Općine
OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Općina Reštari   
18. veljače 2018.

Zahvalnica Općini Rešetari za dobru suradnju

Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari, 16. veljače,  je u Ministarstvu pravosuđa primio  zahvalnicu za uspješnu suradnju u izvršenju probacijskih poslova, a na prijedlog Probacijskog ureda Požega. Zahvalnicu je uručila pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero. Dosadašnji rad i suradnja Općine Rešetari s Probacijskim uredom iz Požege nastavit će se i dalje, te će se osuđenim osobama omogućiti izvršenje kazne na slobodi, a u korist i za dobrobit zajednice. Ministarstvo pravosuđa se zahvalilo na uspješnoj suradnji Općini Rešetari i načelniku Zlatku Agi.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
13. veljače 2018.

Otvaranje radova, izlaganje podataka katastra i zemljišne knjige za Podvrško

Općina Cernik  bila je među prvim  jedinicama lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj županiji   koja je  krenula u katastarsku  izmjeru zemljišta, sređivanje i usklađivanje  zemljišnih knjiga.  Radi se o veoma složenom poslu od  velikog interesa  za lokalnu zajednicu, ljude i promet nekretninama, te razvoj gospodarstva koji se zajedno s Državnom geodetskom upravom nastavlja  u  Podvrškom.

Na otvaranju radova, izlaganju podataka katastra i zemljišne knjige za  Podvrško  bili su,  uz općinskog načelnika  Vitomira Žakića, nazočni  Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave, Ivica Stipetić, pročelnik u Županijske geodetske uprave,  Stanislav Pajdić, voditelj Ispostave Nova Gradiška i  Lidija Klašnja, predsjednica Općinskog suda Nova Gradiška, te djelatnici ZK odjela i Katastra Nova Gradiška koji će taj posao i odraditi.

 
ČETVRTO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. veljače 2018.

Čuvaju tradiciju i gaje ljubav prema konjima

KUD „Dragalić“, Općina Dragalić i mještani 10.veljače bili su domaćini  zaljubljenicima u konje, koji su na svojim ljubimcima došli na još jedno pokladno druženje. Na četvrtom pokladnom jahanju okupili su se članovi konjogojskih udruga  i pojedinci iz novogradiškog kraja i Brodsko-posavske županije da zajedno s domaćinima, još jednom  podsjete na stari graničarski običaj koji svjedoči  o bogatstvu slavonske tradicije.

Dragalićani su se prije četiri godine uključili  u jedan od najatraktivnijih tradicijskih  običaja  kojim se  njeguje i čuva  dio tradicijske kulturne baštine  ravničarskog kraja. Pokladno jahanje je jedna od  manifestacija u Slavoniji od posebne vrijednosti pa tako i u Općini Dragalić.  Pokladno jahanje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Išli su na obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Okupljeni konjanici,  kao i nekadašnji  graničari svečano odjeveni, uz pjesmu i pratnju tamburaša, išli  su kroz Dragalić. Zaustavljali su se na punktovima i uz pjesmu uživali u slavonskim delicijama. Na kraju se  okupili u mjesnom domu, pjevali, plesali i družili  se do kasno u noć.

 
OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
10. veljače 2018.

3. čijalo u Adžamovcima

U organizaciji Mjesnog odbora Adžamovci i uz potporu Općine Rešetari, u Hrvatskom domu„ N. Š. Zrinski“ 9.veljače održano je treće “Čijalo u Adžamovcima. Program su  pripremila kulturno umjetnička društva „Rešetari“ i „Drežnik“ čiji su folkloraši, pjevačke skupine i tamburaši oduševili posjetitelje. Drežničani su se dobro zabavili i nasmijali  humoreski „Sistematski pregled“s kojim su u siječnju nastupili na 15. smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima. Manifestaciju je otvorila Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća. Zahvalila se organizatoru Mjesnom odboru Adžamovci i kulturno-umjetničkim društvima i njihovom doprinosu bez kojega „Čijalo u Adžamovcima“ ne bi opstalo.

 
KUD „DRAGALIĆ“ DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor Katica Matijašević   
07. veljače 2018.

4. Pokladno jahanje – Dragalić 2018.“

U organizaciji KUD „Dragalić“ i pod pokroviteljstvom Općine Dragalić na čelu sa Zvonimirom Karlikom, načelnikom 10. veljače održat će se 4. Pokladno jahanje u Dragaliću. Ova već sad četvrta po redu tradicionalna manifestacija započela je na inicijativu mještana i ljubitelja konja. Okupljanje sudionika počinje od 12 do 13 sati ispred crkve svetog Ivana Glavosjeka. Nakon blagoslova povorka konjanika i zaprežnih kola krenut će kroz selo, ai zadržavat će se na punktovima gdje će ih mještani dočekivati rakijom i raznim domaćim delicijama. U večernjim satima održat će se zabavna večer uz Lutalice band.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 106

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba