Općine
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
05. ožujka 2018.

SAČUVAJMO  STARE SORTE „CERNIK 2018“

Pod nazivom  Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“ u Cerniku 3. ožujka održana je hvale i pažnje vrijedna manifestacija. U Hrvatskom domu  su se razmjenjivale sjemenke starih sorti povrća i po prvi put  razmjena plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica. Po prvi puta na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske.

Održana je  tribina na  temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj  su  sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola. Kako su istaknuli na otvaranju ove manifestacije načelnik Općine Cernik  Vitomir Žakić,  ravnatelj  Savjetodavne službe Zdravko Tušek,  saborski  zastupnik Davor Vlaović  i brodsko-posavski župan  Danijel Marušić, koji je ovu manifestaciju i otvorio, cilj ovog okupljanja u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

 
Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“SPS PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
19. veljače 2018.

Stjepan Pavlagić ponovo izabran za predsjednika

Da je Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ jedna od najaktivnijih udruge te vrste  potvrdila je  sinoć, održana pod predsjedanjem  Mirka Đanića, redovna i izborna Skupština i   izvješće koje je podnio predsjednik Stjepan Pavlagić. Nisu zato izostale ni pohvale općinskog načelnika Nikole Denisa  koji je, osim što je izrazio zadovoljstvo radom udruge i pohvalio njene članove, kazao kako Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ uspješno predstavlja Općinu Staro Petrovo Selo.

U 2016. i 2017.  godini petrovoselski  vinogradari i voćari  imali su  velike štete od tuče i mraza i bile, kako je naglasio Pavlagić,  nepovoljne za udrugu  i njene  članove među kojima su i četiri žene

 
OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Općina Reštari   
18. veljače 2018.

Zahvalnica Općini Rešetari za dobru suradnju

Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari, 16. veljače,  je u Ministarstvu pravosuđa primio  zahvalnicu za uspješnu suradnju u izvršenju probacijskih poslova, a na prijedlog Probacijskog ureda Požega. Zahvalnicu je uručila pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero. Dosadašnji rad i suradnja Općine Rešetari s Probacijskim uredom iz Požege nastavit će se i dalje, te će se osuđenim osobama omogućiti izvršenje kazne na slobodi, a u korist i za dobrobit zajednice. Ministarstvo pravosuđa se zahvalilo na uspješnoj suradnji Općini Rešetari i načelniku Zlatku Agi.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
13. veljače 2018.

Otvaranje radova, izlaganje podataka katastra i zemljišne knjige za Podvrško

Općina Cernik  bila je među prvim  jedinicama lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj županiji   koja je  krenula u katastarsku  izmjeru zemljišta, sređivanje i usklađivanje  zemljišnih knjiga.  Radi se o veoma složenom poslu od  velikog interesa  za lokalnu zajednicu, ljude i promet nekretninama, te razvoj gospodarstva koji se zajedno s Državnom geodetskom upravom nastavlja  u  Podvrškom.

Na otvaranju radova, izlaganju podataka katastra i zemljišne knjige za  Podvrško  bili su,  uz općinskog načelnika  Vitomira Žakića, nazočni  Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave, Ivica Stipetić, pročelnik u Županijske geodetske uprave,  Stanislav Pajdić, voditelj Ispostave Nova Gradiška i  Lidija Klašnja, predsjednica Općinskog suda Nova Gradiška, te djelatnici ZK odjela i Katastra Nova Gradiška koji će taj posao i odraditi.

 
ČETVRTO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. veljače 2018.

Čuvaju tradiciju i gaje ljubav prema konjima

KUD „Dragalić“, Općina Dragalić i mještani 10.veljače bili su domaćini  zaljubljenicima u konje, koji su na svojim ljubimcima došli na još jedno pokladno druženje. Na četvrtom pokladnom jahanju okupili su se članovi konjogojskih udruga  i pojedinci iz novogradiškog kraja i Brodsko-posavske županije da zajedno s domaćinima, još jednom  podsjete na stari graničarski običaj koji svjedoči  o bogatstvu slavonske tradicije.

Dragalićani su se prije četiri godine uključili  u jedan od najatraktivnijih tradicijskih  običaja  kojim se  njeguje i čuva  dio tradicijske kulturne baštine  ravničarskog kraja. Pokladno jahanje je jedna od  manifestacija u Slavoniji od posebne vrijednosti pa tako i u Općini Dragalić.  Pokladno jahanje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Išli su na obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Okupljeni konjanici,  kao i nekadašnji  graničari svečano odjeveni, uz pjesmu i pratnju tamburaša, išli  su kroz Dragalić. Zaustavljali su se na punktovima i uz pjesmu uživali u slavonskim delicijama. Na kraju se  okupili u mjesnom domu, pjevali, plesali i družili  se do kasno u noć.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 105

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba