Općine
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor fra Vjenceslav Janjić   
24. siječnja 2018.

Franjevački kulturni centar fra Eugen Kukina

Jedinstvenu, u ovom dijelu Europe,  Biblijsko-arheološku zbirku u postavi domaćeg sina dr. fra Tomislava Vuka, profesora biblijskih znanosti u Jeruzalemu, Franjevački samostan u Cerniku posjeduje i čuva vrijednu samostansku knjižnicu u kojoj su pohranjena sva djela slavonskih pisaca iz  18. stoljeća. Ovaj će se postav proširiti i  s novim sadržajima ovog ljeta. Već je uređen novi prostor za postav  dvije do tri tisuće novih naslova. Tako će ovaj samostan imati bogatu knjižnicu s više od šest do sedam tisuća naslova. Svakako najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige, koje posjeduje ovaj samostan. Fra Tomislav dolazi iz Jeruzalema  i ovog ljeta na godišnji odmor u svoj zavičaj i kroz čitavo vrijeme godišnjeg odmora radit će na njegovu osmišljavanju.

 
OPĆINA STARO PETROVOSELO PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
23. siječnja 2018.

VINKOVO U STARCIMA  2018.

Zahvaljujući  Općini Staro Petrovo Selo, Turističkoj  zajednici Staro Petrovo Selo   i Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ tradicionalno su se 22.siječnja u Starcima kod kapelice sv. Vinka  okupili petrovoselski vinogradari. Na tradicionalnom prijateljskom druženju sa   štovateljima sv. Vinka i vina služena je sveta misa i od svog zaštitnika zazivala rodna i uspješna vinogradarska godina.

 
UDRUGA STUDIO B BODOVALJCI PDF Ispis E-mail
Autor Josip Potnar   
11. siječnja 2018.

„Let me think about it“ – Čekaj da razmislim

Bodovaljci, 9. siječnja 2018.   -Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je 7. siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobren na nedavno provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centrasiz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligiiz Turske i Positive Impact Centeriz Poljske.

 
CRKVA SVETOG PETRA APOSTOLA PDF Ispis E-mail
Autor Vjenceslav Janjić, gvardijan   
11. siječnja 2018.

CERNIČKE JASLICE

Prema povijesnim dokumentima prve žive  jaslice, u prirodnoj veličini, napravio je sv. Franjo Asiški u šumi Greccio 1223. godine. Jednako tako povijest bilježi da su u nas najstarije sačuvane božićne jaslice one koje se nalaze u vrtnoj kapeli u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu. Načinio ih je nepoznati majstor u 17. st. Koje su najljepše i najveće jaslice u nas još se nigdje nije moglo    pročitati.  Na tom tragu krenusmo  u  potragu i nađosmo  u Spomenici franjevačkog samostana u Cerniku, na stranici na kojoj su zapisana najveća  građevinska ostvarenja o. Eugena Kukine,  vjerojatno najpoznatijeg gvardijana ovdašnjeg franjevačkog samostana u novijoj povijesti, i  rečenicu koja nam nudi  odgovor na gore postavljeno pitanje da su  upravo  one jaslice koje je osobno načinio o. Eugen Kukina   bile najljepše i najveće   „kakvih sigurno nije bilo u cijeloj zemlji!“ –navodi kroničar Spomenice franjevačkog samostana u Cerniku. O. Kukina došavši početkom studenog 1921. godine , po prvi put u Cernik , dao se na izgradnju i popravak oronulog samostana i  crkve, kao i gospodarskih zgrada,  kad je gospodarska kriza vladala u čitavoj Europi neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Među njegovim najvećim građevinskim ostvarenjima spominju se i božićne jaslice, ali kroničar  ne navodi precizno koje je to godine  bilo. Govori se i o izradi  „Božjeg groba“ kojeg je osvijetlio električnom rasvjetom iz agregata.  Najvjerojatnije  je to bilo oko 1930. godine, a možda i ranije. Tako piše u Spomenici Franjevačkog samostana u slavonskom Cerniku.

 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
08. siječnja 2018.

BOŽIĆNI KONCERT U CRKVU SVETOG PETRA APOSTOLA U CERNIKU

Članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” Cernik  7. siječnja organizirali su u župnoj crkvi svetog Petra Apostola u Cerniku božićni koncert "Raduj se cijeli svijete" na kojem su nastupili članovi Kutjevačkog tamburaškog orkestra i Zbor mladih „Aeternum“ iz Županje.  Koncert je bio isprepletanje božićnih i duhovnih pjesama koje su izvodili posebno Kutjevački tamburaški orkestar ili Aeternum, a izveli  su i skladbe zajedno, orkestar, prateći band i Aeternum  uz posebne solističke nastupe pod ravnanjem voditelja i dirigenta Ivana Karadže. Izveli su „Raduj se cijeli svijete“, „Bijeli Božić“, „Radujte se narodi“, „Božić“, „Zažmiri i zaželi“, "Badnja večer", " Sretan ti Božić, narode moj", "Božić dolazi" "Sretan Božić nek je svima i " U to vrijeme godišta". Za sve skladbe posebne aranžmane napisali su Ivan Karadža, Zlatko Galik i Tomislav Majačić.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 99

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba