Općine
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
28. svibnja 2018.

Izložba slika Marine Podkonjak

U Franjevačkom samostanu crkve sv. Petra u Cerniku,27.svibnja otvorena je prva samostalna izložba slika Cerničanke Marine Podkonjak. Marina je studentica treće godine informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u slobodno vrijeme bavi se slikarstvom i raznim drugim stvarima kao što su grafički i web dizajn, čitanje i pisanje,  kuhanje i fitnes i druge stvari. U hodniku samostana izloženo je 30 slika. Slike će se moći pogledati tijekom mjesec dana koje će se povremeno izmjenjivati radi prodaje.

 
OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Općina Rešetari   
27. svibnja 2018.

Za izgradnju dječjih vrtića u Rešetarima i Klakaru 220.000 kuna

Od 17 projekata s područja Brodsko-posavske županije, ove dvije općine dobile su ukupno 220.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju dječjih vrtića na svome području u sklopu Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova.  Ugovori o sufinanciranju potpisani su 23. svibnja u Zagrebu s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

Za ovu namjenu, Općina Rešetari ostvarila je pravo na sufinanciranje projekta u iznosu od 150.000 kuna, dok je Općina Klakar, za istu svrhu osigurala 70.000 kuna.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Lea LS   
26. svibnja 2018.

Grade se besplatni kućni priključci na vodovod

Završni radovi na Aglomeraciji Nova Gradiška, odnosno projektu opskrbe vodom i  odvodnjom vrijednim 143  milijuna kuna, od kojih  EU sufinancira projekt sa 100,7 milijuna kuna, privode se kraju. Osim Nove Gradiške projektom su obuhvaćene i općine Cernik i Rešetari. Budući su osigurana su sredstva za besplatne priključke na sustav javne  vodoopskrbe Cerničani  koriste tu pogodnost  pa im se grade kućni priključci.

Dodajmo sa uz radove na vodoopskrbi izvode i drugi komunalni radovi. Asfaltirana je Potočna ulica u Cerniku, a za nekoliko dana, kako kaže općinski načelnik Vitomir Žakić,   novi asfalt dobiti će stanovnici Đurićeve i Rokove ulice.

 
OPĆINA GORNJI BOGIĆEVCI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. svibnja 2018.

BROJNIM DOGAĐANJIMA BOGIĆEVLJANI OBILJEŽILI BLAGDAN DUHOVA I  DAN OPĆINE

Bogićevljani su tradicionalno obilježili blagdan Duhova i  Dan općine Gornji Bogićevci.

Svetu misu služio fra Ivo Brezović uz koncelebraciju velečasnog Andrije Lukinovića arhivista nadbiskupskog iz Zagreba, kod spomenika  poginulim  hrvatskim braniteljima  i spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu  položeni su vijenci i zapaljene svijeće,  u općinskoj vijećnici  održana svečana sjednica  Općinskog vijeća koju je otvorio  predsjednik Stipo Šugić, a vodila   Mara Klarić.

Nazočni su bili župan brodsko-posavski Danijel Marušić,  Aca Vidaković i  Velimir Paušić, načelnici Općina  Okučani i Stara Gradiška, ravnateljica OŠ "Okučani" Ivana Mijatović, predstavnici udruga s područja općine, Zrinko Kapetanić i Miroslav Matić. načelnici PP Okučani i Stara Gradiška, voditeljica knjižnice "Grigor Vitez" Gornji Bogićevci Jasminka Klarić, djelatnici Gradske knjižnice  Nova Gradiška predvođeni  ravnateljicom prof. Biljanom Dakić, Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška predvođeni predsjednicom  Vjekoslavom Bagarić.

.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
13. svibnja 2018.

Hodočašće i procesija sv. Linarti

Hodočašće i procesija sv. Linarti dogodilo se 10. svibnja suradnjom cerničkih udruga, pa tako i KUU Cernik i župe. Hodočasnici su se okupili pred župnom crkvom sv. Petra u Cerniku gdje ih je pozdravio fra Vjenceslav Janjić,  gvardijan Franjevačkog samostana te pojasnio cilj i simboliku hodočašća.

-Ova naša župska devetnica je na čast sv. Linarti. Sada na početku prisjećamo se 1536. godine kada su Turci protjerali iz našega mjesta franjevce, ali i pobožni narod. I kao što uvijek biva, narod je nosio sa sobom svoje svetinje. Mi smo uzeli sv. Llinartu (kip), koji je naša svetinja jer smo se kod sv. Linarte i okupljali u najteže doba, tursko doba i to kroz 150 godina . A 1691. godine kada su Turci protjerani iz Cernika, Pakraca, iz Slavonije od tada se Cerničani ponovno vraćaju u svoj Cernik.  Kao sjećanje na ta najteža vremena naše župske povijesti mi imamo ovu devetnicu. Dakle na početku se sjećamo izgona iz mjesta, a u mjesecu studenom na sv. Linartu ćemo se vratiti i sjetiti i povratka iz tog povijesnog vremena. Nosimo kip sv. Linarte i svake prve subote u mjesecu od sada pa do blagdana sv. Linarte imat ćemo svetu misu u crkvi sv. Leonarda.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 105

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba