Općine
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. rujna 2017.

Objediniti turističku ponudu u Cerniku  i  u funkciju staviti Turističku zajednicu

Na inicijativu fra Vjencislava Janjića novog i prije 20 godina bivšeg gvardijana Franjevačkog samostana u Cerniku 14.rujna održan je sastanak sa predstavnicima  udruga koje djeluju na području općine Cernik. Cilj skupa je  bio dogovor  oko stavljanja u funkciju Turističke zajednice općine Cernik, objedinjavanja brojnih manifestacija koje udruge organiziraju  i  zajedničke ponude  proizvoda njihovih članova  gostima i posjetiteljima koji dođu u Cernik. Predstavnici nazočnih udruga podržali su ovu inicijativu. Osim afirmiranja rada udruga i prodaje proizvoda  njihovih članova, Franjevački samostan želi široj javnosti ponuditi  kulturno i religiozno blago koje posjeduje. Kako je istaknuo fra Vjencislav Janjić, ako se sve dobro organizira, postoji mogućnost zapošljavanja nekoliko soba u Turističkoj zajednici  i samostanu. Da interesa  ima  potvrdio je poziv vjeroučiteljice iz Oriovca koja je  za početak listopada najavila dolazak u Franjevački samostan skupine učenika koji žele razgledati  arheološku zbirku i samostan.

 
BILI BRIG PDF Ispis E-mail
Autor Višnja Mikić   
12. rujna 2017.

PREDVEČERJE MALE GOSPE NA GOSPINOM POLJU KOD BILG BRIGA

U predvečerje blagdana Rođenja BDM, 7. rujna, tradicionalno se hodočastilo na Gospino Polje (kod Bilog Briga) u  župi Vrbova. Bila je to ujedno euharistijska postaja Novokapelačkog dekanata u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Među brojnim Marijinim štovateljima bili su i hodočasnici pješaci iz župa Mačkovac, Nova Gradiška-Kraljica Svete Krunice, Štivica, Rešetari, Staro Petrovo Selo i Nova Kapela. Misno slavlje predvodio je generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević. S njim su koncelebrirali Goran Mitrović, dekan Novokapelačkog dekanata  i Stjepan Bakarić, vrbovački župnik. U homiliji je vikar Krpeljević na temelju evanđeoskog ulomka o Isusovom rodoslovlju naglasio čudesnost svakoga ljudskog života, a osobito čudesnost Isusovog utjelovljenja rođenjem od Djevice Marije. Rekao je da je Bog za taj događaj pripremao Mariju i Josipa da Isusu pruže dom i obitelj.

 
OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
17. kolovoza 2017.

Obilježen Dan Općine Vrbje i blagdan Sv. Roka

Stanovnici Općine Vrbje 16. kolovoza su obilježili Dan općine i proslavili blagdan Svetog Roka. Položeni su vijenci kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja  Općine Vrbje, a  tradicionalnu misu na otvorenom služio je velečasni Željko Volarić.

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio  novi predsjednik Mladen Konjević. Nazočni su, uz  članove Općinskog vijeća, bili predstavnici braniteljskih i  drugih udruga,  članovi obitelji poginulih branitelja, župan Danijel Marušić i županijski pročelnici Željko Burazović i Klara Šćuka, te općinski načelnici  iz Dragalića, Nove Kapela, Cernika i  Brodskog Stupnika: Zvonimir Karlik, Ivan Šmit, Vitomir Žakić i Goran Jelinić. Nazočni su bili i  Marin Marjanović, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška i Miroslav Matić načelnik granične policije Stara Gradiška, Jozo Bungić predsjednik  županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ravnateljice novogradiških osnovnih škola Vesna Lončar – Cindrić i Blagica Pečnjak, te poslovna suradnica  Višnja Lasović.

 
NOVA KAPELA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
14. kolovoza 2017.

DAN OPĆINE NOVA KAPELA I BLAGDAN SVETE KLARE

Da obilježavanje Dana općine Nova Kapela i blagdana svete Klare ima veliku tradiciju potvrdilo se u Novoj Kapeli brojnim trodnevnim sadržajima koje su organizirali Općina i  brojne  udruge.

I ove godine održan je  robni i stočni sajam, koji se tradicionalno održava  na blagdan svete  Klare koji se posljednjih godina održava  kao  manifestacija čiji je cilj očuvanje povijesne i slavonske baštine novokapelačkog kraja.

Programi su počeli u petak rock koncertom banda „Vatra“, u subotu je održana  vježba vatrogasne mladeži, nogometna utakmica između „Slavonca“ i „Batrine“, a u večernjim satima pučko veselje uz besplatan čobanac, fiš, pivo i sokove, te nastup  Tamburaškog sastava „Tkanica“ i Stjepana Jeršeka Štefa. Manifestacije u povodu Dana općine završile su u nedjelju  utrkom konjskih zaprega.

 
OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
06. kolovoza 2017.

Održana 11.regata Dolina-Slavonski Brod-Dolina

U organizaciji braniteljske Udruge "Prijatelji rijeke Save" u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice Vojno redarstvene operacije "Oluja" i ove je godine uspješno provedena 11. regata Dolina-Slavonski Brod-Dolina. Samo u jednom pravcu 10-ak brodova i 20-ak članova posada  plovili su Savom 81 km. Regata je krenula 1. kolovoza i kao i svake godine do sada završila dočekm u Dolini 5. kolovoa. Spavalo se u čamcima, bilo je jako vruće, ali to sudionike nije spriječilo na ovaj način iskazati poštovanje svojim poginulim suborcima, kao i svim hrvatskim braniteljima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 96

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba