Općine
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
14. studenog 2019.

Zaštita i očuvanje židovskih groblja


Izvršnog direktora Europske inicijative židovskih groblja (ESJF)  Philipa Carmela u pratnji Dražena Klinčića, višeg savjetnik specijalist u Ministarstvu kulture, Luciana Prelevića, glavnog rabina u RH, Diane Vonnak, ESJF projekt menađera, Tee Blaževac iz Ministarstva kulture, Željke Perković, pročelnice Konzervatorskog odjela i Ortal Elbaz zamjenica šefice Misije primio je 13. studenoga  Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik. Kako doznajemo do Vitomira Žakića, razlog  posjeta delegacije ESJF je zaštita i očuvanje židovskih groblja na području Hrvatske, u ovom slučaju na području Cernika, kao povijesnog svjedočanstva i dokaza postojanja židovskih zajednica na tom prostoru te također u svojstvu podsjetnika na stradanje Židova za vrijeme Holokausta.

 
OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor općina.hr   
09. studenog 2019.

Završena prva faza nadogradnje općinske zgrade Općine Rešetari

 

Prije tri mjeseca započela je prva faza nadogradnje općinske zgrade u Rešetari, koja je započela prije tri mjeseca završena je. Postavljena je  vanjske stolarija na dograđeni dio zgrade te je postavljena mreža odvodnje i vodoopskrbe. – „Sadašnji uvjeti u kojima radimo ne udovoljavaju razvoju ni budućim aktivnostima pa smo se odlučili za nadogradnji. Svaki djelatnik trebao bi raditi u posebnom uredu jer u postojećim prostorijama ureda radi više osoba što otežava kvalitetan rad.

 
ŽUPA SVETOG PETRA APOSTOLA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Lea Lipičanin   
08. studenog 2019.

Na blagdan sv. Leonadra služena posljednja ovogodišnja sveta misa u crkvi sv. Leonarda kod Cernika, koju od milja zovu Linarta


Na blagdan sv. Leonadra, 6. studenoga, prestala su ovogodišnja hodočašća i svete mise u crkvi Sv. Leonarda kod Cernika, koju od milja zovu Linarta. Od proljeća do 6. studenog svake subote na Linarti služena je sveta misa kojoj su nazočili vjernici širega novogradiškog područja. Na sam blagdan sv. Leonarda, 6. studenoga, nakon svete mise koju je predvodio fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku uz pomoć fra Celze Vlahovića,  blagoslovljena su vozila, a nekada, u davna vremena, blagoslivljali su se poljoprivrednici i zaprežna vozila. Fra Vjenceslav Janjić zahvalio je svima koji su svojim dolaskom uveličali blagdan sv. Linarte, posebice što je misa služena pod svijećama, jer je došlo do kvara električnih instalacija.

 
OPĆINA DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
07. studenog 2019.

Radionica „Sikerevački motivi“ i prezentacija izrade čipke

 

U organizaciji Udruge „Trobojnica-Tkanica“ u Dragaliću je 5. studenoga nekoliko  članica Udruge „Sikirevački motivi“ održalo radionicu na kojoj su prezentirale način izrade „sunčane čipke-motiva“ . Udruga iz Sikirevaca je nositelj nematerijalnog kulturnog dobra 'Umijeće izrade sunčane čipke – motiva',  od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a s ponosom njeguju tradiciju izrade i očuvanja čipke sa svojih prostora. Udruga „Trobojnica-Tkanica“ godinama obnavlja baštinu svoga kraja kroz izradu različitih rukotvorina starim tehnikama, prezentirajući tu ljepotu kako u svojoj općini, talo i na manifestacijama i izložbama u okolici.

 
OPĆINA OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
27. listopada 2019.

Okučani iz godine u godinu postupno dobivaju  novi i ljepši  izgled

 

Okučani su već godinama primjereno uređeno mjesto. Da uvijek može i bolje  potvrđuje  njegovo središte koje  je postupno, iz godine u godinu, dobivalo  novi i ljepši  izgled. Ne odnosi se to samo na hortikulturu. Nakon što je adaptirana  općinska upravna zgrada, uređen Trg dr. Franje Tuđmana i izgrađena školska sportska dvorana,  završena je i obnova zgrade osnovne škole. Trenutno se izvode  radovi na  vanjskom i unutarnjem uređenju  Društvenog doma. Dodajmo da središtem Okučana dominira župna crkva  Sv. Vida čija je izgradnja završena 2003. godine.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 120

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba