Grad
HKUU „TRENK“ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Vesna Vlaović   
27. studenog 2017.

Oduševili nastupom na  Danima izvornog folklora u Brestači

Članice i članovi novogradiške Hrvatsko kulturno umjetničke udruge „Trenk“ protekloga vikenda nastupili su na manifestaciji „Dani izvornog folklora“ u Brestači, povodom blagdana Svete Katarine. Domaćin ove manifestacije je KUD „Brest“ iz Brestače pokraj Novske.

Trenkovci su se predstavili s dvije koreografije, pjesmama i plesovima iz Posavine, te pjesmama i plesovima iz Slavonije.

-Ovaj poziv došao nam je iznenada, no rado smo ga prihvatili zbog blizine Brestače. Naime, raspored nam je ovih dana prilično gust, neki članovi imaju i po 3-4 probe tjedno, što je zaista veliko odricanje. Sve naše sekcije pripremaju se za naš već poznati koncert „Sačuvajmo običaje stare“ povodom Dana grada Nova Ggradiška, koji će se održati 08. i 09. prosinca u Domu kulture. Pripremamo bogat program, bit će tu obilje novih pjesma, plesova, nova predstava. Bez obzira na gust raspored naših proba, uvijek rado odlazimo na putovanja, što svi naši članovi vole. Uvijek su oni za dobru feštu, što ni ovoga puta nije izostalo, kaže Verica Vuković, predsjednica HKUU „Trenk“.

 
GRADSKAKNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
24. studenog 2017.

Promocija romana„Nekoliko ptica i jedno nebo“

"Nekoliko ptica i jedno nebo" naslov je romana Mire Gavrana, čije je treće izdanje predstavljeno 22. studenoga u Dječjem odjelu Gradske knjižnice, a ovim susretom završio je ovogodišnji 3. Let s Gavranom – književno-kazališni festival posvećen našem najprevođenijem hrvatskom književniku, dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču, piscu za mlade, jedinom živućem dramatičaru u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen i izvan zemlje rođenja.

Uvod u ovaj književni susret bio je nastup ženske Vokalne skupine "Aurora" i izvedba skladbi "Vjeruj u ljubav" i "Crne oči", kojima su, zapravo, naznačile i glavnu poruku ovog romana- ljubav i vjera da se može uspjeti.

Dobrodošlicu je velikom broju poklonika pisane riječi Mire Gavrana poželjela prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, a roman je predstavio autor.

 
24. SUSRET MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
24. studenog 2017.

Odaju zahvalu jeziku i čuvaju jezičnu baštinu svoga zavičaja

Tradicionalni 24. Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje  održan je danas  u Cerniku.  Domaćin i organizator Osnovna škola „Matija Gubec“,  pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Općina Cernik,  te svi drugi  koji su dali  doprinos  da se u Cerniku   još  jednom čuje  pjesnički izričaj štokavskog govornog područja mogu biti zadovoljni  i ponosni. Bilo je to  još jedno pjesničko druženje na kome su  se štovali hrvatska riječ i, kako je kazala  Reza Benković, ravnateljica škole domaćina, sklapala nova i potvrđivala stara prijateljstva.Mali pjesnici iz 35 škola, na natječaj su poslali  105 pjesama od koji je 40  odabrano za zbirku   ovog susreta  tiskanu pod naslovom „Dijete sam  ljepote i sna“. Uredila ga je Gabrijela Vojvodić i podijelila u pet tematskih cjelina: O Slavoniji srce mašta, Zadivljeni ljepotom,  Jesen šetalica, Skladba života i  Sreća je što te imam. Zbornik je ove godine posvećen Tinu Ujeviću. Povjerenstvo   u sastavu  profesorica i spisateljica  Đurđica Stuhlreiter, pjesnikinja Evica Kraljić i  profesorica  Vjekoslava Bagarić,  nije imalo ni malo laku zadaću  odabrati najbolje.

Ove godine to su  JADRANKA VALIĆ iz OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s pjesmom Dadin divan ( voditeljica  Ana Tereza Barišić) , IVA BUDŽAKI  iz OŠ „Franjo Kežme“ Osijek  s pjesmom  Minuta šutnje za Vukovar ( voditeljica Ivana Rašić), FABIJAN VOĐINAC iz OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac s pjesmom Skladba života ( voditelj Josip Galović), NINA MATANOVIĆ  iz OŠ „Mato Lovrak“ Županja s pjesmom  Što sve u pjesmu može stati (voditeljica Radojka Matić) i TEA KEKEZ  iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo  s pjesmom Tišina voditeljica Marija Mikanović).

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. studenog 2017.

Ruši se  Omladinski dom i priprema  izgradnja kampusa

Jedno od zanimljivijih pitanja na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je  gradonačelniku  vijećnik Igor Babić (SDP). Budući, kako je kazao, postoji interes građana za izgradnju kampusa u Novoj Gradiški, zatražio je  da kaže što se po tom pitanju radi, gdje je  njegova lokacija, koji će mu biti kapacitet i  sadržaji.

„Planiramo ozbiljan projekt kampusa sa  devet učionica,  velikim amfiteatrom i  studentskim domom sa 40 soba. Lokacija je na  prostoru današnjeg Omladinskog doma i streljane.  Napravljeni su svi projekti  za  njihovo uklanjanje, kao i devastiranih zgrada koje se tu nalaze, osim zgrade „Munjare“ i starog zatvora koji je pod opaskom konzervatora. Uskoro ćemo krenuti u njihovo uklanjanje. Projekt smo kandidirali prema Ministarstvu regionalnog razvoja i tražimo oko 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije koja bi bila plaćena 90 posto iz njihovih   izvora. Napravili smo izvrstan projekt, prezentirali ga i  uskoro bi trebali krenuti s projektiranjem kampusa  u Novoj Gradiški“, kazao je  gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da se  ulažu   napori  kako bi se   u Novu Gradišku dovele  ispostave  više fakulteta

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. studenog 2017.

GRADSKA KNJIŽNICA NOVAGRADIŠKA

21.studenog otvoren je  3. „Let  s Gavranom“,  kazališno- književni festival  koji je ove godine i filmski.  Otvorio ga je gradonačelnik Vinko Grgić  ističući njegov  veliki značaj za Novu Gradišku. Posebno se zahvalio Miri Gavranu koji, kako je naglasio,   nije zaboravio svoj kraj i Novu Gradišku, koju promovira i  kojoj se stalno  vraća.

3. „let s Gavranom“ počeo je  otvaranjem izložbe  o  književno-kazališnom stvaralaštvu  Mire Gavrana   od prvog do trećeg „Leta s Gavranom“ Izložbu je to   knjiga i plakata  iz bogatog fundusa Zavičajne zbirke  Gradskog muzeja i samog autora.

-Nakon dvije uspješne dokumentarne izložbe  u sklopu 1. i 2. književno-kazališnog festivala Let s gavranom 2015. i 2016. godine,  ovogodišnja izložba naziva Gladni ste knjige?   na simboličan način prikazuje kuhanje jednog pisca. Prostor predvorja Doma kulture preobražen je u Mirinu kuhinju u kojoj se serviraju knjige, rečenice, riječi, slova,  a kao  najvažniji sastojci ponuđene hrane uz, naravno, ideju, ističu se mašta, ljubav, ljubav i opet -  ljubav.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 254

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba