih gradova je opet slobodna; Kostajnica, Petrinja, Glina, Slunj, Gračac, Obrovac, Drniš. Oslobođen je i Knin koji je bio središte neprijateljske pobune, no oduvijek hrvatski kraljevski grad. Slavi cijela Hrvatska.Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije "Oluja" nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije "Oluja", u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 231

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba